Test av Sugru - slik reparerer du sykkelskoene

Voksen-plastelinaen Sugru kan være det smarteste som har blitt funnet opp siden vann på flaske. Vi har prøvd å redde noen herja sykkelsko.

Sist oppdatert 13. mars 2013 kl 00.00
FIKS: Myk Sugru rundt tuppen kan fikse en nesten utslitt sko.
FIKS: Myk Sugru rundt tuppen kan fikse en nesten utslitt sko.

Hva?

Sugru voksenplastelina

Testperiode:

Et par sko så langt.

Testforhold

Inne i temperert verksted

Pris:

130-200 kroner

Web:

www.sugru.com

Å reparere ting er liksom ikke en del av en moderne livsstil. Jeg skal selv innrømme at punkterte slanger går i søpla og at sko som spriker lett går samme veien. Men, må det være sånn?

Noen ganger ønsker man å tyne litt ekstra liv ut av et par favorittsko, eller kanskje redde en Iphone-kabel, eller tilpasse noe annet ræl sin egen sære livsstil.

Inn fra høyresiden dukker det pussige produktet Sugru opp. Halvt leketøy og kunsthåndverk-materiale for jenter i lilla cordbukser og menn med dreadlocks og nesering, og halvt genialt redningsprodukt for alle de situasjonene der du trenger å lappe, bøte, fikse og tilpasse noe.

Vi kom over Sugru ved en tilfeldighet, men fant raskt et bruksområde for produktet.

Skofiks

Et par noen år gamle rittsyklingssko har blitt utsatt for litt for mange kilometer i utenlandsk og lokal steinrøys. Vi har tidligere forsøkt å fikse skotuppene på disse skoene med kontaktlim og en sykkelslange, men uten hell. Nå har vi gitt Sugru en sjanse. Dommen over fiksen kommer ikke før vi har fått prøvd skoene i terrenget, men alt ser lovende ut så langt.

Materialet er lett å jobbe med og det var ganske enkelt å få en kurant overflate på skotuppen. Forhåpentligvis har vi klarte å tette de fleste hull og sikret at det sitter godt, også ved litt hardhendt bruk. Sugru kommer i flere farger. På disse skoene valgte vi den røde da den matchet andre detaljer på skoene godt. Du kan også blande Sugru-pakker i forskjellig farge for å lage din egen farge og tilpasse fargen til det du ønsker å fikse på.

Etter et døgns herding virker skotuppen både hard og solid. Jeg klarer ikke å løsne Sugruen fra skoen med fingrene, og stedene på skoen som før spriket er nå forseglet og tett. Hvis dette har gitt disse skoene noen måneder lenger liv er det helt klart hvert de omlag 120 kronene i Sugru-utgift og 30 minutters arbeid.

Sugru er altså et plastelina-lignende produkt som hefter til omtrent alt og stivner til et hardt materiale i løpet av et døgn. Når det er herdet er det fortsatt føyelig nok til at det kan brukes på steder som krever en viss bevegelse.

Materialet kommer i små porsjonspakninger. Jeg brukte fire pakker for å reparere og forsterke ett par sko. Du får kjøpt Sugru, enten på nett, direkte fra kilden for 130-140 kroner inkluder frakt for åtte porsjonspakninger, eller på din lokale Jernia-butikk fra begynnelsen av desember for en snau 200-lapp. Også da for åtte småpakker. En trepakning vil også bli tilgjengelig for en hundrings.

Vi har noen flere pakker Sugru igjen og vil prøve ut dette til flere applikasjoner fremover. Lapping av slangeløse dekk, modding av lyktefeste, støydemping under klaprende sykkelcomputer osv er bare noen av tenkte fikser vi kommer til å forsøke oss på fremover. Har du noen andre forslag så kom med dem i kommentarfeltet nedenfor.

Se flere reparasjonsforsøk på Sugru.com.

Sugru blir importert av Scandinavian distribution.

Publisert 28. november 2011 kl 00.00
Sist oppdatert 13. mars 2013 kl 00.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen