INN BAKVEIEN: VM-laget ble egentlig tatt i midten av juli, men etter Emil Hasund Eids gode prestasjon under EM i terrengmaraton, har også han fått innvilget VM-billett til Andorra. Foto: Costa Blanca Bike Race
Lesetid: 4 minutter
Knut Røhme og Mats Tubaas Glende var i utgangspunktet de to eliteutøverne på herresiden som var påtenkt plasser under VM i Andorra, i slutten av august.
Duoen lader nå opp til mesterskapet med samling i høyden, etter at det som så ut til å være det endelige uttaket alt kom i midten av fellesferien.
Inn bakveien har det dog dukket opp en tredjemann. Under EM i terrengmaraton i Viborg i helga, holdt Emil Hasund Eid nemlig stand hele veien inn sammen med Lukas Balm, David Serrano og Fabian Rabensteiner.
Den norske fjerdeplassen utløste nok en VM-billett rett i etterkant.
– Det var på tide å komme i form, gliser Hasund Eid overfor terrengsykkel.no.
– Er det overraskende at du fikk bli med, var det noe du egentlig hadde slått fra deg
– Nei, egentlig ikke. Jeg føler at jeg er såpass bra på gang nå. Jeg vet at det kan gå an å kjøre fort i rundbane, også.
Går rett opp i høyden
Hasund Eid benytter seg av Dalatråkken MTB i Brumunddal som siste oppkjøring før VM. Her skal han i aksjon i lørdagens rundbaneritt.
Deretter blir det en litt annen inngang enn lagkompisene foran rundbanerittet i Pal Arinsal, Andorra.
– Jeg reiser dit på tirsdagen, og satser på å gå rett opp (i høyden, vår anm.) og håper at kroppen ikke klarer å bli vant til høyden. Hvis man er der i en kort tidsperiode, så skal man unngå å bli akklimatisert og da vil heller ikke kroppen reagere på den. Så jeg blir boende i lavlandet i forkant av konkurransen, forklarer han.
En liten glipp. Så et desperat ønske om å rette opp den feilen. Marginene er små i downhill. For Nellie Aabech (16) kunne karrieren fort endt i Whistler.
– Hvordan kjennes kroppen din ut akkurat nå?
– Akkurat nå er jeg sliten etter maraton-øvelsen. Det kosta mye krefter, og det sitter i fortsatt. Det ble kjørt hardt hele dagen og folk datt av én etter én, så det var nesten litt som å sykle rundbane. Det er lenger konkurransetid, da. Det gikk veldig mye opp og ned i den løypa, og så klarte vi fire å komme oss av gårde mot slutten. Da var jeg helt ferdig, så jeg klarte ikke å komme meg forbi italieneren på slutten. Men egentlig var jeg veldig fornøyd. Jeg hadde lagt ned mye jobb i teten av den gruppa, forteller han.
Planen kollapset med sykdom
At overskuddet nå er tilbake, er et plaster på såret etter en vanskelig vårsesong der sykdom i Nove Mesto satte en stopper for flere opptredener i verdenscupen og avskiltet ham fra OL-uttaket.
– Først var jeg plaget av allergi, og så gikk det over til lunge- og bihulebetennelse, bronkitt og hele den greia der. Det satte en stopper for Val di Sole, Les Gets og alt jeg hadde på programmet. Det var egentlig bare å trene igjen på nytt, og sette seg nye mål.
Så fant han altså ut at han skulle ta turen ned til Viborg for egen regning, og få en status på den nåværende formen.
– Det er litt vanskelig med dårlig økonomi i forbundet, så denne gangen dro jeg ned på eget initiativ. Det er litt sånn man må gjøre det. Vise deg selv fram. Det kommer an på deg selv og hva du presterer. Jeg føler også det alltid har vært sånn; er du god nok, så får du også muligheten.
– Hvordan får du det til å gå rundt rent økonomisk?
– Jeg blir støttet hjemmefra. Jeg håper at jeg kan få betalt dem tilbake en dag, men akkurat nå lever jeg på de hjemme, innrømmer han.
16 utøvere til Andorra
Den norske troppen som skal ned til Andorra for å konkurrere fra 29. august til 2. september, vil bestå av 16 ryttere
I utfor stiller Mille Johnset, Frida Helena Rønning (kvinner elite), Nellie Aabech (kvinner junior), Simen Smestad (menn elite) og Elias Verstad Stubergh (menn junior).
I terreng rundbane (XCC og XCO) stiller Mats Tubaas Glende, Knut Røhme, Emil Hasund Eid (menn elite), Sondre Stokke, William Handley, Martin E. Farstadvoll, Sivert Ekroll (menn U23), Oda Laforce (kvinner U23), Linus Aksnes, Aksel Laforce (menn junior), Kamilla Aasebø (kvinner junior).
– Hva kan vi forvente oss dere som stiller i eliteklassen, Emil?
– Jeg tror det kan bli bra for min del. Det er veldig spennende når man får en slik mulighet. Man håper på en bra dag hvor alt stemmer, sier han.
– Dessuten er det gøy at er tre. Da er det alltid én av oss som har en god dag, legger han til.
Knut Røhme kan ikke lenger passere et vann uten å tenke på fisken det kan inneholde. For å koble av fra terrengsyklinga, tar han beina fatt og finner fram fluestanga.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.