Den tre dager lange stisykkelfestivalen med base på Spidsbergseter på Venabygdsfjellet var bortimot smekkfull med 28 påmeldte og 11 guider for helga.
Nesten alle fikk med seg en av de tre ettermiddagsturene på fredag. Lørdag var det langtur på programmet, og søndag var det lagt opp til både heldags- og halvdagsturer.
Saken fortsetter under

De fleste fikk med seg en av de tre turene på fredag ettermiddag. Foto: Julia Hamre
De fleste fikk med seg en av de tre turene på fredag ettermiddag. Foto: Julia Hamre
Ny runde regn og tåke, flyt og fryd
I år som i fjor ble lørdagens langtur gjennomført i regn. Også i år med henrykte deltakere.
– Vi startet turen over fjellet litt etter klokka ni lørdag morgen, og rakk å komme oss et godt stykke innover før regnet startet. Det er jo en forbedring fra fjoråret. Underlaget var heller ikke så mettet med regn som i fjor, så ting gikk betydelig lettere, sier Julia Hamre, som er en av initiativtakerne til Fjellmillom Stisykkelfest og en av guidene for helga.
Regnet kom som meldt kom klokka 11, i kombinasjon med tåke og til tider veldig sterke vindkast, uten at det lot til å dempe turgleden til deltakerne.
– Etter at regnet kom, var det ikke mye å se på turen, men vi er veldig imponert over pågangsmotet og sykkelgleden til deltagerne. Ingen klaget, og folk så ut til å kose seg på tur, noterer Hamre.
Les også: – Vi køddet litt om at regnet faktisk ga litt koselig teltfølelsen inni hettejakka
Saken fortsetter under

Tåke og regn gjorde at utsikten uteble på langturen, men stemningen var upåklagelig. Foto: Julia Hamre
Tåke og regn gjorde at utsikten uteble på langturen, men pågangsmotet var upåklagelig. Foto: Julia Hamre
Vel over fjellet ventet Rita og Guro med varm kaffe, cola, seigmenn og bamsemums på toppen av Friisvegen. De som hadde vurdert å ta asfalten og raskeste veg ned til Ringebu, fikk nye krefter og ble med på mer stisykling.
De fire gruppene og deres guider valgte litt ulike alternativer, men alle de to kilometerne med flytsti over barnåler og furubunn ned Ringebu var ett av langturens høydepunkter. Vel nede ventet tørre klær og chili con carne på Værfast i Ringebu, og påfølgende badstue etter shuttling tilbake til Spidsbergseter.
– De fleste orket litt sosialt etter middagsbuffeten, men jeg tror ikke noe kan skryte på seg å være våken til midnatt, sier Hamre.
Det er fortsatt flere sykkelfestivaler igjen før sesongen er over. Se Terrengsykkels store oversikt
Saken fortsetter under

Etter langturen ventet tørre klær, chili con carne og en kald en på Værfast i Ringebu. Foto: Julia Hamre
Etter langturen ventet tørre klær, chili con carne og en kald en på Værfast i Ringebu. Foto: Julia Hamre
Solskinn og topptur ala carte
Fjellmillom avsluttet med sol, tradisjonen tro. På søndagens topp-til-topp-tur fikk deltakerne revansj for lørdagens regn og tåke.
– Været kunne ikke blitt bedre. Endelig kunne vi nyte nistepakken sittende, sier Hamre.
Heldagsturen tok for seg totalt tre topper: Svartfjell, Dynjefjell og Trabelifjell, der bestigningene krevde noe push-bike, men nedkjøringene ga lønn for strevet. Halvdagsturen gikk til Flaksjølighøgda, den nærmeste toppen fra Spidsbergseter. Noen fikk også med seg terrengsykkelkurs for viderekommende med Aslak Mørstad etter lunsj.
Saken fortsetter under

På søndagens topp-til-topp tur spilte værgudene på lag. Foto: Julia Hamre
På søndagens topp-til-topp tur spilte værgudene på lag, og det fristet å sette seg ned med matpakka. Foto: Julia Hamre
Mer av alt i 2019
Basert på erfaringene fra årets stifestival og tilbakemeldingene fra deltakerne, legges det opp til ny stifestival på Spidsbergseter i 2019. Også den vil legges til tredje helga i august, med sol på lørdagens langtur.
– Vi kan vel ikke få regn på langturen tre år på rad? Nå tør vi i hvert fall ikke å bytte helg, for da blir det garantert regn på lørdagen, sier Hamre.

Nedkjøringen fra søndagens topper mer enn veide opp for slitet med å dytte sykkelen opp. Foto Julia Hamre
Nedkjøringen fra søndagens topper mer enn veide opp for slitet med å dytte sykkelen opp. Foto Julia Hamre