Hvor går egentlig grensen for hva en stisyklist klarer å forsere i terrenget? Eller rettere sagt, hvor går grensen for hva Aslak Mørstad kan forsere, etter å ha fått med seg noen teknikktips fra en av Norges aller beste trialsyklister, Erik Solbakken?

Når denne episoden ble laget, hadde Erik Solbakken nettopp sikret seg en sammenlagt tredjeplass i norgescupen i trial. Da er det ikke overraskende at prøvelsene, som er på Solbakkens premisser, blir store for Aslak Mørstad.

Det blir såpass vanskelig at Aslak vurderer å ta skjegget for å komme seg opp et krux, hvor han er nødt til å stå stille over sykkelen, løfte forhjulet opp på en steinhylle, skifte sykkelens retning, få opp bakhjulet til samme steinhylle, så hucke opp en kneik på slutten. 

Slik dreier du sykkelen 90 grader uten fart

  • Len deg forover, mens du klemmer inn frambremsen. 

  • Len vekten fremover, men du vrir kroppen til siden.

  • Få med deg enden; bakhjulet.

  • Ikke stress, ta det med ro til du har fått dreisen på det

Bedre går det når sykkelekspertene skal demonstrere hvordan du gjør et såkalt bunnyhopp. Dette knepet er det fint å kunne om du skal komme deg over større hindringer i stien, som en veltet tømmerstokk, eller liknende. 

Slik gjennomfører du et bunnyhopp

  • Det du først må, er å løfte opp sykkelen, og få forhjulet over.

  • Overfør tyngden til forhjulet, så du trekker opp bakhjulet. 

  • Ikke «trekk» i pedalene, men flytt vekten fra bakenden av sykkelen og framover, så bakhjulet løftes.

Dette er det andre av to innslag med trial-sykling på sti, hvor temaene er ekstra høye kneiker og utfordringer med dropp i terrenget.

Se alle episodene av Terrengskolen her.

TERRENGSKOLEN

Terrengskolen er FFTVs serie med sykkelekspert Aslak Mørstad som programleder. Serien tar for seg temaer som teknikk for stisyklister, utstyr, vedlikehold og oppsett av sykkel.