Eidanger IL sykkel satser offensivt på å rekruttere flere unge til stisykling, og satte derfor av en del penger til rekrutteringsarbeid i år med prosjektet stisykkel UNG.

I forkant av sesongen satte idrettslaget av 40.000 kroner til rekrutteringstiltak denne sesongen, utdannet ti trenere og har arrangert faste ukentlige treninger. Tiltaket er blitt godt mottatt.

Annonse

– Stisykkel UNG har blitt en knallsuksess, og totalt har det kommet til over 20 unge i rekruttgruppa, sier Kjetil Haugersveen i Eidanger IL.

Han er en av ildsjelene i sykkelgruppa og en av initiativtakerne til rekrutteringsprosjektet.

– Bakgrunnen for innsatsen mot de unge, er at stisykling preges av voksne, forklarer han.

– Vi ser at det i veldig stor grad er halvfeite førtiåringer som meg som sykler sti. Derfor ønsker vi å gi ungdommen i nærmiljøet mulighet til å drive med stisykling og terrengsykling, og dermed øke rekrutteringen fra yngre rekker, sier Haugersveen.

Les også: Stor turglede i Skien 

Saken fortsetter under

Eidanger IL rekruttering 2017 Simen on Trail - Foto Kjetil Haugersveen 1400x933
Stor interesse for rekruttgruppa i Eidanger IL. Foto: Kjetil Haugersveen

Stor interesse for rekruttgruppa i Eidanger IL. Foto: Kjetil Haugersveen

Etterspørsel over all forventning
Egentlig var stirekruttene tenkt som et tilbud til ungdom mellom 12 og 16, men klubben måtte raskt utvide tilbudet langt utover den tiltenkte målgruppa.

Først etablerte det seg en gruppe med ryttere opp til 20 år, og utøverne kommer både fra andre sykkelgrener og relaterte idretter.

– Vi tenkte først vi skulle fokusere på 12-16 år, men vi fikk etterhvert en bra gjeng unge fra 12-20 år der en del kommer fra BMX, motocross og trial, så dette er ryttere med masse kroppsbeherskelse og guts, sier Haugersveen.

Etter hvert som gruppa satte seg, kom det stadig flere yngre som ville være med. I stedet for å be dem vente til de ble eldre, satte klubben opp to partier og to treningsdager: Ett tilbud for de over og ett for de under 12-13 år, der tirsdagene er for de yngste og torsdagene for de eldste.

Noen streng deling er det ikke i klubben, og mange av de eldre dukker jevnlig opp også på tirsdagene både for å hjelpe de yngre og for å sykle. På ungdommenes egen treningsdag, torsdag, er det også mange som slenger seg med de voksne stisyklistene i klubben. 

Variert pensum
I tillegg til sykling og tradisjonell sykkelteknikk har Eidanger IL arrangert både utflukter og stibygging. Interessen og iveren har vært upåklagelig, og verken ferier eller årstider ser ut til å legge noen demper på deltakelsen.

Les også: Først og fremst er målet å gjennomføre og fullføre Birken. Det var helt utenkelig for flere av dem i våres 

Saken fortsetter under

Eidanger IL rekruttering 2017 Christoffer Fink - Foto Kjetil Haugersveen 1400x933
Det er strengt tatt ikke en nedre aldersgrense for rekruttgruppa i Eidanger IL. Foto: Kjetil Haugersveen

Det er strengt tatt ikke en nedre aldersgrense for rekruttgruppa i Eidanger IL. Foto: Kjetil Haugersveen

Stibyggeriver
Videre har klubben vært opptatt av at ungdommene skal få ta del i alle aspekter ved stisykling, inkludert stibygging og vedlikehold.

– Tidligere i høst fikk ungdommene vært med ut for å finne og ryddet sin første sti. Det var stas, sier Haugersveen.

Det engasjementet skal klubben bygge videre på.

– Vi trykker til videre på dette, og skal nå i høst bygge teknisk treningsløype i nærmiljøet i samarbeid med skolen, sier Haugersveen.

Planleggingen er i full gang. Området som skal brukes er cirka fem mål, og skal by på varierte utfordringer, og bidra til å øke rekruttering så vel som å tilfredsstille de mer drevne.

– Det blir mye gøy på lite område og mye tekniske utfordringer med knauser og knaster, opp og ned, dropp og doseringer, og vi kommer til å bruke mest mulig naturlige formasjoner. Vi har trua på at dette blir veldig bra med tanke på rekruttering og ivaretakelse av ungene, sier Haugersveen.

Les også: NCF sjekket ungdommens sykler

Eidanger IL Trysil - Kjetil Haugersveen 1400x933
Fra stirekruttenes tur til Trysil under Utflukt 2017. Foto: Kjetil Haugersveen

Fra stirekruttenes tur til Trysil under Utflukt 2017. Foto: Kjetil Haugersveen

Les også: Klassisk og rimelig: Breezer Radar

Les også: Utstyrstester og utstyrstips