I sesongstarten av Terrengsykkel sin femte sesong av Terrengskolen reiste sykkelekspert og programleder Aslak Mørstad over til Jæren og Njåskogen for å bli med Gunn-Rita Flesjå Dahle på trening. Da denne episoden ble spilt inn, nærmet det seg OL i Rio i 2016. 

I samarbeid med ildsjeler, Olympiatoppen, Jæren Skoglag og de lokale sykkelklubbene er det laget en komprimert utgave av rundbanerittet i Brasil-OL. Her har Gunn-Rita lagt ned tusenvis av treningstimer med ektemann, trener og mentor: Kenneth Flesjå.

Annonse

– Det blir spennende å se hvor tekniske disse løypene faktisk er, sier Aslak. 

Innimellom tunge drag og høy watt venter hopp, gaps, doseringer og ikke minst noen grusomt steinete partier som slett ikke var noen selvfølge at teknikeren Aslak Mørstad skulle forsere med det første.

– Engasjementet vårt lå egentlig i at vi kunne bruke OL-effekten vår til å bygge noe som vi trenger å trene på jevnlig, for å mestre de løypene som de har blitt i dag i vår idrett, men så å utnytte posisjonen og anledningen med at vi har et OL nå i august til å få bygd noe som kunne bli en sykkelarena på tvers av klubbene her i distriktet. Spesielt med tanke på de unge og å rekruttere, forteller Gunn-Rita. 

Banen etterlikner den hun konkurrerte i i Rio. Legden og avstandene er ikke like, men elementene som rock gardenen gir den samme opplevelsen. 

– Når vi får trent på liknende elementer, sånn som vi får gjort i Rio-banen vår her, så er det med tanke på at man går inn i den type rundbaner med selvtillit. Kanskje du kan kjøre mye mer avslappet etter hvert, så når vi kommer til VM og OL, så kan jeg kjøre de elementene med fem til ti slag lavere puls. Det er avgjørende når du skal kjøre i opp mot halvannen time rett under syregrensa i strekk. 

Grunn-Rita er tydelig på at det har mye å si om du klarer å kjøre avslappet og med god flyt, for å bevare energi. Det vil være det som avgjør om du tar medalje eller ikke. Talentet kommer ikke av seg selv, det er vanvittig hvor mye du må jobbe, mener den pensjonerte rytteren.  

Se alle episodene av Terrengskolen her.

TERRENGSKOLEN

Terrengskolen er FFTVs serie med sykkelekspert Aslak Mørstad som programleder. Serien tar for seg temaer som teknikk for stisyklister, utstyr, vedlikehold og oppsett av sykkel.