Hjem
 / Guide: Slik setter du opp gir- og bremsehendler

Guide: Slik setter du opp gir- og bremsehendler

Nye sykler kommer ofte med bremsehendlene helt inntil grepet på styret. Både giring og bremsing blir enklere med litt mer plass.

Sist oppdatert 16. april 2008 kl 15.30
Mer plass 1: Gi deg selv litt mer plass. Flytt bremse- og girhendlene lenger inn på styret.
Mer plass 1: Gi deg selv litt mer plass. Flytt bremse- og girhendlene lenger inn på styret.

Bilde 1.

Riktig

Flytter du bremsehendeler og girhendler litt lenger inn på styret er det mye lettere å bremse med bare én eller to fingre, uten å klemme de andre fingrene mellom bremsen og styret. Bremsehendelen bør også peke litt nedover på styret så fingeren faller naturlig på bremsen. Hendelen kan følge samme vinkel som armen har ned på styret. Har du styret høyt i forhold til setet bør du ha bremsehendlene høyere opp. Har du styret lavt bør bremsen peke mer nedover.

Bilde 2

Feil

Her er det trangt om plassen og det er mest naturlig å bremse med tre eller flere fingre. Dette gjør at du får færre fingre som holder fast i styret og du vil få dårligere kontroll over sykkelen. Du må vinkle mye i håndleddet for å nå opp til bremsen. Bruk en 4 eller en 5 mm unbrakonøkkel til å flytte på gir- og bremsehendler. Tar bremsen for langt inn kan dette som regel justeres med en 2mm unbrako eller ved å lufte skivebremsen.

Bilde 3

Riktig

Med moderne skivebremser holder det som regel med en finger på bremsen. De andre fingrene har mer enn nok med å holde deg fast i styret og styre deg dit du vil. Med hendelen godt inn på styret og i riktig vinkel får du også maks moment ut av bremsen. Prinsippet om kraft x arm gjelder her også. Ingen fingre havner i klem heller.

Bilde 4

Feil

Med bremsen helt inntil grepet på styret er det lett å klemme fingrene mellom bremsehendelen og styret. Du får heller ikke brukt lengden på bremsehendelen best mulig. Målet er å ha mest mulig grep i styret og mest mulig moment på bremsen. En-fingerbremsing føles rart i starten, men er verdt å venne seg til.

Bilde 5

Riktig

Med bremsehendlene korrekt plassert kan det føles litt klønete å nå pekefingerknappen på Shimanos Rapidfire-gir. På Srams triggere og nyeste Shimano kan du bruke tommelen på denne lille knotten også. Da kan du ha fullt grep rundt styret å bruke pekefingeren til bremsing.

Bilde 6

Feil

Med trang plassering på styret er det fort gjort å slå pekefingerknoken borti girspaken. Dette kan resultere i feilgiring, sår på knokene og til og med brekt girspak. Tommelknappen kan også føles klønete å nå, da den havner litt for nærme hånden til at tommelen kommer til.

Publisert 16. april 2008 kl 00.00
Sist oppdatert 16. april 2008 kl 15.30
Relaterte artikler
vaske sykkel terrengsykkel
MEKKESKOLEN (EP8)

Slik rengjør du sykkelen

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande  | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes  | Øyvind Aas (permisjon)

Kommersiell leder: Alexander Hagen  | Prosjektleder event: Lisa Kvålshaugen Bjærum | Daglig leder: Anne Julie Saue