Specialized er et merke med lange tradisjoner i sykling. Det ble startet i 1974, og har siden vært blant de store og toneangivende aktørene i internasjonal sykkelbransje. 

Er du også litt landeveisinteressert, så fungerer Terrengsykkel-abonnementet ditt også på Landevei.no, hvor du kan lese flere tester av grussykler og landeveissykler fra Specialized.

Aller mest kjent er nok Specialized for å være første merke til å masseprodusere en skikkelig terrengsykkel. Stumpjumper så dagens lys i 1981 og kunne ikke akkurat måle seg med dagens terrengsykler.

Den hadde ingen demping og så ut som en bysykkel med ekstra tjukke hjul. Likevel fikk den frem selve idéen om å sykle i terrenget oppi dagen, og resten er historie. Stumpjumper er fremdeles et flaggskip i stallen til Specialized.

Specialized har alltid vært et slags high-end merke, en spesialistbedrift som utformet presisjonsinstrumenter for krevende syklister. Nå er merket langt mer folkelig, mens premiumsyklene deres selges under merket Specialized S-works.

Specialized var toneangivende da de var blant de aller første til å sette store 29-tommer hjul på en endurosykkel. Datidens Enduro viste at store hjul slett ikke var ensbetydene med dårlige egenskaper i terrenget, og resten er historie. I dag kjører mange av verdens raskeste endurosyklister på 29-tommer hjul.


Specialized har satset enorme ressurser på elsykler i alle kategorier. Turbo Levo Comp var best i test da vi gjorde vår første store gruppetest av elsykler, og i 2020 lanserte Specialized sykkelen Turbo Levo SL.