– Vi må få mer pondus

Per i dag har NOTS bare 1200 medlemmer. Det ønsker Stian Bergeland å gjøre noe med. Vi tok en prat med styrelederen i forkant av årsmøtet som skal holdes i november.

Sist oppdatert: 7. oktober 2015 kl 12.00
Lesetid: 4 minutter

Les også: GodTurGuiding med NOTS er tilbake

– Først av alt Stian; når og hvor blir årsmøtet holdt?

– Det blir den 12. november i Oslo. Vi har ikke fått endelig bekreftet lokale ennå, men det vil bli kunngjort. Vi ser også på muligheten for at medlemmer kan koble seg på og følge møtet på Skype.

– Hva blir hovedtemaet på årsmøtet?

– Utover det vanlige som årsberetning, regnskap og så videre, så er det to viktige ting som skal opp. For det første skal vi få på plass et nytt styre, og for det andre skal vi presentere en fem-årsvisjon som er vedtatt for NOTS. Denne vil det nye styret få ansvar for å implementere.

stian
stian

 

– På forumet skriver du at ” Og nå står NOTS foran et veiskille som det helt klart vil være spennende å være med på.”, kan du utdype dette?

– Først må jeg få presisere at det er min personlige betraktning. Jeg ble selv medlem i NOTS da debatten om stisykling i Østmarka raste for noen år tilbake. Jeg, og mange andre stisyklister fikk øynene opp først da om hva som truer stisyklingen vår. På den tiden opplevde NOTS et stort hopp i medlemstall, men så roet det seg. Situasjonen per i dag, er at et er mye som skjer innen stisykling, og det er mye man ikke fanger opp så lett. Ta for eksempel mange av de nye verneforslagene som dukker opp nå. Forslagene inkluderer veldig ofte en eller annen form for sykkelrestriksjoner. Samtidig ser vi at sykling stadig øker i popularitet, og det er lokale initiativer med tilrettelegging av stier og stisykling landet rundt. Vi i NOTS må ta på alvor den posisjonen vi har bygd oss opp til, og vi må klare å fylle den rollen. Derfor er det viktig med engasjerte folk i styret, som kan fortsette å heve aktivitetsnivået i NOTS og være mer synlige. NOTS har vokst fra å være en liten gjeng med ildsjeler til noe stort. Men arbeidet har blitt gjort uten å ha en klar struktur. Med denne femårs-visjonen ønsker vi å profesjonalisere NOTS.

– Hva har vært de store sakene for dere den siste tiden?

– Det siste året har vi levert inn innspill til over 60 høringer om verneområder. Vi har hatt møter med Miljødirektoratet for å hindre forbud mot sykling, og jobba med interne rutiner i organisasjonen.

– Hva blir de største utfordringene fremover?

– Det blir nok å kunne stå enda mer samlet. Det er vi syklister pent nødt til nå. Det selges rundt 400.000 sykler i Norge i året, omtrent 200.000 av de er terrengsykler. Selv om ikke alle disse sykler ute i skogen, er det mange der ute, og vi må øke medlemsmassen. Og vi må fortsette arbeidet med å levere innspill til høringer i vernesaker, og få bedre rutiner innad i organisasjonen.

 

– Det kan virke som om NOTS i Oslo er mer aktive enn andre lokallag, stemmer det?

– Ja, det eneste funksjonelle lokallaget er egentlig Oslo. Det henger sammen med organisasjonsformen, der ildsjeler har kommet sammen, og etter hvert faller de lit fra. Men jeg tror dette igjen handler om at vi må få bedre struktur fra toppen av organisasjonen og ned. Femårs-visjonen tar utgangspunkt i å rydde opp i sentralstyret, og deretter få på plass gode lokallag. Mer konkret informasjon om dette vil bli presentert i forbindelse med årsmøtet. Det som er viktig for meg å få frem er at vi trenger aktive medlemmer i styre og stell. Om vi får til dette blir det en spennende prosess. Men det kommer til å kreve betydelig mer tid enn det som er lagt ned de siste årene. Jeg ønsket å få mer igjen som medlem i NOTS, derfor begynte jeg å engasjere meg mer selv.

– Hvor mange medlemmer er det i NOTS?

– Per i dag er det rundt 1200.

– Med tanke på hvor mange sykler som selges, er ikke det mye?

– Nei, det er helt klart, og det er viktig at vi blir flere for å fremstå som enda mer relevante. Jeg følger flere dialoger på forumet og Facebook. Det er bra at man er uorganisert, det ligger kanskje litt i aktivitetens ånd. Men terrengsykling, og spesielt stisykling som aktivitet er truet fra flere hold. Det skjer veldig mye der ute nå, og presset på terrengsykling er stort. Eksempelvis satte en kommune i Akershus opp ulovlige forbudsskilt mot sykling. Da er det greit å ha en organisasjon med litt pondus i ryggen når man skal ta de kampene. En del av 5års-visjonen er at vi håper å femdoble antallet medlemmer, avslutter Bergeland.

Interessenter til styret i NOTS kan melde seg for valgkomiteen på valgkomite@nots.no. Og om noen har spørsmål om hva styrearbeidet innebærer, kan de kontakte stian.bergeland@nots.no.

Les også: NOTS stiller krav til Terrengsykkelrittet

Publisert 7. oktober 2015 kl 12.00
Sist oppdatert 7. oktober 2015 kl 12.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen