– Du må lære meg alt!

Ingen syklist er fritatt nybegynnerstadiet. Ikke engang Hedda Berntsen, som får litt å bryne seg på når Aslak tar henne med på glatte høststier. Aslak deler villig på sine tips til nybegynnere på terrengsykkel.

Sist oppdatert 31. august 2020 kl 07.59

Selv med Hedda Berntsens utrolige idrettsbakgrunn som profesjonell skikjører i diverse grener, var hun fortsatt en blodfersk sykkelrookie da vi traff henne på parkeringsplassen utenfor Prinsdal skole, ved inngangen til noen av Oslos flotteste stier. 

– Jeg kan ingenting, Aslak. Du må lære meg alt. Men det skal ikke stå på utstyret, altså. Sykkelen er vel fin? spør Hedda selvsikkert, samtidig som hun innser at hun nok hadde hatt godt av noen timer med tjuvtrening før PT-timen med Aslak, denne glatte høstdagen. 

– Men du må ta det litt rolig, for jeg har noen dårlige erfaringer fra turer med gutter. Som sagt, så kan jeg ingenting, understreker Hedda og piller på en knapp på styret (eller rattet, som hun selv kaller det).

Aslak Mørstads tips til nybegynnere er: 

Bruk og løft blikket. Finn ut hvor du skal, planlegg linjen din og hva du skal gjøre.

Tyngdeoverføring. Fra side til side, forover og bakover, lær deg å pumpe deg over kuler, e.l. Ikke dra deg for langt fram, men finn tyngdepunktet og balansen.

Fartstilpasning. Se hva som kommer, og planlegg farten som trengs til forskjellige hindringer. Jobb med timingen på giringen.

Om du skal over kneiker: Løft forhjulet over ved å dra sykkelen mot deg (trekke opp styret) mens du tråkker. Legg kraft i tråkket, len deg fram og finn balansen for å så trekke bakdelen av sykkelen med deg over. 

Se alle episodene av Terrengskolen her.

TERRENGSKOLEN

Terrengskolen er FFTVs serie med sykkelekspert Aslak Mørstad som programleder. Serien tar for seg temaer som teknikk for stisyklister, utstyr, vedlikehold og oppsett av sykkel. 

Publisert 31. august 2020 kl 07.59
Sist oppdatert 31. august 2020 kl 07.59
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen