Helga 19. til 22. august var det omsider klart for Utflukt i Trysil. Årets festival var riktignok begrenset ti 350 deltakerne, men programmet og rammene rundt Utflukt var av god gammel standard.   

Og tradisjonen tro var dagene spekket med klassiske stisykkelfestivalelementer: guidede turer for en hver smak, hele 24 i tallet levert av 22 lommekjente guider fra Trysil Stisykkellaug, kurs og uhøytidelige konkurranser, utstyrsdemo, og oppvisninger. Kveldsunderholdningen var også på plass i form av musikkbingo, nerdequiz med Terrengsykkel-gründeren Øyvind Aas, standup klubbkveld og filmvisninger.

Annonse

Hvordan var det å endelig arrangere sykkelfestival igjen? 
– Det var veldig kult. Det var bare smil å se, og jeg er stolt over at vi ikke bare har gjennomført et arrangement, men vi har avholdt en festival som har gitt folk noen gode minner fra annerledesåret 2021, sier Utflukts ferske festivalsjef Adam Tumidajewicz.

I forkant av arrangementet var Tumidajewicz spent på om flyttingen av Utflukt til august og slutten av sesongen i stedet for i juni og starten på sesongen, ville påvirke stemningen på festivalen eller oppslutningen og interessen for festivalen. Det viste seg å ubegrunnet bekymring. 

– Fra det jeg har sett underveis i helga og i sosiale kanaler under og etter Utflukt, virker det som folk har hatt det utrolig gøy. At vi i tillegg var så heldige med været og forholdene på stiene var jo en kjempebonus, sier festivalsjefen. 

Se Terrengsykkels guide til stisykling i Trysil 

Utflukt 2021
SOSIALT: Det sosiale og å treffe likesinnede er noe av det viktigste med Utflukt. Årets utgave var ikke noe unntak. Foto: Martin I. Dalen

Hvordan fungerte det å arrangere i august sammenliknet med i juni? 
– Utflukt i juni pleier jo ha den kuslipp-følelsen som kommer når man endelig treffes igjen etter vinteren og våren. Nå var Utflukt i august og litt skvisa mellom masse andre arrangementer, så jeg var litt spent på om folk liksom var mette av sykkelsesongen nå. Men alle de 350 dukket opp. 

Hvilke koronatiltak var dere nødt til å ta? 
– Vi reduserte litt på gruppestørrelsen på guidete turer og kurs. Før har vi hatt 15 som maksgrense, nå var et 10. På det vi gjorde inne og på kveldene satte vi opp lokalene slik at det var færre i rommet både på filmvisninger, quiz og musikkbingo. 

Hvordan påvirket det stemningen? 
– Det at vi bare var 350 deltakere gjorde jo at det kanskje ikke ble like mye festivalstemning som vanlig når der er tre ganger så mange, men samtidig var det jo noen fordeler. Det ble mer eksklusivt og så slapp man jo trengsel i Gullia. Det tror jeg ingen savnet. 

Var det klassiske festivalinnslag som måtte utgå på grunn av koronatiltak? 
– Nei, egentlig ikke. Det var bare en av totalt 25 turer som ikke ble gjennomført, og det var fordi det ikke var nok som hadde meldt seg på. Ellers gjennomførte vi alt på programmet, og programmet var så godt som mulig likt det vi pleier å ha på Utflukt. 

Kom det noe bra ut av fjorårets koronapause eller de tiltakene dere var nødt til å gjøre i år, elementer eller grep dere faktisk vurderer å ta med dere videre også etter koronaen? 
– Nei. Det eneste må være at jeg som ny festivalsjef fikk en myk start med et arrangement med færre deltakere. Men neste år er vi tilbake med festival som i gode gamle dager. Og det blir i juni.

Når er Utflukt 2022? 
– Det blir helga 16. til 19. juni 2022. 

Fakta Utflukt 2021

Hvem: Cirka 350 stisyklister  
Hva: 4-dagers stisykkelfestival med guidede turer, kurs og konkurranser 
Hvor: Trysil
Når: 19.-22. august 2021
Hvordan: Helt etter vanlig format med turer, kurs, konkurranser, underholdning og after bike i fire dager til ende
Gikk du glipp av Utflukt 2021? Neste år er Utflukt tilbake på kalenderen i juni, spesifikt 16. til 19. juni i Trysil, med mer av alt og forhåpentligvis helt fri for inngripende restriksjoner. 

Utflukt 2021
STANDUP: Kveldsundeholdningen er en vesentlig del av enhver festival med respekt for seg selv. Foto: Martin I. Dalen