Hopp, dropp og manuals med Cedric Gracia

Det står mye på programmet når Terrengskolen cruiser videre med selveste Cedric Gracia i Frognerseteren. Her avslører Gracia hvordan han utfører noen av sine signatur-triks.

Sist oppdatert 20. mai 2019 kl 07.00

Her kommer andre del av Terrengskolen sin eksklusive sykkeltur med Cedric Gracia. Første runde lærte han oss hvordan du gjør en god gammeldags slædd. Nå skal vi lære hvordan han hopper, dropper og drar på bakhjulet i terrenget.

– Jeg vet ikke. Det er vel i blodet mitt, jeg kan ikke hoppe rett, sier Gracia om hvordan han alltid tvister sykkelen i et hopp. 

Det ble et kort og intenst møte med den karismatiske kjempen fra Pau i Frankrike. Gracias karriere inneholder alt fra seier i Red Bull Rampage, Crankworx, Nissan Downhill Cup og Mondraker Enduro series. Mer trenger man vel ikke å si, enn at denne mannen har fått et tv-spill oppkalt etter seg. 

I begynnelsen likte jeg å bare piske sykkelen litt til siden, for å se hva som var i landingen. Fordi jeg likte å se landingen og å vite når jeg er trygg. Og så ble det mer og mer, og nå bare whipper jeg den selv om jeg vet. For meg er det mer vanskelig å hoppe rett. Jeg føler meg komfortabel når jeg twister sykkelen. Til og med første gangen på et hopp gjør jeg alltid et triks. Fordi jeg føler meg mer komfortabel da. Om jeg hopper rett, så føler jeg meg dårlig, jeg lander og føler meg som den verste rytteren noensinne, forteller Gracia. 

Hvordan gjør du droppet ditt? spør programleder Aslak Mørstad. 

– Det som er viktig i et dropp er å aldri dra i et dropp. Mange gjør feilen å trekke. Aldri dra i et drop. Droppet er et steg ned, så du trenger å komme i en tilstrekkelig god fart, og pushe ned med både armer og føtter. Dytt ned med armene ut fra take offen og dytt med bena. Da går det bra. Du må være presis, og få ned forhjulet først. Du må ligge med landingen din, få kontakt så raskt som mulig, smiler Gracia.  

Cedric Gracia er ikke den første kjendisen som inntar de sagnomsuste stiene i Frognerseteren, men det er ikke mindre artig å høre tilbakemeldingene fra en globetrotter i hans kaliber. Regnet pisset ned og stiene var glatte som de bare kan være i Nordmarka. Likevel holdt ikke Gracia igjen med godordene om at dette var sånn han likte det: ekte, røft, lekent og ikke for mye inngrep av spader og treverk. 

Og hva med manualer?

– Det spørs hva slags manual du gjør. Om det er på en rett vei, asfalt eller grus er det enkelt. Du bare drar til deg styret, skvis bakbremsen litt, og flytt rumpa bak setet. Etter det kontrollerer du hjulene med beina og balansen og armene – men alltid med en finger på bakbremsen. For det er veldig enkelt å falle bakover og lande på rumpa. Så når du forutser at det skjer, grip bakbremsen, og når du kjenner at forhjulet da kommer ned, så tråkker du med beina for å få mye momentum på sykkelen. Det hele handler om å bevege seg på sykkelen og å tråkke med beina og kontrollere med bremsen, forklarer Gracia. 

Se alle episodene av Terrengskolen her.

TERRENGSKOLEN

Terrengskolen er FFTVs serie med sykkelekspert Aslak Mørstad som programleder. Serien tar for seg temaer som teknikk for stisyklister, utstyr, vedlikehold og oppsett av sykkel. 

Publisert 20. mai 2019 kl 07.00
Sist oppdatert 20. mai 2019 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen