IVRIG: Roy Ripe har i en årrekke engasjert seg i norsk stisykling. Nå er han valgt som ny leder i interesseorganisasjonen NOTS. Her fotografert i 2015 til spalten "Min sykkel" i Terrengsykkel. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
I dette intervjuet forteller Ripe om sitt engasjement for NOTS, og hva han tror bli det viktigste for organisasjonen framover.
Men først; vervet fikk han uten å søke det veldig aktivt selv:
– Det begynte vel med at jeg trykka på «liker» på en innkalling til årsmøtet. Så ble jeg oppringt fra en i styret som lurte på om jeg ville vært med i styret i NOTS. Jeg sa vel tja, men så ble det en ganske lang prat, og jeg ble med. På årsmøtet ble jeg klappet inn som styremedlem, og når rollene i styret skulle fordeles på første styremøte, ble jeg foreslått som leder. Det kom veldig overraskende på, men jeg ble beroliget med at vi har flinke folk i NOTS så jeg vil få støtte og kursing. Så da sa jeg ja. Det er med stor ydmykhet jeg trer inn, jeg har store sko å fylle, sier Ripe.
NOTS 20 år
NOTS (Norsk organisasjon for terrengsykling) har 20-års jubileum i 2024. I den forbindelse setter terrengsykkel.no ekstra søkelys på organisasjonen og dens virke, gjennom flere artikler.
– Jeg har alltid syntes at NOTS er en kjempeidé. Jeg har støttet dem, vært medlem, vært guide for GodTurGuiding her ute på Nesodden, og kjenner til arbeidet de har gjort. Og så har jeg fulgt med og vært litt engasjert i vernesaker fra sidelinjen.
– Hva tenker du blir viktig for NOTS framover?
– Jeg er opptatt av at stisykling har spredt seg og blitt veldig populært de siste årene. Når jeg begynte i 2007 var vi bare en liten og oversiktlig gjeng, nå har det blitt noe som veldig mange driver med. Jeg ser jo at grobunnen for konflikt kanskje blir større, og at ikke alle kjenner til dette med stivettreglene og hvordan vi tar vare på stiene våre. Jeg har alltid vært på dette med stivettreglene, og kanskje vært litt festbrems og minne folk på at man kanskje skal vente litt med å sykle når det er veldig vått og slikt.
Til ungdommen
Til tross for at stadig flere sykler, har ikke medlemstallet i NOTS økt i takt med dette.
Det håper Ripe at han nå kan være med på å snu, og arbeidet er allerede i gang:
– Lenge før jeg ble med i styret, har tanken min vært at NOTS må favne om alle. Kanskje på en litt mer aktiv måte enn vi gjør i dag. At vi oppsøker de yngre, de som pushbiker i skogen. Og alt fra dem som sykler på grus, til enduro og utfor. Alle er terrengsyklister og bruker marka og skogen på en måte. NOTS har litt høy snittalder, det er godt voksne stisyklister som utgjør de fleste medlemmene. Og for at vi skal få større pondus er medlemsmassen viktig. Da er det jo naturlig å få med flere yngre, spesielt.
Ripe er klar på at dette blir en litt ny retning, i tillegg til det tradisjonelle arbeidet til NOTS.
– NOTS fremstår kanskje for noen litt traust og konservativt, men det er mange grupper som kan identifisere seg med oss, og omvendt. Dette diskuterte vi allerede på første styremøte og vi har en plan, med flere prosjekter som skal gi oss bedre kontakt med yngre syklister og en større bredde.
NOTS
NOTS (Norsk organisasjon for terrengsykling) er en interesseorganisasjon for sti- og terrengsyklister. De har blant annet i sine vedtekter at de skal jobbe for å være et talerør for alle terrengsyklister i Norge, arbeide for terrengsyklistenes rettigheter, og fremme interessen for terrengsykling i landet.
Til tross for ydmykheten over den nylig tildelte rollen, er ikke dette første gang Ripe engasjerer seg i terrengsykling. Han begynte selv å sykle i godt voksen alder, men engasjerte seg fort i styre og stell.
Han var blant annet med og startet den norske 80/20 Enduro-serien, har vært inne i OsloEnduro, vært med å starte opp endurogruppa til SK Rye, og er nå engasjert lokalt på Nesodden hvor han bor.
– Hva betyr terrengsykling for deg i dag?
– Det betyr kanskje ikke alt, men mye for meg. Siden vi begynte å få faste rutiner på det med legging av unger, så har vi annethvert kveld. Så alle mine frikvelder har vært brukt på å komme seg ut på sykkeltur. Tirsdager og torsdager sykler jeg, sånn er det. Så jeg sykler 2-3 ganger i uka og får jeg klemt inn litt ekstra, gjør jeg det, sier Ripe.
Gira på å sykle med andre, og kanskje på nye steder? Tilbudet av sykkelfestivaler er stort, og her får du oversikten over hvor du kan reise i løpet av sesongen for å dele sykkelopplevelsene med andre.
Med strammere reisebudsjett er det fortsatt gode muligheter for stisykling, som er den nye store reiselivstrenden. De beste tipsene til destinasjoner og turer får du her.
Våre sykkeleksperter hevder hardnakket av stiene Østmarka i Oslo er på høyden med det beste i utlandet. Bli med på guidet langtur over de fantastiske svabergene formet av istiden for millioner av år siden - og se om du blir overbevist.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.