Endelig 1x12 gir til sykkel fra SRAM

Fra 11 til 12 gir, nå blir sykkelgiring enda bedre. Det nye drivverket fra SRAM har stor spennvidde.

Sist oppdatert: 24. mars 2016 kl 16.35
sykkelgir sram 1x12
SYKKELGIR: Dette er den nye SRAM 1x12 eller også kalt Eagle-gruppa.
Lesetid: 3 minutter

Ryktene har gått en stund allerede, men nå er det altså her. Verdens første 1x12-system (om man ser bort fra navgir som Rohloff etc).

I 2012 kom SRAM med det da revolusjonerende 1x11-systemet, og dette har raskt fått fotfeste.

Til tross for noen små ulemper, har dette nå blitt gjengs på de fleste sti- og rittsykler, spesielt i dyrere prisklasser. I følge SRAM selv er ikke det nye Eagle-systemet bare en videreføring, men alt skal være tatt helt tilbake til tegnebordet. Drivverket skal nå være både mer stillegående og holdbart enn før. 

I første omgang lanseres systemet på XX1 og XO1-nivå, hvor førstnevnte har en tydelig ritt-profil og er tiltenkt rundbane- og maratonsyklister. XO1-gruppa er i følge SRAM selv tiltenkt enduro- og "aggresive trail riding", til en noe lavere prislapp, uten at vi tror funksjonen på giringen står mye tilbake for storebroren av den grunn. 

Større rekkevidde

Noe av ankepunktet mot både 1x9, 1x10 og 1x11-systemene til nå, har vært lite rekkevidde på kassetten. Selv på 1x11 vil noen kunne oppleve å ikke ha lette nok- eller tunge nok gir i flere tilfeller. For proffene som har nok av både watt og oksygenopptak å ta av, er dette et mindre problem.

Men for Ola eller Kari Nordmann som skal sykle et lengre maratonritt, hvor kanskje 80% av løypa er relativt småkupert, og de resterende 20% er stupbratte motbakker, kan man fort få problemer med å ha tunge nok gir til grusbankinga, og lette nok gir til de lange og seige klatringene.

Med både ett ekstra gir på kassetten, samt rekkevidde helt opp til 50 tenner på letteste tannhjul, vil problemet i stor grad være løst. 

Terrengsykkel har ennå ikke fått prøve systemet i praksis, men på papiret har SRAM løftet nivået enda et hakk. 

SM_XX1_EAGLE_Crank_30mm_32t_Black_Front_MH
SM_XX1_EAGLE_Crank_30mm_32t_Black_Front_MH

For å kunne kjøre et drivverk med kun én kjedering foran, har utformingen av tennene på tannhjulet stått sentralt. På de nye krankene kommer SRAM med X-SYNC 2, som skal både gi bedre holdbarhet og bedre funksjon. Både XX1 og XO1-krankene skal også ha fått nytt design og redusert vekt. Førstnevne vil ha en veil.pris på 463 euro.

SM_XX1_EAGLE_RD_Gold_Front_MH
SM_XX1_EAGLE_RD_Gold_Front_MH

Bakgiret har også blitt redesignet. For å kunne takle den enorme kassetten har bakgiret fått et 14-tenners nedre tannhjul, og en ny type clutch-mekanisme.

SM_PC1290_Chain_Black_Front_MH
SM_PC1290_Chain_Black_Front_MH

I takt med at drivverkene har fått flere gir, har kjedene bare blitt smalere og smalere opp gjennom årene. Dette gjelder også Eagle-giret, som SRAM mener står for mye av den viktigste forandringen man får med 1x12. Kjedeleddene skal være mye rundere i kantene, bokstavelig talt. Spesielt de indre delene av kjedet skal være helt fri for skarpe kanter, noe som skal bidra til både mindre friksjon, støy og slitasje enn foregående design. De dyreste kjedene kommer også med et titanium-nitrid-belegg, som skal minske friksjon ytterligere, og øke levetiden.

SM_XG1295_Cassette_Black_Front_MH
SM_XG1295_Cassette_Black_Front_MH

Den kanskje største og mest åpnebare forskjellen fra dagens 1x11-system vises på kassetten. Fortsatt designet for XD-boss, har den et spenn fra 10-50-tenners tannhjul, og vil dermed konkurrere med dagens to-delte girsystemer. 

SM_XX1_EAGLE_GripShift_Black_Front_MH
SM_XX1_EAGLE_GripShift_Black_Front_MH

SRAM tar også GripShift videre, men de som liker vanlige trigger-skiftere best har også det alternativet. 

Lansert vekt og veil.priser (norske priser foreligger foreløpig ikke da vi skrev artikkelen):

Skjermbilde 2016-03-24 kl. 16.31.14 copy
Skjermbilde 2016-03-24 kl. 16.31.14 copy

Se SRAM´s lanseringsvideo av Eagle-systemet her: 

Publisert 24. mars 2016 kl 16.35
Sist oppdatert 24. mars 2016 kl 16.35
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen