Vi har vel alle vært der. Plutselig - på det som bare skulle være en kort luftetur - står man der alene midt i svarteste skauen. Midt i det som man gjerne i Hollywood omtaler som "deep shit". Kanskje bestemte kjedet seg for å streike, eller var det ribbefettet som forårsaket en punktering? Hvorfor i all verden skjedde det akkurat meg/i dag/nå?

-Hørt dette før? "If anything can go wrong, it will!" -Det er altså mye som tyder på at den godeste Murphy må ha tilbragt mye tid i skog og mark med en sykkel. Murphy hadde nemlig en grunnleggende forståelse av at fysiske objekter har en iboende evne til å gå i stykker på tidspunkter der det er veldig lite hensiktsmessig.

Annonse

Som du sikkert skjønner så er trikset å være forberedt. Det betyr at jeg alltid har med et ganske basic verktøysett på tur. Som de hyggelige folka vi er her på Terrengsykkel.no skal jeg nå gi en kort beskrivelse av det som ofte (jada, jeg e'kke perfekt skjønner'u..) er med på tur.

En start er alltid noe å stappe alt i, og det som har vist seg å funke ganske bra er ei rumpetaske. Jepp, ei av de som folka i turistforeningen har hengende rett over den Norrønna-kledde hekken. Rumpetasker funker nemlig i motsetning til de utrolig ubrukelige sete-veskene, og er perfekt til å frakte meg seg ting uten at det skrangler og bråker. Som du ser på bildet er det nok av ting som med letthet tar rollen som rytmeseksjon, og i løpet av en middels tur i marka kan man risikere at folk kaster penger etter én, og tror du er et omreisende marimba-orkester.

Den slags vil man selvsagt ikke ha noe av (marimba-orkester er like meksikansk som tequilla, og omtrent like idiotisk). Derfor bør verktøy og eventuellt andre ting med "skrangle-potensiale" behørig isoleres fra hverandre, og for å unngå at denne artikkelen skal ta helt av, og ende opp som en litt kjip roman vil jeg nå gi dere en kort briefing på hva som bør være med i ei rumpetaske (eller lignende).

 • Pumpe. Dette burde vel være en selvfølge, men jeg har selv stått alt for langt fra folk uten denne.

 • Multiverktøy. Jeg har en forkjærlighet for ting som funker. Cooltool funker. Det gjør sikkert også verktøy fra Topeak, Ritchey og Pedros også. Bør inneholde kjedebryter, umbrakonøkler og eikestrammer. Minst...

 • Ekstra slange. Ganske digg å slippe å lappe dekk.

 • Lappesaker. Når den første slangen er gåen er det ikke annet å gjøre enn å ty til den gode gamle boksen med lappesaker.

 • Dekkspaker. Koster en slikk og ingenting, og kan være nyttig.

 • Leatherman. Helt sikkert ganske unødvendig... Sikkert...

 • Strips. Kan brukes til det meste når man legger sin Mac Gywerske side til.

 • Gaffa-tape. Surret rundt pumpa. Funker til alt fra lapping av dekk til fiksing av sko, fingre og annet rask.

 • Vanntett eske med fyrstikker og andre småting. En oppvekst med "Survival Handbook" har satt sitt preg. Her finner du alt fra spiker til fiskekroker og sytråd. Hvem vet?

 • Enkeltmannspakke. Like selvfølgelig som alt det andre, og minst like nyttig.

 • Småting: Smertestillende (gjerne Ibux), kjedesplinter og noen kjedelenker, noen eikenippler og et lite utvalg av skruer/bolter.

 • Småpenger. Du vet aldri når det dukker opp et behov for penger. Selv ute i villmarken kan det være greit å kunne hoste opp en femtilapp.

 • Ved lengre turer er det heller ikke dumt å ha med seg både kart og kompass. Videre så er det vel en selvfølge at tasken fylles med mat dersom du har tenkt deg på en dagstur.

God Tur!