/ VM

Verdensmesteren trodde gullet var kjørt - så kom kontrabeskjeden

2,8 kilometer med blodslit ventet Downhill-eliten. Det taklet den regjerende mesteren best.

Sist oppdatert 5. august 2023 kl 15.07
TAKLET FORHOLDENE BEST: Valentina Höll var best begge dager da jentene gjorde unna utforøvelsen ved ikoniske Fort William. Dermed forsvarte hun verdensmestertittelen fra i fjor. FOTO: Red Bull Content Pool
TAKLET FORHOLDENE BEST: Valentina Höll var best begge dager da jentene gjorde unna utforøvelsen ved ikoniske Fort William. Dermed forsvarte hun verdensmestertittelen fra i fjor. FOTO: Red Bull Content Pool

Det var en skikkelig krevende løype som ventet for utøverne i ikoniske Fort William.

Løypa er over 2,8 kilometer lang, som gjør den til den lengste utøverne møter på i verdenscupen.

Den har et fall på 550 høydemeter underveis.

Den øverste delen i det skotske høylandet er åpen og vindeksponert. Da jentene gjorde unna kvalifiseringen dagen i forveien var underlaget tørrere.

Rønning fikk en god start

Under finalen var grusen på toppen mer pakket etter regnbyger Nord i Skottland. Midtpartiet var teknisk, mens den nedre delen brøt tregrensen og inneholdt en serie større hopp i avslutningen.

Under kvalifiseringen var det Valentina Höll – regjerende verdensmester – som hadde den aller beste tiden. Skulle det samme gjenta seg i dag?

sivert ekroll vm
Les også

Frida Helene Rønning ble nummer 13 i kvaliken, men startet alt som andre jente ut i finalen. Dermed hadde hun kun tiden mot Emmy Lan (Canada) å bryne seg imot. Det var imidlertid tidlig klart at hun evnet å holde farta høyere. I mål lå hun 13 sekunder foran Lan.

frida rønning verdenscup utforsykling
SOLID: Frida Helene Rønning satte en god tid som 2. startende i konkurransen.

Det skulle vise seg at tiden til Rønning sto seg ganske godt mot de neste konkurrentene. Italienske Gloria Scarsi straffet den med 3,5 sekunder. Men etter det måtte vi vente helt til Mille Johnset på som den 17. startende i finalen, før Rønnings tid på nytt ble truet.

Det skulle da også bli meget jevnt mellom de to norske jentene. Med tida 5:13,538 skilte det ikke mer enn 373 hundredeler.

Britene dominerte

Konkurransen endret så karakter da de britiske jentene virkelig begynte å pushe grensene. Tahnee Seagrave ble nummer tre i kvalifiseringen dagen i forveien. I finalen slo hun Scarsis tid med i underkant av sekundet.

Psst! Fikk du med denne? Solid VM-debut av Kamilla Aasebø

Bak henne kom dog Phoebe Gale og Louise-Anna Ferguson jagende. Gale klokket inn 21 hundredeler raskere enn Seagrave.

På neste startnummer – kun minuttet bak Gale – maktet så Ferguson å heve lista ytterligere. 27-åringen var litt under sekundet raskere. Flere av de britiske jentene smadret tidene de satt under kvaliken med opptil ti sekunder på hjemmebane i Fort William.

Fransk medalje

Flere av de aller sterkeste fra kvaliken, hadde imidlertid ikke startet. Franske Marine Cabirou valgte en tøffere linje enn mange av konkurrentene, og klarte å få med seg masse fart inn i det sleipe skogspartiet.

Hun holdt farta opp ved å spinne mellom de tekniske elementene i løypa, og hadde høyest fart av samtlige før henne da hun inntok de siste hoppene.

MULTITALENT: Kamilla Aasebø er vant til å vinne mye. Samtidig higer hun etter tøffere konkurranse internasjonalt og nye dueller mot Lisa Jorde. Foto: Knut Andreas Lone
Les også

Sekunderingen viste at hun var mer enn seks sekunder foran bestetiden, og i mål var avstanden økt til 7 sekunder og 360 hundredeler.

– Det er monumental prestasjon. Hun har stukket en dolk inn i de andre konkurrentene her, utbrøt den britiske ekspertkommentatoren i sendingen på TV 2 Play.

Straffet Cabirou

Var det noen vei forbi den tidligere verdensmesteren, 5 x vinner av verdenscupen og 2 x fransk mester i Downhill?

Svaret var ja.

Camille Balanche, selv verdensmester fra grenen i østerrikske Leogang, plasserte seg beskjeden nok på plassen bak Johnset i kvalifiseringen. Nå var det imidlertid alvor.

Hun syklet saktere enn Cabirou på toppen, men begynte å grave inn i passeringstidene hennes. Den franske jenta hadde kjørt strålende i skogspartiet, men Balanche klarte likevel å knipe viktige hundredeler i duellen.

Møtt av et ekstatisk publikum i målområdet, viste tavla at hun raskere med 340 hundredeler margin.

Gullvinner: Jeg var så sliten i dag

Nå var det bare den regjerende verdensmesteren igjen. Valentina Höll. Raskest dagen i forveien, men ifølge eget utsagn ikke i den formen hun helst hadde sett hun skulle være i:

– For å være ærlig hadde jeg ingen aning om hvordan dette skulle gå. Jeg var så sliten i dag. Jeg hadde ikke noe energi. Så gjorde jeg en stor feil foran den ene tekniske delen, og tenkte «herregud». Jeg forsøkte å kjempe, men jeg var så sliten. Jeg hadde ingen idé om hvordan jeg lå an, uttalte hun i intervjuet vist på TV 2 Play.

OVERRASKET SEG SELV: Valentina Höll får ett år til i regnbuestripene. FOTO: Red Bull Content Pool
OVERRASKET SEG SELV: Valentina Höll får ett år til i regnbuestripene. FOTO: Red Bull Content Pool

Passeringstiden viste imidlertid at hun åpnet aller best i den øvre delen av løypa. I det tekniske skogspartiet fikk hun problemer. Hun inntok en høyresving i høy hastighet og holdt på å miste kontrollen på samme punkt som tyske Nina Hoffmann endte opp med å velte.

Mot slutten hadde Höll fortsatt grønne tider. Hun er en av de aller beste på hopp i bransjen, og klarte også denne gangen å vri de nødvendige kreftene ut av kroppen.

Totalt ferdig kunne hun slippe jubelen løs i målområdet. Hun hadde klart å forsvare verdensmestertittelen fra amerikanske Snowshoe i fjor.

Sølvet gikk til Balance (Sveits), bronsen til Cabirou, mens britene Ferguson, Gale og Seagrave kom på rekke og rad. Den norske duoen endte på 12.- og 13.-plass, med Rønning foran Johnset. Altså motsatt rekkefølge som under kvalifiseringen dagen i forveien.

Results powered by FirstCycling.com

Publisert 5. august 2023 kl 14.52
Sist oppdatert 5. august 2023 kl 15.07
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen