Sykkelguide til Lillehammer, Øyer og omegn

Hva skjer når en skjønnlitterær forfatter blir hekta på terrengsykling? Det ender fort opp med en bok om det meste som finnes av stier der han bor. For Aksel Selmers del på Lillehammer.

Sist oppdatert: 6. juni 2004 kl 00.05
Kompakt: Denne får du plass til, uansett hvor trang sekk du har.
Kompakt: Denne får du plass til, uansett hvor trang sekk du har.
Lesetid: 3 minutter

BOK:Aksel Selmer og John-Are Lindstad:Sykkelguide for Lillehammer, Øyer og omegnSlagbrand Forlag

Aksel Selmer er historien om forfatteren på kunstnerstipend som flyttet til Lillehammer, kjøpte seg terrengsykkel, fikk dilla, oppsøkte hver tenkelige sti i hele distriktet - og skrev bok om dem sammen med naboen, Sport1-gruppens markedssjef og sykkelentusiast, John-Are Lindstad. Sammen med en rekke turforslag på asfalt og grus er stiguidene samlet i en enestående bok for terrengsyklister i Lillehammer-distriktet, og ikke minst; alle som besøker området og gjerne vil slippe å bruke tida på bomturer.

Boka inneholder veivisning til 44 ruter, som strekker seg fra kjappiser på 15 kilometer til todagers turer på 15 mil. De er oppdelt i tre kapitler; lette, middels og tunge turer. Hver tur er merket med underlag, lengde, utgangs- og endepunkt samt enkle kartutsnitt. I tillegg får du egne kapitler med tips til vintersykling, flere områder for stisykling - samt en rekke andre råd og vink om justeringer og familievennlig sykling.

Kartene er ment for å gi oversikt - og er ikke mye å navigere etter, men det kan man vel heller ikke forvente i en bok med det turvennlige formatet 12,5 x 17,5 cm. Med spiralrygg og glansete omslagssider bør denne boka kunne tåle mye sjaber innkvartering i verktøystappede, små drikkesekker.

Med hele barndommen i trilleavstand fra Hafjell burde jeg kjenne til flere av rutene i boka. Det gjorde jeg ikke. Jeg kjente bare til noen ganske få, og oppdaget storøyd at forfatteren har saumfart det lokale terrenget på en skattejakt uten sidestykke. Når Hafjell etterhvert etablerer seg som sommerdrevet sykkelsenter (de begynner med stolheiskjøring i ukene 28-31 i sommer, sjekk hafjell.no/mountainbike) er denne vesle boka brått aktuell for mange flere enn de lokale syklistene som Aksel Selmer først myntet tipsene på. Han spurte om tips til fine områder å sykle i, og oppdaget at de aller fleste aktive syklister stort sett holdt seg på grusveiene. Dermed begynte han å lete på egen hånd, og snart hadde han funnet så mye at idéen om boka ble født.

Tekstene er imponerende komprimert, her nevnes alle kryss og detaljer som du må få med deg for ikke å havne av sporet - samtidig som forfatteren entusiastisk kommenterer opplevelsen av ruta underveis. Tonen er humoristisk og overskuddspreget, og det er gitt plass til et fargebilde på hvert eneste oppslag. Litt synd at bildene slett ikke alltid er hentet fra den aktuelle ruta, og at det ikke går fram av tekstene. Ved siden av de fleste rutebeskrivelsene er det også et lite, praktisk sykkeltips.

Syklistene i Lillehammer og Øyer-området bør betrakte seg selv som bortskjemt med en slik bok i hendene. Aksel Selmers drøm er uten tvil å lage slike sykkelguider til flere områder i Norge - om det blir mulig gjenstår å se. Uansett: Har du ei tante, en tremenning eller en hytte i Lillehammer-området, stikk innom en lokal sportsbutikk og spør etter «Sykkelguide for Lillehammer, Øyer og omegn» fra Slagbrand Forlag.

Dette er 228 vel anvendte kroner.

Publisert 6. juni 2004 kl 00.00
Sist oppdatert 6. juni 2004 kl 00.05
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen