Hjem
 / Guide: Slik lager du dine egne skotrekk til sykling

Guide: Slik lager du dine egne skotrekk til sykling

Dessverre kan det virke som om Norsk vinter ikke blir regnet som sykkelvennlig av fabrikantene av skotrekk. Får man ikke kjøpt noe skikkelig må man mekke noe sjøl.

Sist oppdatert 15. mars 2010 kl 06.35
Vintersykling kan nytes med varme tær.
Vintersykling kan nytes med varme tær.

Hva?

Kreative superskotrekk

Pris:

200,- for Hallingsokken, 300-600,- for et vindtrekk.

Vekt:

Ikke så mye

Web:

www.hallingsport.no

Problemet

Ute er det 10 minus. I marka er trærne dekket av snø og is. Scooterløypene og skogsbilveiene er harde og velegnet til ekskursjoner på sykkel. Dessverre er ikke utstyret alltid like velegnet som terrenget. Å holde seg varm på beina på sykkelen når kvikksølvet stivner i gradestokken er en stor utfordring.

Opp gjennom årene har jeg slitt ut en hel del skotrekk uten å finne den helt gode løsningen. Spokes som Botholfsen tok inn er det nærmeste jeg har kommet varme føtter i minus ti, men også da var foring med ullsokker både inne i og utenpå sykkelskoene nødvendig. Dessverre er ikke Spokes' skotrekk lenger tilgjengelig i Norge og de jeg har er utslitt etter flere år i skogen og gata.

Løsningen

Et kjapt søk på Sportslageret i Oslo bekreftet mine mistanker om at ingen skotrekk er laget tykke nok for oss her nordpå som nekter å ofre tråkkeffektivitet om vinteren. Å sykle uten SPD pedaler er uaktuelt hvis man vil ha litt treningsutbytte av turene i snødrivet.

Hva de derimot hadde på Sportslageret var en løsningsorientert og kreativ ekssyklist-ansatt i Trond Olav Glimsdal. Jeg stod der med noen Eurotex trekk i hånda og tenkte; "Disse er både foret og vindtett, men de er ikke tjukke nok." "Jeg må fore opp mellom skoa og disse med et eller annet," sa jeg.

Både Trond Olav og jeg klødde oss i hodet. "Hva med Hallingsokken," utbrøt plutselig Trond Olav. "Får ikke de nedi skoa," tenkte jeg høyt, før det slo meg at han mente at de kunne brukes utenpå.

Jeg hadde tidligere tenkt på å lage trekk av saueskinn og jeg har sydd trekk av polvottene til Helly Hansen, men her kom løsningen som servert på et sølvfat.

Hallingsokken

Denne tøffelen er kjent for mange som redningen mot kalde hyttegulv og tidlige morgener i vinterteltet. Fra nå av vil de være med meg på hver sykkeltur i kulda. Tykk fiberpels med polstret skinnsåle isolerer mot kulda. Lett elastikk gir god passform både med og uten sko inni.

Oppskriften

Du trenger:

  •  ett par Hallingsokker i stor størrelse

  •  ett par vindtette skotrekk også i båtstørrelse

  •  en saks

Klipp et hull i Hallingsokken der hvor skoklossen sitter. Prøv å lage hullet så lite som mulig for å opprettholde så mye som mulig av isoleringen på undersiden. Med hull i sålen på tøffelen er det bare å ta på seg sykkelskoene, træ Hallingsokken utenpå og fullfør prosjektet med ett vindtett skotrekk.

Hvis man i tillegg putter ullsåler i skoene og legger et lag med aluminiumsfolie nederst i skoene så skal kalde føtter være noe som man bare trenger å oppleve før bryllup og seksuelle eskapader.

Lykke til!

Publisert 21. januar 2004 kl 00.00
Sist oppdatert 15. mars 2010 kl 06.35
Relaterte artikler
vaske sykkel terrengsykkel
MEKKESKOLEN (EP8)

Slik rengjør du sykkelen

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande  | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes  | Øyvind Aas (permisjon)

Kommersiell leder: Alexander Hagen  | Prosjektleder event: Lisa Kvålshaugen Bjærum | Daglig leder: Anne Julie Saue