Må fjerne snø for å åpne sykkelanlegg

En unormalt lang og snørik vinter skaper utfordring for sykkelanleggene. Nå må det tas maskiner og redskap i bruk for å gjøre klart til sesongåpning.

Sist oppdatert 5. mai 2023 kl 14.52
hafjell bike park sesongåpning
NEDSNØDD: Pumptracken i Hafjell krever ekstra mye innsats å grave frem, da den der gravd ned i landskapet. Foto: Hafjell Bike Park.

– Vi har hatt mye mere snø enn normalt i vinter. Det har vært en kjempesesong med bra besøk i skianlegget, men så har liksom ikke våren kommet ennå. Det er fortsatt minusgrader om nettene, og ved midtstasjonen vår ligger det over en meter snø.

Det sier Knut Løkås som er daglig leder i Hafjell Sommer.

Etter planen skal sykkelanlegget åpne 17. juni - nå har de bare tiden og veien, og får lite hjelp av naturen.

Anlegg som Trysil, Hafjell, Hemsedal og flere har alle begynt store satsinger på sykkel i sommersesongen. Sykkelløypene ligger som regel tett på skiheisene, hvor det produseres store mengder snø.

– Det kan jo fremstå litt paradoksalt at vi ønsker mest mulig snø om vinteren og at den skal smelte fortest mulig. Men med de datoene vi har for sesongene er dette heldigvis ikke noen utfordring vanligvis, sier Løkås, som driver en av verdens beste sykkeldestinasjoner.

Både slutten av april og begynnelsen av mai har vært kaldere enn normalt i Norge.

Dette er saken

  • Flere norske alpinanlegg har sykkelanlegg- og tilbud om sommeren.

  • For mange av anleggene har sykkel blitt en betydelig del av tilbudet, og flere har opplevd økt interesse etter pandemiårene.

  • Uvanlig mye snø og en kald vår gjør at snøsmeltingen går tregt.

  • Flere har nå iverksatt tiltak for å fjerne snøen i sykkelløypene.

– Vi har doset vekk snø der vi kommer til med tråkkemaskin, men inne i løypene i skogen får vi ikke gjort så mye. Vi venter på at sola skal begynne å ta, så må vi se i slutten av mai om vi skal ta i bruk snøfreser eller andre verktøy.

På Mosetertoppen har Løkås satt i sving gravemaskiner for å grave fram pumptracken.

Må utsette åpning

Også for Skimore Drammen, som driver en av de mest bynære sykkelparkene i Norge, har snøen skapt utfordringer.

– Vi har hatt en fantastisk vinter, med mer natursnø enn normalt. Siden andre påskedag har vi doset vekk snø med tråkkemaskiner, men fordi det er så kaldt på nettene går snøsmeltingen mye tregere enn normalt. Vi hadde planer om å åpne 6. mai, men måtte utsette til 13. mai.

Det sier daglig leder i Skimore Drammen og Drammen Bike Park, Erik Graaberg.

– Etter den søte kløe kommer den sure svie, Vi har lange dreneringsrør hvor det fortsatt ligger is, så det tetter seg. Dette er et sjeldent problem for oss, vi skal klare å åpne 13. mai, men det blir ikke alle løypene, sier Graaberg.

Publisert 5. mai 2023 kl 11.02
Sist oppdatert 5. mai 2023 kl 14.52
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen