Stiguide til Stavåsen

Denne stituren tar deg inn i skogene i Elverum. Turen er middels krevende og byr på svabergsykling og flyt. Runden er lett å kombinere med andre turer i samme område. På slutten av runden får du flere lekne og lettsyklede stier hvor du kan velge og vrake - blant annet Kompisrunden som også går i samme område.

Sist oppdatert: 28. september 2020 kl 13.19
Odd Erik Farstad og Øyvind Nesdal ute på tur en sensommerkveld på stiene rundt Stavåsen. / Stisykling i Norge.
Odd Erik Farstad og Øyvind Nesdal ute på tur en sensommerkveld på stiene rundt Stavåsen. / Stisykling i Norge.

HVOR?

  • Kommune: Elverum
  • Lengde: 20-30 km
  • Tidsbruk: ikke angitt
  • Vanskelighetsgrad: 3. middels krevende

Rutebeskrivelse

Denne turen kan kombineres med Kompisrunden.

Turen til Stavåsen har samme startsted som Kompisrunden og går også delvis i samme område.

  • Vanskelighetsgrad: 3 -middels krevende 

  • Lengde: Ca. 23 kilometer 

  • Høydeforskjell: Ca. 400 meter

  • Startpunkt: Parkeringsplass ved Trysilveien (RV 25) og/eller Strandbygda skistadion (Søbakken).

Etter flytstier på flatene ved Løvbergsmoen sykler du forbi to hus (via en kort stisnutt på eneste grusveien her), hvor det ene ofte omtales som Stavåshjemmet. Der går det en lysløype til venstre, men du tar til høyre og får en lengre klatring opp mot Stavåsdammen. 

Dette er en bred og enkel sti. Stavåsdammen er ett idyllisk vann som ligger på et høydedrag, hyppig brukt til rekreasjon og friluftsliv av elverumsinger. 

Nå runder du Stavåsdammen og inn på sti nordover, hvor det er bra flyt men med mye steiner og røtter ispedd uten at det blir veldig teknisk. Opp til toppen av en gammel hoppbakke. 

Stien går nedover til en grusvei som på folkemunne kalles for «promilleveien», noe som ikke krever for mye tolking, da veien går fra Elverum til Hernes. 

Fortsett uten promille nordover på en kjerrevei før den snur 180 grader og mot Elverum igjen. Her følger du høydedraget langs Stavåshøgda, med singletrack, svaberg og et stup ut til høyre. 

En morsom sti med litt utsikt. Ved slutten kan man ta ned Stavåsbratta. Men her velger du en sti lenger øst. Der ender den på tidligere nevnte «promilleveien» igjen. Kryss grusveien og start på en ny sti på andre siden av veien nedover. Denne kalles for «Utforsti 1». Stien er morsom og leken nedover.  Vær obs på at stien også brukes av turgåere.

Utforstien er også en høydare opp, for den som liker vedvarende småtekniske og til tider bratte klatringer. Alt er sykkelbart men man må holde tunga rett i munnen og pulsen i sjakk. I dette området er det også flere andre alternativ som kan sykles både opp og ned, men denne er den lengste og letteste.

Fra «promilleveien» kan du også ta en sti noen hundre meter lenger vest. Denne kalles «Utforsti 2». Sammen med Vindheia er det i Stavåsen du får den beste utforkjøringen i Elverum. 

Nede på flaten tar du sikte på stiene ved Loka (vann) som ligger vestover mot Renaveien. Her er det lette barnålstier og sandbunn. Når du snur og setter nesa mot Trysilveien via Strandbygda skistadion fortsetter stiene å være lekne og lettsyklet, og du kan velge og vrake mellom stier, inkludert Kompisrunden.

Hvis du ønsker å sykle andre turer i området, har vi her noen anbefalinger tilstisykkelturer som vi har syklet selv.

Oversiktskart over Oslo med inntegnet rute. Fra Stisykling i Norge.
Oversiktskart over Oslo med inntegnet rute. Fra Stisykling i Norge.
Publisert 28. mai 2019 kl 09.13
Sist oppdatert 28. september 2020 kl 13.19
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen