Hva gjør du som stisyklist når værmeldinga deler Norge i to?

Dårlig vær i sør, bra vær i nord, eller omvendt. Det er høst og vått mange steder, og du vil sykle. Så hvor er det best å sykle? Vi har tipsene til stisyklistene.

Sist oppdatert 3. november 2020 kl 07.00
stisykling tips høst
TIPS: Alt håp er ikke ute, selv om værmeldingen ikke er på topp for alle landsdeler. Her sykler Øyvind Gjermshus i Pioneren i Østmarka. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Høsten kan være en kompleks tid. Det kan være knallfine barfrostforhold og faste, fine stier. Eller så kan himmelens sluser åpne seg, og det er så vått at bare tanken på å krysse dørstokken setter en stopper for turen.

Så hvor skal man dra i krevende værforhold? For deksempel hvis værmeldinga deler landet i to, og det er vått i sør og tørt i nord?

 

Høsten kan være tiden for å sjekke ut stisyklinga til fjells.  

På Oppdal kan du både gjøre turer i Trollheimen og sjekke ut flere stier som har vært brukt i enduroritt med storslagen utsikt.  

Bymarka i Trondheim er en klassiker, og med det nyeste tilskuddet Nilsbyen Terrengsykkelpark er det noe for alle ferdighetsnivåer å finne der.  

stisykling nilsbyen trondheim
BRED TILBUD: Bymarka i Trondheim har et stort nettverk av stier, og Nils Resell setter pris på det ekstra tilbudet i Nilsbyen Terrengsykkelpark. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Vi glemmer aldri turen vi hadde på Røros på denne tiden av året, selv om vi fikk med oss årets første snøfall. Det var egentlig bare en bonus. 

Ingen trenger egentlig å mase mer om den flotte naturen i Nord-Norge, og i byer som AltaTromsø og Bodø er det førsteklasses stisykling.  

stisykling tips tromsø
GODE UTSIKTER: Værmeldinga de kommende dagene for Tromsø ser lys ut. Det er det bare å utnytte. Foto: Sjur Melsås
værmelding sykkel høst
DYSTERT: Ingenting å hoppe i taket for, for halve landet. Foto: Skjermdump, yr.no

Men hva med oss som er forlatt til værmeldingens dystre utsikter, tenker noen kanskje nå.  

Vel, for det første er det viktig å ta med seg stivettregel nummer seks (men også nummer fem og sju) i denne tiden.  

Velg stiene du sykler med omhu. Bor du i Oslo er da Pioneren for eksempel et godt valg. Den er tilrettelagt og styrket for å tåle mer slitasje.  

stisykling pioneren tips
STYRKET: Pioneren i Østmarka er tilrettelagt og styrket for å tåle mer slitasje. Store deler av stien går over svaberg, som her hvor Tonje Sameien setter sving. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Hvis stiene dine hjemme ikke har godt av mye trafikk akkurat nå, kan dette være en strålende anledning til å sjekke ut den mer destinasjonsbaserte syklinga.  

Her er stiene laget nettopp for å tåle trafikk, og høsten kan være en fin tid å terpe på doserings- og hoppeteknikk.  

Trysil kjenner de aller fleste til, og er et trygt valg. 

Men det er også mye på gang i Hallingdal, og både Nesbyen og Geilo har tilbud med tilrettelagte stier. Vi skrev for eksempel nettopp om denne nye stien i Nesbyen, som bare er ett av mange tilbud der.  

Så, hvor går din tur? 

stisykling tips nesbyen
RYKENDE FERSK: Storetoppstien i Nesbyen stod nettopp ferdig, og er et av mange alternativer i det som av mange anses å være en av de feteste sykkeldestinasjonene i Norge. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Publisert 3. november 2020 kl 07.00
Sist oppdatert 3. november 2020 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen