Guide: Slik lager du din egen kjedepisk

Har du litt verktøy, utstyr og er litt fingernem kan du ganske enkelt lage deg din egen kjedepisk. Her får du oppskriften.

Sist oppdatert 4. oktober 2005 kl 13.20
Med litt verktøy lager du enkelt din egen kjedepisk.
Med litt verktøy lager du enkelt din egen kjedepisk.

Etter standardverktøy for enkelt vedlikehold og nødreparasjon, er kanskje kransverktøy det neste en skaffer seg. Verktøy til låseringen på kransen er best å kjøpe, men kjedepisk kan du vurdere å lage selv. Det er dette verktøyet du bruker for å holde igjen kransen med når du skal løsne låseringen på kransen ved kransbytte.

Deler som går med:

  •  ca. 20-25cm fra et gammelt kjede(gjerne litt bredt) og

  •  et flatjern på 250 – 300mm lengde.

Flatjernets bredde kan være 25mm og tykkelsen maks 5mm.

Verktøy du trenger:

Baufil, fil, smergelpapir, bormaskin, 10 og 5mm metallbor, kjedekutter, kjørner, hammer, skyvelær og skrustikke. I tillegg litt spraymaling eller litt bengalack.

Kapping

Begynn med å kappe flatjernet i en 250 – 300mm lengde. Sjekk med verktøykassa så lengden passer oppi. Merk av de tre hullene for feste av kjedebitene og hull til opphenging, som vist på tegningen. Slå et kjørnemerke til hvert hull og bor med 5mm bor til kejedehullene og 10mm til opphengshullet.

Fil og hvil

Rund av endene på flatjernet og puss av skarpe kanter med litt smergelpapir. Den ene enden av verktøyet blir jo håndtak og skal være godt å holde i. Her er det muligheter for personlig design: eksempelvis kan man surre du på litt styretape hvis du får det til å sitte, surre på litt hockeytape, sy et håndtak i lær, eller lar det bare være. Før du monterer kjede og evt. håndtak bør du lakke flatjernet for å hindre rust og å gjøre det litt fint når du først har tatt deg bryet med å lage verktøyet selv.

Kjede

Del av en kjedebit på drøye 5cm som er åpen i begge ender. Når du deler kjedet passer du på at pinnen blir sittende i den ytre kjedeplata slik at du kan bruke pinnen på nytt. Skjøt kjedet fast i flatjernet som vist på bildet. Ta en cirka 15cm lang kjedebit med åpen ende og skjøt den fast i det tredje kjedehullet. Når kjedebitene er på plass kan du med fordel klinke litt på skjøtepinnene slik at kjedet sitter godt. Her er det ikke noe problem om skjøteleddet blir stivt.Kjede fra 7 el. 8girssykler kan brukes. Det beste er å bruke kjede fra sykkel uten gir. Her er kjedet breiere og kraftigere, slik det som regel er på kjøpeverktøy.Sett på et håndtak om du ønsker.

Gratulerer.

Du har nå laget ditt eget spesialverktøy for sykkel og spart noen hundrelapper.

Publisert 4. oktober 2005 kl 00.00
Sist oppdatert 4. oktober 2005 kl 13.20
Relaterte artikler
vaske sykkel terrengsykkel
MEKKESKOLEN (EP8)

Slik rengjør du sykkelen

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande  | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes  | Øyvind Aas (permisjon)

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue