Stisykling er en populær fritidsaktivitet, og vokser stadig med flere syklister som kommer seg ut i marka og fjellet på smale stier.
Allemannsretten- og plikten gir oss en unik mulighet til å ferdes med sykkel i Norge, sammenlignet med andre land hvor det ofte er strengere restriksjoner på hvor- og hvordan man kan sykle.
Selv om man som regel kan sykle over alt, er det ikke dermed sagt at man kan sykle absolutt alle steder. Det finnes unntak også i Norge, og disse er vanligvis i forbindelse med verneområder som naturreservater, nasjonalparker eller andre verneområder.
Dette kan du selv finne ut av, men det vil i noen tilfeller kreve litt innsats. Her får du oppskriften på hvordan du finner ut om det er lov å sykle i et naturområde.
Slik finner du ut om det er lov å sykle der du har planlagt tur:
Sjekk kart
Du begynner med å sjekke et kart, for å finne ut om det aktuelle området du har tenkt deg til inkluderer verneområder av en eller annen type. Mange åpne kartkilder har visninger av slike områder, men ikke nødvendigvis alle. Sjekk derfor flere kart hvis du er usikker.
På Norgeskart.no er for eksempel Nasjonalparkene markert.
Åpne karttjenester som mtbmap.no har også markert flere verneområder.
Vil du være mest mulig sikker, er det beste å sjekke Miljødirektoratet sine sider. Her har du et interaktivt kart som viser alle de forskjellige verneområdene vi har i landet. Trykker du på «Naturområder på land» og deretter «Vern», kan du hake av for ulike verneområder. Du kan trykke på det aktuelle verneområdet for å få opp mer detaljert kart. Men vi er fortsatt ikke helt i mål.

INTERAKTIVT: Miljøstatus-kartet hjelper deg å få oversikt over verneområder i norsk natur. Foto: Skjermdump.
Du kan også sjekke https://www.miljodirektoratet.no/ansvarsomrader/vernet-natur/norges-verneomrader/, som har et interaktivt kart. Når du trykker på det aktuelle verneområdet, får du opp et faktaark, hvor du finner en direktelink til verneforskriften.
Sjekk forskriften(e)
Miljøstatus-kartet til Miljødirektoratet hjelper deg å finne ut om området du skal sykle i har et verneområde, og hva det eventuelt heter. Men for å finne ut hvilke regler som gjelder, må du notere deg navnet på det aktuelle verneområdet, og trykke deg inn på lovdata.no. Her kan du søke på navnet, og få opp forskriften for verneområdet.
Her vil det som regel stå hvis sykling ikke er tillatt, eller hvilke begrensninger som gjelder hvis det er noen. En vanlig formulering kan for eksempel være «sykling er kun tillatt på opparbeidede stier.»
Fortsatt uklart?
Hvis forskriften er uklar, eller du er usikker på betydningen av teksten(e), eller du rett og slett ikke finner noe informasjon, bør du sjekke med den forvaltningsmyndigheten som gjelder for det aktuelle verneområdet. Er det snakk om en nasjonalpark, er det nasjonalparkstyret - er det snakk om et annet verneområde vil det som regel være den lokale Statsforvalteren.

INNAFOR: Det finnes unntak fra forbudet mot å sykle sti i nasjonalparker noen steder, som her i Rondane. Foto: Hans Petter Hval
Et eksempel fra Rondane og Dovre
Eirin Berge jobber som nasjonalparkforvalter for Rondane og Dovre nasjonalparkstyre. Hun forteller at stisykling er forbudt i Rondane og Dovre nasjonalparker– med enkelte mindre unntak.
– Det er et generelt forbud mot å sykle på stier og i terrenget i Rondane og Dovre nasjonalparker. Men så har man unntak, slik som i Rondane nasjonalpark hvor det er to soner hvor det er tillatt å sykle på merka og godkjent sti. Tilsvarende er det én slik sone i Dovre nasjonalpark. I Rondane er det anledning til å sykle på noen veger og kjørespor, men her er det et skille på vanlig sykkel og elsykkel. I nasjonalparkene og verneområder faller elsykling inn under motorisert ferdsel. (Mer om ferdselsråd og regler i Rondane nasjonalpark finner du her.)

BARE PÅ VEI: For det meste er sykling i Rondane forbudt, med noen unntakssoner, og blant annet denne veien inn til Rondvassbu. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
– Hva er som regel forbudene mot sykling i nasjonalpark fundert på?
– For Rondane og Dovre nasjonalparker så er det av hensyn til totalt antall brukere og forstyrrelse av dyreliv, terrengslitasje og konflikt med det tradisjonelle friluftslivet. Bruk av sykkel og ikke minst elsykkel fører en hurtigere og lengre inn i de sentrale delene av nasjonalparken - rekkevidden blir større. Villreinen er én art som er sårbar for forstyrrelse fra mennesker. Forstyrrelse fra oss kan skape barrierer i villreinens trekkområder og føre til en unnvikelse i bruk av beite- og kalvingsområder. I Rondane nasjonalpark har villreinen sluttet å bruke enkelte arealer som følge av stor ferdsel.
– Har du andre eksempler på andre vurderinger som er gjort for forbud mot stisykling? Er det slitasje, brukerkonflikter, eller annet dyreliv?
– I Rondane og Dovre nasjonalparker er det som nevnt over også av hensyn til terrengslitasje og brukerkonflikter med det tradisjonelle friluftslivet.
– Stisykling blir stadig mer populært som friluftsaktivitet, kan du si noe overordnet om hvordan det jobbes med å informere om stisykling i Nasjonalparker i Norge?
– Jeg kan kun snakke for Rondane-Dovre nasjonalparkstyre. Vi har informasjon om sykling på de besøksretta hjemmesidene våre som ble lansert i fjor. Vi vil fortsette å jobbe med utadrettet informasjon om sykling i våre verneområder.