Stisykling Elverum

Kombinasjonen av jakt og skogsdrift gjør at skogene rundt Elverum har milevis med smale stier som ser ut til å være laget for stisykling. Hvis du har tenkt deg til Trysil, kan Elverum være verdt et stopp - mest sannsynlig litt mindre folk og veldig fine flytstier. Syklingen er stort sett lite teknisk og området er perfekt for nybegynnere.

Sist oppdatert: 5. mai 2019 kl 12.00
stisykling i elverum, stisykling i norge
ELVERUM: Jon Andre Haugen er en av ildsjelene i stisyklingsmiljøet i Elverum. Her gir han gass på innbydende stier øst for sentrum. Foto: Kristoffer Kippernes / Stisykling i Norge.
Lesetid: 3 minutter

Med noen unntak er syklingen her lite teknisk, og klatringene er verken lange eller bratte.

Elverum er derfor et perfekt sted for nybegynnere.

Området består av tett skog. Stisyklingsområdene i Elverum kan deles i fire deler. De er delt av Glomma øst/vest, og av riksveiene til Hamar og Trysil nord/sør. På vestsiden av Glomma ligger Grundsetmarka som strekker seg fra Hamarveien(Riksvei 3) og nordover mot Rena.

På sørsiden av Hamarveien er det stiene inne på Terningmoen og Vindheia lenger sør som gjelder. Øst for Glomma er det to store områder; Stavåsen på nordsiden av Trysilveien (Riksvei 25) og Svartholtet/Heradsbygd på sørsiden.   

Syklingen

Stisyklingen i Elverum er småkupert, og så godt som alt foregår i tett skog med sandbunn. Dette gjør at terrenget tåler regn veldig godt, og stiene tørker opp fort. Stiene i umiddelbar nærhet av sentrum bærer preg av mye flyt, mens terrenget ut mot Heradsbygda er mer teknisk. 

Å ta seg rundt på sykkel her kan både være veldig enkelt og veldig komplisert. Den flate topografien og mylderet av stier i alle retninger, gjør at det kan være vanskelig å orientere seg. Stirundene som beskrives her er ikke merket, med unntak av Kompisrunden.

Det anbefales på det sterkeste å ta kontakt med lokale syklister, da stinettet er enormt. På en annen side er det så mange stivalg at man kan ha det morsomt med å bare sykle på kryss og tvers lenge. 

Vi har samlet noen forslag til stisykling i Elverum her.

Stiene

Flertallet av stiene er blitt til gjennom mange år med jakt, annet friluftsliv og skogsdrift. Utforstiene ved Vindheia er hånd- og maskinbygde, og lokale syklister preparerer mange av stiene i området.

Oversiktskart over Elverum med inntegnet rute. Fra Stisykling i Norge.
Oversiktskart over Elverum med inntegnet rute. Fra Stisykling i Norge.

 

Sykkelmiljøet

Sykkelmiljøet i og rundt Elverum er stort sett preget av at mange foretrekker de mange grusveiene som er her. Det finnes to sykkelklubber, Elverum Sykleklubb og Jømna/Heradsbygd Sykkel. Stisyklingsmiljøet er lite, men stadig i vekst. Terrengsykkel.no sitt forum brukes til å avtale turer. 

Lokalt stivett

Stisykling i Elverum er ennå ganske nytt, og folk flest  er positive. På stiene nærmest sentrum bør man vise ekstra hensyn. Dette er utfartsårer for folk som går tur eller som tar seg en løpetur. Stavåsen som har de beste utforkjøringene ligger tett på store boligfelt. Andre områder har lite trafikk fra fotgjengere og det ingen kjente konflikter mellom syklister og andre som bruker skogen. 

I Terrengskolen gir Aslak Mørstad deg en innføring i de 10 stivettreglene.

Sykkelbutikker

Hagen Sport (G-Sport) Elverum AMFI og Fokus Sport i Storgata er de to butikkene med størst utvalg av sykkeldeler og verkstedmuligheter. Kremmertorget har to sportsbutikker i form av G-Sport og Intersport, begge med sykler og noe deler. I Storgaten er det også en Sport 1-butikk med sykler og deler.

Mer info: Det er gode sjanser for å få med seg en lokalkjent guide på tur om du søker opp gruppen Elverums Frie Stivesen på Facebook og Hedmarkstråden på terrengsykkel.no-forumet. Det finnes et sykkelkart over kommunen, men det er begrenset til grus og asfaltveier.

GPS-spor til alle turene finner du på gps.terrengsykkel.no. Disse kan du laste ned og se nærmere på. Har du en GPS med kartvisning, kan du følge sporet når du sykler.

Publisert 5. mai 2019 kl 12.00
Sist oppdatert 5. mai 2019 kl 12.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen