GØY FRITID FOR ALLE

  • Hva: Et tilbud fra Eidanger IL til tidligere rusmiddelavhengige som ønsker å starte med fysisk aktivitet.

  • Hvem: Tidligere rusmiddelavhengige som nå er rusfrie eller under LAR

  • Hvorfor: Nytt miljø og nye venner, opplevelsen av et godt fellesskap og mestring er viktige faktorer for å lykkes med å holde seg rusfri

  • Hvordan: Eidanger IL legger til rette for ulike typer aktiviteter, alt etter deltakerens ønsker, med individuell oppfølging og veiledning etter behov

  • Sykkelgruppa: Skal sykle Birkebeinerrittet 26.august

Og Helterittet er bare en forsmak på sesongens store mål. Fredag 25. august reiser Eidanger IL med ti ryttere til Rena for å sykle Birkebeinerrittet, inkludert seks tidligere rusmiddelavhengige i prosjektet "Gøy fritid for alle". Kjetil Haugersveen, som er en av ildsjelene i sykkelgruppa, er overbevist om at det går knirkefritt.

Annonse

Prosjektet er et tilbud til tidligere rusmiddelavhengige som ønsker å starte med fysisk aktivitet. Tre av de seks Birkenrytterne er fra årets prosjekt, mens tre av dem er tidligere deltakere.

– Først og fremst er målet å gjennomføre og fullføre Birken. Det var helt utenkelig for flere av dem i våres. Å mestre dette vil være store personlige seiere, og resultat av målretta innsats, sier Haugersveen.

På rittdagen er planen å dele gruppa i to: En gruppe som håper å presse tiden ned under fire og en halv time, med et hemmelig mål om å komme under fire timer. Den andre gruppa skal prøve å komme under fem og en halv time, der det hårete målet er å sykle på under fem timer.

Prøvekjører med Helterittet
Men først må de trene på ritt. På lørdag sykler de HalvHelten i Helterittet, som er et par mil kortere enn hovedmålet Birken.

– De har grunnlaget på plass, men de har ikke vært med på sykkelritt tidligere, så HalvHelten blir en mulighet til å samle erfaring. Det er viktig å finne sitt eget tempo og intensitet også i rittsituasjon. Det er lett å bli revet med, noe alle som har syklet ritt har prøvd og som regel smertelig erfart, sier Haugersveen.

Les også: For en Utflukt 

Saken fortsetter under

pål Kjetil Haugersveen 1200x
Helterittet kan bli en ilddåp, men Kjetil Haugersveen er overbevist om at Pål og Gøy for alle-rytterne vil takle det bra. Foto: Kjetil Haugersveen

Helterittet kan bli en ilddåp, men Kjetil Haugersveen er overbevist om at Pål og Gøy for alle-rytterne vil takle det bra. Foto: Kjetil Haugersveen

Fra null til rittklar på et par måneder
Rytterne i "Gøy fritid for alle" har ulike utgangspunkt, men i løpet av sommeren har alle tatt store steg, og alt tyder på at Birken kommer til å gå bra. Men det ligger betydelig innsats bak formstigningen.  

– Noen har holdt på et snaut år, med ukentlig terrengsykling. Sistemann i Birken-gjengen hadde sin første sykkeltur i mai. Fellestreninger med fokus på Birken startet vi med i begynnelsen av juni, og det har vært en til to slike i uka. I tillegg har de egentreninger. Da er det mye sykling til jobben det går i, sier Haugersveen, som ser at innsatsen gir resultater.

– Alle har vist en formidabel formstigning i utover sesongen. I starten måtte vi gå opp flere av de seigeste kneikene, mens de nå må vente på resten av gjengen på toppen, så de har hatt enorm framgang i kondisjon og utholdenhet på sykkelsetet. For eksempel går Farrisrunden en time raskere nå enn den gjorde for en måned siden, sier han.  

Les også: Smugtitt på UltraBirken-løypa  

Saken fortsetter under

Birken-klar Foto Kjetil Haugersveen 1200x800
I morgen rittdebuterer han i Helterittet, om to uker er det Birken. Foto: Kjetil Haugersveen

I morgen rittdebuterer han i Helterittet, om to uker er det Birken. Foto: Kjetil Haugersveen

Mestrer taktikken
Taktisk har gjengen også gjort store framskritt.

– De har alltid ligget først i løypa på treninger når vi starter turen. Før holdt det i kun i tre til fem kilometer. Nå holder de jevnt tempo hele turen, selv om turen varer i fire til seks timer. De har også blitt gode på mat og drikke underveis, sier Haugersveen, som også roser dem for smittsomt positiv holdning. 

– De er og har alltid vært gode på humør og pågangsmot. Ikke noe klaging her i gården.

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen.

Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel:

Birken Ritt 2013 1200x800
Birkebeinerrittet 26.august er sesongens store mål. Foto: Birken AS

Birkebeinerrittet 26.august er sesongens store mål. Foto: Birken AS