Stisykling i Drammen

En snau times kjøretur sør for Oslo ligger elvebyen Drammen, med mye fin stisykling der det er lett å finne flyten. I Drammen fins det også en stolheis som kan gi deg noen gratis høydemetere slik at du kan få syklet ganske mye mer enn om du måtte tråkket for egen maskin.

Sist oppdatert: 17. september 2020 kl 08.00
DRAMMEN: Gaute Reitan nyter flytstier av ypperste klasse i åssidene vest for Drammen Skisenter. Foto: Kristoffer Kippernes / Stisykling i Norge.
DRAMMEN: Gaute Reitan nyter flytstier av ypperste klasse i åssidene vest for Drammen Skisenter. Foto: Kristoffer Kippernes / Stisykling i Norge.
Lesetid: 2 minutter

Drammensmarka er skogområdet nordøst for byen og utgjør den sørøstre delen av det større området Finnemarka.

Drammensmarka og Finnemarka er et populært turområde, og har et meget godt utbygget nett av skiløyper og turstier. Det høyeste punktet i Drammensmarka er Skimten, 553 moh. Den nordlige delen av marka strekker seg helt til Tyrifjorden. 

På toppen av Strømsåsen sør for Drammen ligger bydelen Konnerud omgitt av skogområdene Konnerudmarka, Mjøndalsskauen og Vestskauen. Sørøst for Konnerud, mot grensen til Vestfold, ligger bydelen Skoger som preges av store jordbruksområder.

Syklingen

Stisyklingen i og rundt Drammen foregår i hovedsak i åssidene over dalen. Åssidene byr på mange fine nedoverstier. Drammensmarka er preget av mye svaberg, skrinn jord og myrer i flatere terreng. Sørsiden og Konnerud har mer variert skog med hardpakkede stier og sva. Generelt kan man si at Drammensmarka byr på mye flyt med noen tekniske elementer.

Her finner du noen forslag til stisykling i Drammen.

Stiene

Stiene har blant annet blitt til gjennom skogsdrift, arbeid med stein-hugging og steinbrudd, dyretråkk, og trafikk mellom husmannsplasser. 

Oversiktskart over Drammen med inntegnet rute. Fra Stisykling i Norge.
Oversiktskart over Drammen med inntegnet rute. Fra Stisykling i Norge.

Sykkelmiljøet

Drammen har et aktivt sykkelmiljø. Drammensrittet, der store deler av løypa gikk på fine stier, ble tidligere arrangert med start- og målgang i Drammen sentrum.  Nå arrangeres Montebellorittet og flere regionscuper i området. Drammen Skisenter, populært kalt Aron, har et miljø for utforsykling. Den stibaserte utforsyklingen her er vel verdt et besøk.  Kompisgjengen Nedre Buskerud Nerroverlag mønstrer noen av de beste endurosyklistene i landet. 

Lokalt stivett

De fleste stiene i umiddelbar nærhet til Drammen sentrum bør unngås, spesielt på utfartsdager. På enkelte turveier i Bragernesåsen og Hamborgstrømskogen like utenfor sentrum er det forbud mot sykling. Ellers er myrterrenget spesielt utsatt for slitasje i perioder med mye nedbør, derfor bør turvalgene planlegges deretter. 

I Terrengskolen gir Aslak Mørstad deg en innføring i de 10 stivettreglene.

Sykkelbutikker 

Sykkelhjørnet, Tri-sport, Giant Store i Drammen og Bjørn Myhre Sport i Krokstadelva er sykkelspesialistene i området. 

Mer info: Facebookgruppen Stisykling i Eiker og forumet til terrengsykkel.no.

GPS-spor til alle turene finner du på gps.terrengsykkel.no. Disse kan du laste ned og se nærmere på. Har du en GPS med kartvisning, kan du følge sporet når du sykler.

Publisert 17. september 2020 kl 08.00
Sist oppdatert 17. september 2020 kl 08.00
annonse

Relaterte artikler

annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Kommersiell leder: Alexander Hagen