Utforsykling for nybegynnere

Hedda har omsider kommet seg til toppen og gjør seg klar for nedturen. Det er glatt, vått og den ferske nybegynneren er proppet av spørsmål.

Sist oppdatert: 12. november 2020 kl 07.00
Lesetid: 2 minutter

– Man får jo kjørt fletta av seg, sier Hedda Berntsen etter turen med Aslak Mørstad.

Den tidligere skicrosseren gjør seg klar for nedkjøringen på Hauketo sammen med terrengsykkel-PT Aslak Mørstad, men svaberget er vått og glatt. Det kunne egentlig ikke vært mye mer utfordrende for en nybegynner. At nybegynneren da er usikker på hva som møter henne, er forståelig.

Heldigvis er Hedda også nysgjerrig, lærevillig og tøff, så da ligger det meste til rette for en innholdsrik time med Aslak Mørstad. 

Når du setter utfor som nybegynner gjelder det å: 

  • Se framover

  • Finn linjer

  • Pass på hvordan du står på sykkelen. Når du går nedover skal du stå i pedalene.

  • Senk gjerne setet noen centimeter når det er bratt nedover, så vil du enklere kunne stå over sykkelen. 

Og hvor mye skal man svinge? 

Når vi skal nedover, med mye fart, og har tyngdekraft, kan du begynne å jobbe med g-krefter for å svinge, fremfor å ratte. På glatt føre er det ekstra viktig å tenke langt fremover og planlegge linja si, så man ikke må svinge i de glatteste partiene.

Mange nybegynnere vil velge å svinge unna steiner og røtter som dukker opp i stien, men det Aslak anbefaler er å stå på sykkelen, stole på dempingen og la den flyte over, følge terrenget. 

Se alle episodene av Terrengskolen her.

TERRENGSKOLEN

Terrengskolen er FFTVs serie med sykkelekspert Aslak Mørstad som programleder. Serien tar for seg temaer som teknikk for stisyklister, utstyr, vedlikehold og oppsett av sykkel. 

Publisert 12. november 2020 kl 07.00
Sist oppdatert 12. november 2020 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen