Proffsyklisten Ådne Holter stakk av med seieren i årets Birkebeinerritt. 23-åringen, som opprinnelig er landeveissyklist, sykler for Uno-X.

– Jeg følte meg veldig bra i dag. Hadde bra trøkk, så måtte utnytte fordelen med å være landeveissyklist. Alltid litt uvant å kjøre terreng, så har kjørt noen terrengturer denne uken etter Arctic race, sier Holter til Terrengsykkel etter målgang.

Holter vant med god margin. Med tiden 2:36:07 var han over ett minutt foran andreplassen Eskil Evensen-Lie.

Kampen om andreplassen var noe mer brutal. Kun ett sekund skilte Eskil Evensen-Lie (2:37:09) og Eivind Fougner (2:37:10).

Hos kvinnene var det Marte Berg Edseth som vant – med tiden 3:03:26. Hun kom i mål omtrent to minutter før andreplassen, som gikk til Oda Laforce (3:05:36). Tredjeplassen var det Ingrid Lorvik (3:07:25) som tok.

Birken 2023
PALLEN: Fra venstre: Oda Laforce, Marte Berg Edseth og Ingrid Lorvik. Foto: Birken/Dorthe Bolstad Martinsen.

– Jeg har ikke forberedt meg noe spesielt til dette rittet, så jeg tok det først og fremst som en god treningsøkt. Jeg har jo trent bra i en lenger periode så jeg var ganske sikker på at formen skulle være der. Jeg er derimot ikke vant til å sykle på terrengsykkelen, så jeg har fått inn to økter på den siste uken for å få litt følelse med grus og sti, sier Berg Edseth som også sykler for UnoX.

Hun forteller at konkurransen var en fin gjennomkjøring, men at ikke trengte å hente krefter helt fra kjelleren for å stikke for å stikke av med seieren.

– Jeg er litt sigen etter turen over fjellet, men egentlig helt fin i kroppen. Kommer nok til å merke det i beina på trening i morgen, men jeg har hatt hardere dager på sykkelen, sier Berg Edseth.

canyon strive on test elsykkel
Les også
Vi har testet syv av årets elsykler og har en klar anbefaling.

Vått og gjørmete

Den siste tiden har det vært mye nedbør i området. Derfor var nok mange av deltagerne litt ekstra spente før start.

– Forholdene var overraskende bra, trodde det skulle være verre men var nok en fordel å kjøre først, sier Holter.

Vinneren i kvinneklassen sier til Terrengsykkel at forholdene var preget av mye regn.

– Løypen var ganske gjørmete og våt til tider, men jeg syntes arrangøren hadde gjort en god jobb for å få den så bra som mulig etter regnværet den siste tiden.

Les også: Birken: – Nedgangen har stabilisert seg

Ny løype

Som en del av jubileumsmarkeringa var det i år lagt opp til en ny vri på første del av traseen – nemlig den opprinnelige fra 1993/1994.

I årets løype sykler deltakerne via Vivelstadsvea ned til Åstadalen og opp igjen til gåpartiet i Djuposet. 

Løypa har blitt forkorta med to km og de krevende steinpartiene fra Svartåfloen ned til Djuposet erstattes med fin grusvei.

STARTSTREKEN: En av mange puljer klare til å ta fatt på årets Birkebeinerritt. Foto: Birken/Dorthe Bolstad Martinsen.
STARTSTREKEN: En av mange puljer klare til å ta fatt på årets Birkebeinerritt. Foto: Birken/Dorthe Bolstad Martinsen.

Jubileum

Birken har jubileumsår i år. Hele 30 år er gått siden det aller første Birkebeinerrittet ble arrangert. Dette ble markert under fredagens jubileumsfeiring.

Terrengsykkel snakket tidligere med daglig leder i Birken, Eirik Torbjørnsen, om hvordan jubileet skulle markeres. Da kunne han blant annet røpe at det skulle komme en helt ny Birken-låt.

På fredag ble denne låta framført av birkebeiner og artist Kine Kleveland, sammen med elever fra skolene i Åmot kommune på Rena torg. Denne låta skal også fremføres i dag på Lillehammer – på selve konkurransedagen.

Lørdag kveld starter årets Vuelta a España. Les deg opp hos Landevei.no her:

vuelta a espana 2023 favoritter remco evenepoel primoz roglic
Les også
Det ligger an til forrykende stjernedueller i Vuelta a España, som starter lørdag.