/ Birken

De beste tipsene til Birken

Det tradisjonsrike rittet mellom Rena og Lillehammer holder det gående. Det er rittet vi har elsket å hate, men samtidig skrevet mest om. Her er alt du trenger å vite om Birkebeinerrittet.

Sist oppdatert: 15. august 2019 kl 06.00
tips birken birkebeinerrittet
TIPS TIL BIRKEN: Vi gir deg all informasjonen du trenger om Birken i denne artikkelen. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Lesetid: 3 minutter

Det er bare et grusritt, og tilsynelatende veldig ukomplisert. Det er likevel en del feller du kan gå i, derfor har Terrengsykkel laget en rekke saker om hva du bør gjøre, hva du definitivt ikke bør gjøre.

Hvordan pakker du sekken til Birken?

Hvordan legger du opp treningen, og ikke minst hvordan får du i deg mat og drikke underveis? Skal du bruke stiv gaffel eller dempegaffel? Eller er det andre ting du kan gjøre for å få en raskere sykkel i Birken?

Rekordene

Hva tiden din er i Birken har kunnet si mye om både sosial status og ambisjoner i en årrekke. Selv om løypa har vært forandret noen ganger, har distansen vært forholdsvis lik, og vær og vind har i større grad vært en avgjørende faktor for prestasjonen.

Det er ikke bare årene med de raskeste tidene som har skapt de største minnene og prestasjonene. Hvem glemmer vel da Alban Lakata satte inn støtet, eller da Erik N. Resell satte seg på overrøret på sykkelen ned Ballettbakken i 97 kilometer i timen?

Gjennom flere saker har vi fått innsikt i hva som må til for å sykle fort i Birken, bare se denne saken med Petter Fagerhaug.

Utstyret

Ikke mange sykkelritt kan skryte på seg å ha fått en hel kategori sykler oppkalt etter seg. Birkensykkelen ble det alle skulle ha i flere år.

Ikke bare skulle den brukes til dette rittet, den skulle også tjene som flerbrukssykkel til og fra jobb, og til trening.

POPULÆR SAK: Saken om Fredrik Haraldseths modifiserte Birken-sykkel skapte mye engasjement. Foto: Kristoffer H. Kippernes
POPULÆR SAK: Saken om Fredrik Haraldseths modifiserte Birken-sykkel skapte mye engasjement. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Vi har også sett at proffene som har syklet har spesialbygd sykler til formålet – og noen har tøyd grensene mer enn andre. Hvem glemmer vel ikke Åsmund Løviks udødelige antihelt-sykkel fra Marvil?  Eller gramjager-syklene til Birken-veteran Lars Ragnar Manengen?

Eller da Fredrik Haraldseth måtte søke om tillatelse til å bruke sykkelen fordi han hadde kappet av et bukkestyre?

Minnene

Birkebeinerrittet kan bli både en opptur og nedtur for amatører så vel som for eliteklassen. Drømmer kan knuses, og drømmer kan gå i oppfyllelse.

Et merke i aldersklassen kan være like verdifullt som en seier i eliteklassen. Vi glemmer aldri da Åsmund Løvik endelig tok sin velfortjente seier. Eller da Fredrik Wilmann vant med stor dramatikk i avslutningen.

OPPGITT: Frederik Willmann vant mennenes eliteklasse i Birkebeinerrittet 2014, men slo oppgitt ut med hendene (foto: Snorre Veggan)
OPPGITT: Frederik Willmann vant mennenes eliteklasse i Birkebeinerrittet 2014, men slo oppgitt ut med hendene (foto: Snorre Veggan)

Bildene

Birkebeinerrittet er unikt på mange måter, men først og fremst i sin fysiske størrelse og mengde mennesker. Selv om Terrengsykkels fotografer har returnert år etter år og tenkt «hva kan vi gjøre annerledes denne gangen», har det alltid dukket opp noe spesielt, eller vær noe å ta tak i.  Vi har reist over fjellet på natten, vi har fulgt eliteklassene over fjellet på motorsykkel, fotografert Ultrabirken i tåke, og vi har fanget den helt spesielle Birkenstemningen.

Publisert 15. august 2019 kl 06.00
Sist oppdatert 15. august 2019 kl 06.00
annonse

Relaterte artikler

annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Kommersiell leder: Alexander Hagen