Stisykling tar av på Jæren

Med stadig flere terrengsyklister i skogene ser rogalendingene behov for et eget NOTS-lag som kan jobbe for stisyklistene i regionen.

Sist oppdatert: 7. februar 2016 kl 06.00
Nonsfjellet på Ålgård er ett av mange steder hvor terrengsyklistene på Jæren leker seg på sti. Foto: Lars Reiersen
Nonsfjellet på Ålgård er ett av mange steder hvor terrengsyklistene på Jæren leker seg på sti. Foto: Lars Reiersen
Lesetid: 4 minutter

FAKTA NOTS

  • Etablert 2004 av en gruppe terrengsyklister som så behovet for en nasjonal organisasjon som ivaretar alle terrengsyklisters interesser.

  • NOTS er en uavhengig interesseorganisasjon og et talerør for alle terrengsyklister i Norge.

  • NOTS skal arbeide for terrengsyklistenes rettigheter.

  • NOTS skal arbeide for at terrengsykling utøves på en måte som tar de nødvendige hensyn både til naturen og alle brukere av denne.

  • NOTS skal samarbeide med myndigheter, grunneiere og andre organisasjoner for å nå sine mål.

  • Les mer om Norsk Organisasjon for Terrengsykling http://www.nots.no

– Før var det mest grusbanking her borte, men nå ser vi at flere og flere kjøper seg fulldemper og trekker ut i skogene, sier Lars Reiersen, som er ildsjelen bak det planlagte NOTS-laget på Nord-Jæren. 

– Nå skjer det veldig mye her, og det kommer opp mot 30 deltakere på terrengtreningene våre. Og i Njåskogen har Bryne CK stått på veldig for å bygge Rio-løypa til Gunn-Rita Dahle Flesjå. Den dugnadsånden som er i Njåskogen og i Rio-løypa der er helt fantastisk, sier Reiersen, som vil bygge videre på den driven som er kommet i terrengmiljøet på Jæren de siste åra.

Men med flere syklister i skogene, øker også potensialet for konflikter, og også slitasjen på terrenget. Det vil det nye NOTS-laget gjøre noe med.

– Vi håper vi kan gjøre en innsats for å dempe potensielle konflikter med andre brukere i skogen, og bygge og vedlikeholde stier, sier Reiersen, og legger til at han har bruk for flere ildsjeler til det nye lokallaget.

Les også: Gunn-Rita åpnet Rio-løypa

Synlighet er første prioritet
For det nye lokallaget er større synlighet en av de viktigste oppgavene i oppstartsfasen, både ut mot andre organisasjoner og organer, og mot de lokale klubbene. Reiersen håper at alle klubbene vil stille med en representant i det nye NOTS-lokallaget.

– Jeg håper vi kan få på beina en gjeng som kan være et talerør for terrengsyklistene med representanter fra alle de lokale klubbene, og også være et organ som kan gjøre at klubbene er informert om det arbeidet som foregår, sier Reiersen.

Saken fortsetter under

Kloppedugnad Neseskogen enduro - Foto Privat 1400x924
Klopping og vedlikehold av stier er terrengsyklistene på Jæren allerede godt i gang med. Foto: Lars Reiersen

Klopping og vedlikehold av stier er terrengsyklistene på Jæren allerede godt i gang med. Foto: Lars Reiersen

Et formelt stiftelsesmøte der det skal oppnevnes et styre for laget er like om hjørnet. Men selv om Reiersen allerede har fått en håndfull personer på lista, håper han å få med enda flere. Han ser for seg at NOTS Rogaland i første omgang vil favne områdene fra Stavanger og ned til Egersund, mens det nord for Boknafjorden ligger litt i ytterkant av kjerneområdet.

– Det nordenfor blir på andre siden av fjorden, så jeg vet ikke hvor mye kontakt det vil være den veien. Men for all del, ingen skal stenges ute, sier Reiersen.

Les også: NOTS skal utrette mye i 2016

Mye på gang
Reiersen har allerede fått til et godt samarbeid med Jæren Friluftsråd.

– Jæren Friluftsråd, som drifter mange av skogene her i distriktet, er veldig interesserte i å ha en organisasjon å forholde seg til i det som har å gjøre med sykling i skogene de forvalter. Det blir jo komplisert for dem å forholde seg til mange forskjellige klubber fra sak til sak. Friluftsrådet er også veldig positive til aktiviteten vår, og har sagt at hvis vi vil bygge klopper og etablere stier, så stiller de med materialer mot at vi bygger, sier Reiersen, og forteller at det var Friluftsrådet som ga dem lov til å bygge endurostiene i Neseskogen.

Stiene i Neseskogen ble påbegynt for fem år sida da noen ildsjeler ryddet og klippet noen greiner, og siden har det bare ballet på seg til et nettverk av tre sykkelstier.

– Vi kommer ikke til å lage flere, men vil fokusere på å vedlikeholde de som er til glede for alle brukergrupper. Dette er et yndet turområde, så vi ønsker ikke for store inngrep heller, sier Reiersen.

Nå jobber han med å få kontakt med andre aktuelle organisasjoner lokalt. Turistforeningen er også en organisasjon Reiersen har vært i kontakt med, og tror de kan få til et godt samarbeid.

– DNT har en representant her so gjerne vil være med i NOTS også. Der skjer det en hel del med terrengsykling for tiden. Ungdomsavdelingen har blant annet kjøpt en haug med fulldempere som de låner ut slik at alle som vil kan få prøve seg i terrenget, sier Reiersen.

Saken fortsetter under

Lars Reiersen Skaidi 2015 - NOTS Rogaland - Foto Privat
Lars Reiersen er ildsjelen bak det nye NOTS-lokallaget som er under etablering i Rogaland. Foto: Privat

Lars Reiersen er ildsjelen bak det nye NOTS-lokallaget som er under etablering i Rogaland. Foto: Privat

Les også: NOTS kan minste halve slagkraften

NOTS-leder Stian Bergeland gleder seg til å få rogalendingene inn i NOTS-familien sentralt og forklarer at det bare gjenstår formaliteter før laget er offisielt på beina.

– NOTS sentralt er positive til et lokallag i Rogaland, men vi venter på en formell henvendelse fra dem. Når vi har det, kan dette styrebehandles hos oss sentralt, og så snart vi har gjort det, er lokallaget offisielt etablert, sier han.

 

Publisert 7. februar 2016 kl 06.00
Sist oppdatert 7. februar 2016 kl 06.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen