Stisykling i Hallingdal

Hallingdal er dalføret der øst møter vest, og hovedfartsåren mellom Oslo og Bergen går gjennom denne dalen. Her er det lange tradisjoner for fjellturisme sommer og vinter og nå satser Hallingdal på å bli best i Skandinavia på stisykling. Et enormt utviklingsprosjekt skal sette Hallingdal på kartet som sykkeldestinasjon.

Sist oppdatert 28. mai 2019 kl 10.52
stisykling i hallingdal, trailguide, nesbyen, geilo, gol
Ove Grøndal er lommekjent på stiene i Nesbyen. Her på et av de mange flytpartiene på barskogunderlag. / Stisykling i Norge.

På vinteren er Hemsedal og Geilo de store trekkplastrene.

På sommeren er det andre steder som peker seg mer ut for stisyklistene.

I Nesbyen har lokale entusiaster lang tid utbedret stier, slik at åssidene over bygda har noe av den beste tilrettelagte stisyklingen i landet. På Ål finner lange turer i høyfjellet, men også håndbygde stier ned mot bygda. Rundt Gol foregår syklingen på turstier, her finner du mye naturlig smalsti med fin flyt.    

Mange kjører riksvei 7 gjennom Hallingdal uten å vite hvilke stiperler som befinner seg i dalen. Er du selv på gjennomreise, bør du absolutt vurdere en pause i kjøringen. Flere av de beste stiene og slutter ved Riksvei 7.

Syklingen

I Hallingdal handler syklingen om nedturen, og her er det kultur for å shuttle opp og gi full gass ned. Mange av de mest populære stiene kombinerer gamle tråkk og turstier med hopp og andre bygde elementer. Oppe på fjellet er det typiske høyfjellsstier og slakere terreng. Det er er fint å kombinere en lengre stitur oppe på fjellet med en fartsfylt avslutning ned mot bygda. 

Stiene

Mange stier er gamle støls- og bufarstier som har blitt vedlikeholdt av bønder og turgåere. De siste årene har flere stier blitt ryddet av syklister. Nye stier har blitt til med utgangspunkt i dyretråkk. Med flittig dugnadsarbeid er flere stier koblemt sammen.

Oversiktskart over Hallingdal med inntegnet rute. Fra Stisykling i Norge.
Oversiktskart over Hallingdal med inntegnet rute. Fra Stisykling i Norge.

Sykkelmiljøet

Stisykkelmiljøet er ennå ganske lite, men desto mer aktivt og ivrig på å vise fram herlighetene. I Nesbyen har Ove Grøndal med flere gode støttespillere og Nesbyen trailcrew vært primus motor for utbygging av stiene i- og rundt Nesbyen og festivalen Nesbyen Freeride. På Ål har det utviklet seg et aktivt stisyklings- og stibyggermiljø rundt festivalen Hillbilly Huckfest.

Lokalt stivett

Med noen få unntak, har de fleste grunneierne i området en positiv innstilling til sykling. Flere steder er stier utbedret med tillatelse fra grunneiere. Andre interesser som er knyttet til stier og områder med stier er hovedsaklig landbruk, jakt og vandring. Pass på å lukk grinder ordentlig og ta godt hensyn til beitedyr du møter på tur. Hold deg oppdatert via det lokale sykkelmiljøet angående adkomst og parkering til de forskjellige stiene og områdene, da dette kan variere i distriktet. 

I Terrengskolen guider Aslak Mørstad deg gjennom de 10 stivettreglene, utarbeidet av NOTS.

Sykkelbutikker 

G-Sport i Nesbyen er regionens stisykkekspert, ellers er det sportsbutikker med sykkelverksteder på alle de større stedene i Hallingdal. . 

Mer info: Nettstedet trailguide.no er utviklet av Bjørn Jarle Kvande på Gol og har mange stier i Hallingdal. Firmaet Trailhead Nesbyen (trailhead.no) skal satse på sykkelguiding. Info om festivalene finner du på Facebook-siden til Nesbyen Freeride og  www.hillbillymtb.com.

GPS-spor til alle turene finner du på gps.terrengsykkel.no. Disse kan du laste ned og se nærmere på. Har du en GPS med kartvisning, kan du følge sporet når du sykler.

Publisert 28. mai 2019 kl 10.52
Sist oppdatert 28. mai 2019 kl 10.52
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen