/ NOTS

Nå kommer NOTS med stivettregel nummer 11

Den norske organsisasjonen for terrengsyklister mener en midlertidig stivettregel for syklister kan være lurt

Sist oppdatert: 6. april 2020 kl 11.50
nots stivettregler
PÅ VENT: Konseptet GodTurGuiding (som på bildet fra 2014), blir nå satt på vent. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Lesetid: 4 minutter

- Flere lokallag har planlagt God tur-guiding, såkalt GTG’er som nå blir avlyst. (GTG er fellesturer på sti med guide fra NOTS). Det meste av arrangementer er kansellert inntil vi får nye retningslinjer fra myndighetene, sier styreleder Lars Thomte i NOTS (Norsk organisasjon for terrengsykling).

Vi ble med NOTS på en en GTG’tur i 2014. Vi oppfordrer selvfølgelig ikke til å samles en gjeng i marka nå, men slik ser altså konseptet ut.

I lys av pandemien som herjer verden rundt er det blitt iverksatt ulike tiltak fra myndighetene verden over. Noen stenger ned. Andre ikke. Norsk organisasjon for terrengsykling følger disse retningslinjene, og flere planlagte aktiviteter blir nå avlyst og satt på vent.  

- Sentralt skjer det ikke så mye med NOTS for tiden da vi avventer nytt styre og å komme i gang med planer for året og neste år. Foreløpig er alt satt litt på vent. Årsmøtet som var planlagt 17. mars er utsatt. Der skulle vi valgt nytt styre. Vi som sitter i styret nå holder kontaktet digitalt og tar opp ting på den måten. Lokalt sett skjer det et og annet. I Follo foregår det stirydding og bygging av bruer for å vedlikeholde stier. Hos noen lokallag er det fortsatt vinter og de er derfor ikke i gang enda, sier Thomte.  

NOTS har for lenge siden etablert de 10 stivettreglene, som skal bidra til både med bærekraftig sykling og sameksistens med andre brukere av skog og mark. Nå deler organisasjonen et forslag til en midlertidig stivettregel, som gjengis her:  

 

Stivettregel #11 

I disse Corona-dager er det passende å innføre en midlertidig Stivettregel #11. 

"Hold god avstand til medsyklister og andre turfolk, ikke utsett deg eller andre for unødig skaderisiko og følg myndighetenes råd for sosial omgang for å unngå å smitte hverandre." 

Dette er heller ikke tiden for å legge ut og invitere til store events på Facebook og samle titalls syklister for en felles hyggetur. Derfor har vi i NOTS satt alle arrangementer på vent inntil videre, inkludert årsmøtet. Skal man likevel våge seg ut på en tur med venner og kjente oppfordrer vi til å være så små grupper som overhodet mulig og følg midlertidig Stivettregel #11. 

Men kanskje den største utfordringen ikke ligger i å holde avstand under syklingen, der er jo vi syklister naturlig gode, men i selve pausene. Da vil man jo gjerne dele både Bamsemums og gode røverhistorier. Når stemningen blir god bør man være ekstra på vakt med å holde avstand. Og for all del unngå å dele mat, godteri, frukt og vann.  

Mange steder er det også ekstra mye folk ute nå for tida, spesielt i helgene. Derfor er det nå særdeles viktig at alle opptrer ansvarlig for å ivareta terrengsyklistenes renomme. 

Et noe uvanlig, men vel så viktig tips er å kjøre til siden for å «snørre» slik at stakkar’n som kommer bak, eller foran avhengig av vindretningen, ikke får hele dusjen din midt i fleisen. Det er både meget smittefarlig og mildt sagt ubehagelig. Selv om man føler at man har god kontroll, kan som sagt vindretningen spille deg et puss. Kjør alltid til siden er en god regel nå. 

Vi anbefaler alle om å sykle rolig for å unngå farlige situasjoner der det er høyt skadepotensiale. Nå er ikke tiden for å se om du endelig tørr å sykle over det monsterdroppet du har brukt en hel vinter for å manne deg opp til. Vi vil helst unngå skader og unødvendige belastninger for et allerede presset helsevesen.  

Og aller sist oppfordrer vi selvsagt til å benytte seg av lokale stier så langt det lar seg gjøre. Hold deg gjerne i nærheten av der du bor.  

Ellers håper vi mange kommer seg ut og får seg en god tur, for å bevare helsen, husfreden og humøret.

Publisert 6. april 2020 kl 11.50
Sist oppdatert 6. april 2020 kl 11.50
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen