Dette er sesongens festivaler

Gira på å sykle med andre, og kanskje på nye steder? Tilbudet av sykkelfestivaler er stort, og her får du oversikten over hvor du kan reise i løpet av sesongen for å dele sykkelopplevelsene med andre.

Sist oppdatert 2. april 2024 kl 13.18
sykkelfestival 2024
FESTIVALSESONG: Klar for sykkelfestival? Vi gir deg oversikten over hva som skjer i 2024.Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Sykling kan være en kjempesosial aktivitet, og i løpet av sykkelsesongen arrangeres det både små og store festivaler over hele landet hvor du kan få syklet nye stier og bli kjent med andre syklister.

Her har vi samlet dem i en oversikt, så du kan se hva som måtte passe med sommerferie, inneklemt-dager eller andre ledige tider i kalenderen.

Viktig å huske

Husk:

  • Noen av festivalene har begrensning i antall deltakere, så det kan være lurt å sjekke allerede nå om det er ledige billetter.

  • Noen festivaler baserer seg på telt og camping, mens andre tilbyr overnatting under tak.

  • De aller fleste festivalene har en eller annen form for underholdningsinnslag, og noen er vel så mye festival som sykkelfestival.

  • Selv om de fleste festivalene har utstillere med demosykler, kan det være risikabelt å belage seg på at du bare skal låne sykkel. Ta med egen sykkel hvis du har.

Vi venter på informasjon fra flere arrangører. Vet du om noen som ikke står på lista ennå? Da vil vi gjerne høre fra deg! Tips oss på redaksjon@terrengsykkel.no

April

Fredrikstad Cruxjam og Stifestival

Fast sesongåpner i Fredrikstad for alle som er glade i stisykling, men kanskje også spesielt glade i den tekniske biten, ofte kalt cruxing. Uhøytidelige konkurranser og guidede turer, og festivalcamp i Trondalen. Arrangøren melder også på Facebooksiden at det blir egne elsykkel-klasser i cruxekonkurransen!

Hvem: Stisyklister og syklister som er ekstra glad i tekniske utfordringer

Hva: Cruxing, cruxejam og stisykkkel-festival

Hvor: Gressvik, Fredrikstad

Når: 26-28. april

Info: https://www.facebook.com/events/s/fredrikstad-cruxjam-og-stifest/776992300521017/

Mai

Nesbyen Trail Camp

En institusjon? Neida, det er neppe å dra på hvis man kaller Nesbyen Trail Camp for noe sånt. Like sikkert som at blomstrene begynner å spre farge i veigrøfter landet rundt, er det at sesongen er i gang når Nesbyen Trail Camp går av stabelen. 

Oppskriften er enkel - shuttlebasert sykling, demosykler og afterbike. Alt i Nesbyen, hvor du finner flere av de beste nedkjøringene på sykkel i landet, både rått og røft men også tilrettelagt etter alle kunstens regler. 

Hvem: For ivrige sti, enduro- og utforsyklister som vil starte sesongen med et skikkelig brak.

Hva: Shuttles - Berms - High Five’s and Rock&Roll

Hvor: Nesbyen, Hallingdal

Når: 3.-5. mai

Info: https://www.trailheadnesbyen.no/nesbyen-trail-camp

Nesbyen trail camp
KLASSIKER: Stiene i Nesbyen har blitt en populær destinasjon å begynne sesongen med for mange. Foto: Lars Storheim.

Stisykkelsesong-kickoff i Ringebu:

En annen destinasjon som har blitt kjent for shuttlebasert sykling, er Ringebu i Gudbrandsdalen. Her starter også festivalsesongen tidlig, med en kickoff-helg i slutten av mai. 

Hvem: Stisyklister som liker best nedoverbasert sykling på naturlige stier

Hva: Offisiell start av stisykkelsesongen i Ringebu med shuttlebasert stisykling, guida turer, sykkeldemo, uhøytidelige konkurranser, quiz, mat og sosialt på Værfast. 

Hvor: Ringebu

Når: 24-26 mai

Info: https://vaerfast.no/turer-kurs-events/ og Værfast Facebook-side

værfast sykkel ringebu 2024
DALOM: Det er flere sykkelevents i Ringebu i løpet av sesongen. Foto: Julia Hamre/Værfast

Juni

Mountainbike United Festival

Mini-festival som er ny av året, i Alvdal. Altså samme sted som hvor Livestock-festivalen går senere på året. Merk at det kun er 50 plasser på denne festivalen. 

Hvem: Festival for stisyklister og gravelsyklister, som ønsker en intim og trivelig festival med fantastisk fjellsykling, og trivelige sosiale møteplasser

Hva: Festivalen starter torsdag 20. juni med en fagdag hvor temaet vil være hvordan man kan bygge gode mtb-destinasjoner basert på naturlige stier. Fredag, lørdag og søndag blir det både shuttling, guidede og selvguidede turer på stisykkel og gravel, egne girls only teknikk-kurs og guida turer, konsert, og inspirasjonsforedrag.

Hvor: Alvdal

Når: 20. - 23. juni

Info: https://urortskiogsykkel.no/opplevelse/mountainbike-united-festival-2024/

Utflukt

Utflukt er en av stisykkelfestivalene i Norge med lengst tradisjon. Som tidligere år arrangeres festivalen i Trysil og Trysil Bike Arena, som er det mest komplette anlegget for tilrettelagt stisykling i Norge. 

Hvem: Utflukt passer for alle som trives på stisykkelen, enten de er nybegynner eller viderekommen. 

Hva: Stisykkelfestival med generelt god stemning og høy sosial faktor. Heisbasert sykling, guidede turer, konkurranser, aktiviteter med sponsorer, stor demogate med utstillere og demosykler, afterbike, sosiale kveldsaktiviteter som konserter og stand up-show. 

Hvor: Trysil

Når: 20.-23. juni

Info: https://utflukt.terrengsykkel.no 

utflukt trysil 2024
STI-MORO: Utflukt er en av landets mest tradisjonsrike sykkelfestivaler for ivrige stisyklister. Foto: Silje Kabbe

Juli

Hemsedal Trail Daze

Ny festival av året: I festivalprogrammet kan man blant annet finne Kids Camp, guidede turer i fjellene rundt Hemsedal, dedikerte turer med fokus på mat og drikke samt en egen guidet tur i solnedgangen. De vil også tilby egne turer kun for jenter, mekke-kurs og egne teknikk-kurs med erfarne syklisterm, og det vil bli konkurranser med fete premier og overraskelser.

Lørdag 6. juli, går Bosch eTrail av stabelen. Et sykkelritt for el-sykler med inspirasjon fra lignende ritt i blant annet Gardasjøen, Willingen og Verbier. Tenk el-sykkel møter orientering i fjellet med innslag av ulike etapper og stasjoner underveis som vil by på ulike utfordringer for alle nivåer.

Hvem: Stisyklister og el-stisyklister.

Hva: Stisykkelfestival med fokus på opplevelser.

Hvor: Hemsedal

Når: 4.-7. juli

Info: https://www.hemsedaltraildaze.com/

Livestock

Sykkelfestival med musikk, eller musikkfestival med sykling? Si det, kanskje det beste fra begge verdener?

Livestock-festivalen i Alvdal har holdt på i over ti år, og har både stisykkel-tilbud og konserter med forholdsvis store artister, og andre aktivitetstilbud. 

Hvem: Alle mennesker i alderen 15-100 år, både sykkelentusiaster og musikkentusiaster.

Hva: Musikk- og aktivitetsfestival, der man kan melde seg på guida stisykling, sykkel-shuttling eller andre aktiviteter som introkurs i klatring eller skogsyoga på dagtid, og oppleve artister som Kvelertak, Åge og Sambandet, SKAAR og Hagle mellom furutrærne på festivalområdet på kveldstid. Sykkeldemo med Rocky Mountain på søndag.

Hvor: Alvdal, Nord-Østerdalen

Når: 12.-14. juli

Info: www.livestockfestivalen.no 

Nyheter: Det blir tidlig guidet stisykkeltur på lørdag morgen for småbarnsforeldre som vil rekke å ta med barna på barnefestivalen Kalvstock som også skjer lørdag 13. juli.

August

SykkelVIKU i Ringebu

Hvem: Stisyklister som liker best nedoverbasert sykling på naturlige stier, eget program for barn/ungdom

Hva: Shuttlebasert stisykling med guide/kjentmann, sykkeldemo, kurs, uhøytidelige konkurranser, mat og sosialt på Værfast og musikk på Arnemoen Gard.

Hvor: Ringebu

Når: 1-4 august

Nyheter: Det planlegges for et begrenset antall elsykkelbilletter på årets festival

Info: https://sykkelviku.no/ og Værfast Facebookside

sykkelviku ringebu 2024
SHUTTLE-STEMNING: SykkelViku i Ringebu har blitt et fast innslag på festival-kalenderen. Foto: Julia Hamre/Værfast.

Huckfest

Et heidundrende show - det er det Huckfest kanskje er mest kjent for å lage. Festivalen i Ål i Hallingdal feirer 15-årsjubileum i år, og arrangøren lover at det vil bli flere overraskelser på programmet, som vil bli annonsert på sosiale medier. 

Ser man til tidligere år, har festivalen laget et skikkelig show for publikummet både med sykling, FMX og konserter. 

Hvem: For sti, freeride og utforsyklister + publikum som vil oppleve sykkelshow og live musikk.

Hva: Guida stiturer, shuttling, parkløyper, Fest Series sykkelshow, demo/testing, konkurranser, lokal mat, livemusikk og fest! 

Hvor: Ål i Hallingdal 

Når: 8.-11. august 2024

Info: www.huckfest.no

September

...Oppdateres!

Oktober

Shutdown Weekend i Ringebu

Ringebu er tidlig på med sesongåpningen, og blant de aller siste til å også runde av stisykkelsesongen med sin Shutdown-weekend i oktober. 

Hvem: Stisyklister som liker best nedoverbasert sykling på naturlige stier. 

Hva: Offisiell avslutning av stisykkelsesongen i Ringebu med shuttlebasert stisykling, guida turer, mat og sosialt på Værfast.

Hvor: Ringebu

Når: 11-12 oktober

Info: https://vaerfast.no/turer-kurs-events/ og Værfast Facebookside

For ordens skyld: Sykkelfestivalen Utflukt som er omtalt i denne saken, arrangeres av Fri Flyt AS, som også eier og driver terrengsykkel.no. Redaksjonen står fritt. 

LES OGSÅ
canyon strive on test elsykkel
test billig stisykkel
Publisert 2. april 2024 kl 08.53
Sist oppdatert 2. april 2024 kl 13.18
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen