TØFFE VALG: Terrenglandslaget sliter med små budsjetter, og det har gjort at Eddy Knudsen Storsæter har åpnet for løsninger han tidligere ønsket å unngå.
Lesetid: 9 minutter
«The biggest cycling event ever» er beskjeden som møter deg inne på de offisielle sidene til VM i Glasgow mellom 3.-13 august. Her skal utøvere fra hele verden innenfor grenene terreng, bane, trial, landevei, para og bmx samles til et felles mesterskap.
Norges Cykleforbund har tatt ut åtte utøvere til OL-øvelsen terreng rundbane som får alt av utgifter dekket underveis. For Ole Hem (maraton), Eirik Ulltang (trial), Frida Helene Rønning og Mille Johnset (utfor) og fire juniorsyklister i rundbane, er realiteten en annen.
De må dekke utgifter for reise og opphold ut av egen lomme.
– Det er veldig lite bosteder i området der øvelsene (Glentress Forest - én times kjøring unna Edinburgh, vår anm.). De alternativene vi har funnet er ufattelig dyre, vi har mindre budsjett i år og det meste i samfunnet er generelt dyrere, sier landslagssjef Eddy Knudsen Storsæter til terrengsykkel.no.
Har tatt vanskelige valg
Det er som kjent dårlig stilt med økonomien til NCF. Knudsen Storsæter forteller at budsjettet for terrengsyklistene er kuttet med 500 000 kroner sammenliknet med fjoråret.
Det har gjort at de har måttet gjøre noen vanskelige valg. Også valg man tidligere i det lengste har ønsket å unngå.
– Å begynne å etterspørre utøvere om å betale egenandel sitter langt inne. Du er blitt tatt ut på et landslag, og så må du betale mesteparten selv. Det er ingen god greie. I forkant av uttaket tok vi en runde med foreldrene, og de var tent på å kjøre uansett. Selv om folk sier at de kan ta utgiftene selv, er det likevel ingen enkel beslutning. Man vet ikke nøyaktig hva folk har å rutte med privat, så det kan slå uheldig ut, påpeker landslagssjefen.
Sivert Ekroll er blant verdens beste juniorer i terrengsykling. Nå banker profflag fra landeveien på døra.
Det går spesielt utover juniorer og utøvere som ikke stiller i OL-grener i uttaket. Landslagssjefen påpeker at eliteutøvere i terrenget også har måttet betale deler av opplegget ut av egen lomme tidligere denne sesongen.
– Tross anstrengt økonomi har vi hatt et ganske høyt aktivitetsnivå denne sesongen. Det er klart at vi kunne ha lagt oss på en annen linje og droppet flere konkurranser. De som har vært med og konkurrert i verdenscupen i rundbane, har betalt veldig mye ut av egen lomme før sesongen. De har også bekostet løp i USA og Canada selv. Det er noe vi har åpnet opp for nå, og som vi ikke har gjort tidligere. Alternativet var nok å kjøre 20-30 prosent mindre konkurranser og hatt mindre døgn på samling enn vi faktisk har fått til, sier Knudsen Storsæter.
Høydahl engasjerte seg
Blant dem som likevel gikk ut og ville ha svar på hvorfor forbundet falt ned på den løsningen, var tidligere terrengsyklist Rune Høydahl. Sønnen hans, Jonas Kind Høydahl, er på lista over utøvere som er nødt til å bekoste seg selv:
– «Utøvere tatt ut med eget opplegg» bør forklares. Disse utøvere må stå for alt selv. Reise, overnatting og mat på grunn av økonomien til Norges Cykleforbund. Utøverne i NCFs regi får etter det jeg har forstått hjelp fra Olympiatoppen. Det er trist at vi i dag er på samme nivå når terrengsykling ”reddet” NCF på 90-tallet, og er etter min mening den viktigste rekrutteringsarenaen til sykkelsporten her hjemme, skrev Høydahl i et innlegg på Facebook-siden til forbundet.
Her fikk han for øvrig svar fra trener Lars Stensløkken (NTG Lillhammer og landslaget i terrengsykling):
– «Samme nivå»? Det er vel tross alt åtte rundbaneryttere som får VM dekket fullstendig av NCF/OLT. Hvor mange fikk hele turen dekket i ’91? Synes faktisk at årets uttak viser at det er god utvikling, men mulig jeg ser litt for lyst på saken, kommenterte Stensløkken.
– Supert at åtte ryttere får alt dekket, men god utvikling kan vi diskutere. Gøy at flere seniorer har hevet seg noen hakk i år. Der har dere gjort en god jobb. Men det er like viktig å tenkte på de som kommer bak. Vi har mange gode, unge ryttere som kommer opp nå. Disse MÅ tas vare på slik at de sender gode signaler til de under der igjen. Vi trenger bredde/rekruttering i norsk sykkelsport selv om det er rått med Uno-X i Tour de France om dagen, fulgte Høydahl opp med.
Terrengsjef: - Skuffet selv også
Høydahl har valgt å ikke svare på henvendelser fra terrengsykkel.no i sakens anledning. Landslagssjef Knudsen Storsæter sier han har registrert tilbakemeldingen, men opplyser også om at han jevnlig har dialog med Høydahl i hverdagen.
– Hvilke tanker gjør du deg rundt dette utspillet?
– Jeg vil jo påpeke at det er veldig stor forskjell på hvordan vi satser i dag kontra det som ble gjort på 90-tallet. Vi kjører veldig mange flere konkurranser i verdenscupen og er på alt av mesterskap. Samtidig skjønner jeg at han er skuffet over dette. Det har jeg ikke noe problem med; jeg er skuffet selv også. I dagens situasjon er vi nødt til å forvalte ressursene vi har ned på detaljnivå. Vi kunnne ha gjort andre valg underveis, og endt opp med å si nei til noen juniorer. Jeg skjønner at det er stort for disse guttene og jentene å delta i et VM, men det er heller ingenting som tilsier at sjansene dine til å få en stor idrettskarriere er kjørt om du går glipp av et mesterskap i juniorklassen, påpeker Knudsen Storsæter.
- Hvor viktig vil du si engasjementet til Rune Høydahl og andre foreldre er innenfor terrengsykling?
- Det kreves et stort engasjement fra foreldrene hvis vi skal få fram gode utøvere innenfor terrengsykling. Uten det har du egentlig ikke en sjanse, og jeg tror ikke det er noe som skiller seg veldig ifra for eksempel langrenn. Vi har de ressursene vi har og så må vi forvalte dem på en god måte. Jeg skal være den første som innrømmer at å be utøvere betale ut av egen lomme er noe dritt. Jeg skulle gjerne ha betalt alt for dem som viser fram sportslig kvalitet, men sånn er det bare.
Bra sportslig, dårlig økonomisk
Selv om økonomien er anstrengt, ser det lyst ut sportslig for norske terrengsyklister om dagen.
Blant eliten har Emil Hasund Eid, Mats Tubaas og Knut Røhme levert gode resultater, mens U23-rytteren Ole Sigurd Rekdahl ble nummer ni i short track i Val di Sole nylig.
Det er framfor alt i juniorklassen det er god ettervekst. Under EM i Portugal i starten av juli ble det sølv til Kamilla Aasebø og bronse til Sivert Ekroll (begge er for øvrig blant rytterne forbundet dekker oppholdet i Glasgow for).
- Vi var nest beste nasjon i European Games i Polen og har utøvere i juniorklassen som holder verdensklasse. Så sportslig går det faktisk jæklig bra, mens vi sliter litt økonomisk. Akkurat nå har vi de rette utøverne med de rette holdningene. Jeg tror vi skal få det til utover, men vi kan heller ikke holde på slik vi gjør nå i altfor mange år framover. Hvis vi klarer å kjøre inn enda flere gode resultater internasjonalt, har jeg tro på at vi kan finne en god samarbeidspartner som kan være med å drive dette videre. Vi har noen fantastiske utøvere med oss nå, som virkelig brenner for det de holder på med og står og skrur syklene selv, påpeker landslagssjefen.
Knudsen Storsæter reiste tidligere i sommer ned alene til Polen med ansvar for fem utøvere. I VM får han følge av én fysioterapeut.
– Det man burde bruke mest tid på er sportslig utvikling. Nå ender det opp med at Lars (Stensløkken, vår anm.) og jeg bruker veldig mye tid og energi på hvordan vi skal få opplegget vi har lyst til å legge i havn. Det er slitsomt å maksimere knappe ressurser over tid.
– Bedre enn alternativet
En av rytterne som har tenkt seg ned til Glasgow på egen regning, er 18 år gamle Mads Koritov fra Skedsmokorset.
– Jeg skal i utgangspunktet reise ned med foreldrene mine, bekrefter Koritov overfor terrengsykkel.no.
– Hvilke tanker gjør du deg rundt at du er tatt ut til et mesterskap, men samtidig må bekoste utgiftene selv?
– Vi har jo visst lenge at det er veldig begrenset budsjett på terrenglandslaget. Nå som det er såpass høyt nivå på de norske juniorene, blir det vanskelig å få med fem av dem uten å gå over budsjett. I den sammenhengen tenker jeg det er bedre at man kan betale for reise og opphold selv, enn at man ikke får syklet i det hele tatt, svarer Koritov.
Må nedprioritere grener
Når det gjelder Ole Hem (Maraton) har han fått et lite bidrag fra forbundet til å dekke kostnader tidligere, men det får han ikke i år. Utforjentene Frida Helene Rønning og Mille Johnset følge i større grad opp av profflagene sine, slik det også har vært de siste årene
Knudsen Storsæter sier følgende om hvordan støtten fra Olympiatoppen slår ut:
– Vi mottar støtte fra olympiske grener fra Olympiatoppen, men det gjelder da kun for terreng rundbane, og ikke for eksempel utfor, trial og maraton. Det bidrar til at vi må nedprioritere de grenene, og heller satse på utøvergruppen der de delfinansierer oss.
– Har du mottatt signaler på at noen utøvere ikke har midler til å delta under årets VM i Glasgow?
– Nei, men det er jo marerittet mitt. Det har vært et tema i alle år, men vi er altså der at vi ikke kan dekke alle utgifter selv. For meg sier det litt om hvordan folkeidretten i Norge er bygd opp, og faktisk er underfinansiert. Det er lagt opp slik at sponsorer skal dekke. Nå er det høy prisstigning i samfunnet og alt blir dyrere. Vi betaler for eksempel tre ganger så mye for flyreiser enn tidligere, da er det noen særforbund og idrettsgrener som rammes voldsomt hardt, påpeker Knudsen Storsæter.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.