Flere sykkeldestinasjoner fikk oppleve effekten av nordmenn hjemme i ferien i 2020. 2021 ble et nytt år med litt alternativ sommerferie for mange, og det har på nytt gitt utslag for anleggene for terrengsykling.

Hafjell Bike Park er landets største anlegg for heisbasert sykling. Etter en rekordsommer i fjor, utvidet de åpningstidene denne sesongen og trafikken har vært god.

Annonse

– Så langt i år har vi hatt 526 gjester med heisen per dag i snitt. Det er omtrent 50/50 med syklister og gondolgjester.

Det sier daglig leder Knut Løkås til Terrengsykkel.

– Vi kan ikke si noe annet enn at vi er fornøyd. Så langt er vi omtrent der vi har budsjettert med å være. Vi har hatt åpent hver dag i en periode på fem uker. Vi var jo spent på om trøkket ville være like bra som i fjor, men så langt har det vært det. Det er tydelig at terrengsykling er noe som flere og flere vil drive med, sier Løkås.

Hafjell Bike Park går nå høstsesongen i møte med flere ting på programmet.

– Vi har en ganske tettpakket kalender framover. Hafjellcupen har vært et populært tiltak, der er det to runder igjen. Så er det NM i utforsykling 25-26. september, som arrangeres i VM-løypa. Fremover er det åpent fredager, lørdager og søndager. Høstferien i uke 40 er siste uka vi har åpent, og da hver dag. Og da blir det sikkert noe sprell og moro, sier Løkås.

 

Nærmer seg ferdigstilling i Hemsedal

Også i Hallingdal har stibyggerne jobbet flittig, og Hemsedal er en av destinasjonene som har åpnet nye stier. I sommerferien ble øverste del av den mye omtalte heisbaserte flytstien åpnet.

Turistsjef Richard Taraldsen er fornøyd, og håper at resten av stien kan åpnes i høstferien hvis alt går som planlagt. 

– Vi åpnet omtrent 60% av løypa 2. juli. Den har vært veldig godt besøkt, og langt over hva vi trodde vi skulle få. Vi har ikke tellere i løypa, vi har tenkt at vi setter opp tellere fra neste sesong, da har vi et fullverdig produkt. Nå håper at vi blir ferdig med byggingen av stien til høstferien. 

Også Taraldsen viser til viktigheten av utenlandske gjester.

– Det er en veldig god trend, det er mange syklister i Hemsedal nå. Vi merker selvfølgelig nå når sommerferien er over at uteblivelsen av utenlandske gjester er merkbar.

  

Ny rekord i Trysil

Trysil Bike Arena markert seg som landets største destinasjon for stisykling. Også der har nye rekorder blitt satt. De automatiske tellestasjonene på stiene i Gullia har rapportert om en økning i trafikk på 21 prosent.

– Nordmenn utgjør 93 – 95 prosent av de kommersielle overnattingsdøgnene i juli, og resterende er danske og svenske gjester. Vi hadde naturlig nok færre dansker gjester i Trysil i sommer sammenlignet med fjoråret, men noen flere svensker gjester, sier turistsjef Gudrun Sanaker Lohne i en pressemelding. 

Trysil Bike Arena var nylig vert for Brage Vestaviks freeridekonkurranse B-Rage Invitational. 200 eksklusive billetter ble solgt til arrangementet, som bød på mye rå sykling

– Det blir spennende å se effekten av B-Rage invitational. Vi fikk ganske mye omtale i sosiale media i helga. Vi kommer til å videreutvikle dette, og håper vi kan ha enda flere publikum neste år, og få med internasjonale ryttere, sier Gro Bruksås i Trysil Bike Arena til Terrengsykkel.

Også Trysil går en travel høst i møte, med Utflukt kommende helg, pumptrack-konkurranse, og BikeOut-arrangement under høstferieuka.