Lykteturer
399 kroner er alt du trenger for å bli en lyktesyklist. Glemt er dagene hvor man satt og leste seg opp på elektronikk, bestilte blybatterier og ledningsstumper, og loddet sammen et beist som du måtte teipe fast til hjelmen.
Flere leverandører tilbyr nå nette små sykkellykter med 1000 lumen, som kan holde deg gående gjennom hele høst- og vinterhalvåret.
Husk å lade, så kan du dra ut i morgen kveld også.
Høyfjellssykling
Du har stått opp alt for tidlig. Dunjakka var på når du hentet ut sykkelen fra boden. Både fingre og tær var kalde når du dyttet sykkelen oppover den siste kneika, til den favorittåsen din som gir deg utsikt over hele fjellet, og kanskje helt ned til hytta der du kom fra.
De mest ivrige turgåerne har pakket bort skoene for sesongen, myrene har tørket opp og det første hintet av barfrost har satt seg. Siden jakta er over, er det liten fare for å bli skutt.
Du må pakke med en ekstra ulltrøye, men fjell som eksploderer i oransje og blått i skarp luft er det få ting som kan konkurrere med.

terrengsykling-på-høsten-2
Barfrost
I et lite tidsvindu, som ikke en gang kommer hvert år der du bor, men som du kan håpe på ioktober, november eller desember, endrer stiene totalt karakter.
Lyden av seige gummidekk som rasper mot frosset jord nytes best i stille skoger, og gjerne med lykt. Pass bare på å kom deg ut før issvullene blir for store, og piggdekkene må på. For å få den riktige kjørefølelsen skal barfrosen nemlig nytes med vanlige dekk.
O2-kompisen blir med
Når september er over, er også de fleste rittene over.
Den irriterende strukturerte kompisen din, som har sagt nei til alle stiturer «for å unngå lapskaustrening», kan endelig slippe seg løs, og du skjønner hvorfor du tross alt betrakter vedkommende som en kompis.
Grus
Støvet etter birkensyklistene har lagt seg i alle landets marker, og grusveiene som ble høvlet opp i vår er nå hardpakkede og fine.
Hvis du synes det er et herk med klesvask fra gjørmete stiturer, kan en grustur være befriende enkelt. Bruk hardpakkede grusveier til å trille langt inn i marka.
Kanskje finner du en ny stisnutt som du kan koble på en eksisterende tur, eller en markastue med servering hvor du aldri har vært før.

terrengsykling-på-høsten-3
Motstand
Du må utfordre deg selv for å bli bedre. Hvis det tar lang tid før barfrosten slår inn, vil sleipe steiner, svaberg og røtter gjøre dine kjente stier ugjenkjennelige.
Unnskyldninger som «jeg tar det cruxet når det er tørt» kan du bare glemme. Slik tar du nye steg.
Sykkelkross
Vil du ha startnummer på sykkelen, er sykkelkross et fint påskudd for å holde formen ved like. Krossrittene pågår i oktober og november.
Terskelen for å vingle rundt på teknisk underlag og i sand med bukkestyre er kanskje høy, men du kommer garantert ut av det med både bedre form og koordinasjonsevne.
Det er snart vinter
Det blir ikke varmere, men snart blir det hvitere.
Nyt de siste dagene hvor du ikke trenger å bruke de store og klumpete vinterskoene, og gled deg til du snart kan sykle stier som ikke eksisterer sommerstid.

terrengsykling-på-høsten-4
Mangel på plan
Har du fulgt skjema siden i vår, er det nå tiden for å trene etter eget innfall og lyst.
Sjekk Strava for oppover-KOMer i ditt nærområde. Høstens prosjekt kan være å komme inn på topplista.
Sofaen
Du MÅ jo ikke sykle. Det er lov å slappe litt av. Planlegg neste års sykkeleventyr og gjør røverkjøp på delene som får sykkelen din til å bli som ny.