Kommentar av Øyvind Østvedt.

 Inntrykkene har fått festet seg litt etter årets NC-åpning i utfor i Nesbyen, og i motsetning til fjorårets NM på samme sted, så var det masse å glede seg over i de yngre rekker denne gang! I utfor er det vanskelig å sammenlikne tider direkte, forhold og løypedetaljer forandrer seg gjerne litt fra år til år, men det er fortsatt mye spennende man kan sammenlikne når det har vært ritt i samme løype med bare 10 måneders mellomrom.

Annonse

 

For å begynne med den opplagte gladnyheten som alle utforinteresserte bør ha fått med seg: 15 år gamle Brage Vestavik fra Mysen IF kjørte inn til en tid som hadde gitt 3. (og nesten 2.) plass i seniorklassen. Rått! Brage har vist gode takter lenge, men nå ser det ut til at han for alvor klarer å sette sammen skikkelig gode konkurranseomganger. Noen skikkelig saftige doser trening gjennom vinteren ser ut til å betale seg! Videre er det jo også en aldri så liten sensasjon at raskeste av samtlige jenter på start var Rye-syklist Mille Johnset på 13 år. Mille behandler sykkelen som de tøffeste gutta og gir gass. Kult! En artig tilleggsopplsyning er at Mille syklet 1 minutt og 23 sekunder raskere enn i samme løypa i fjor. Det er utvikling!

Lenger nede på lista. 

Minst like kult, sett med en ukuelig utforildsjels øyne, er bredden i gode resultater i de yngre klassene. Under NM i Nesbyen 2013 fikk jeg 2. plass i veteranklassen med en tid som ville gjort meg til vinner av både M15-16 og M junior. Den epoken ser heldigvis ut til å være over, for det ble delt ut plenty tidsmessig juling til halvtreige gamle menn denne gangen! For å vinne 15-16 klassen i år ser det ut til at man må kjøre like fort som pallen blant seniorgutta, men det var også gøy å se at jeg tidsmessig hadde måttet ta til takke med 3. plass bak Simen Smestad fra Rye.

Av juniorene fikk jeg enda kraftigere stryk, og ville ikke engang fått lov å stige opp på pallen i den klassen. Jeg hadde hårfint fått sneket meg inn på 4. plass bak vinner Martin Klette fra Bodø (13 sek foran meg), Henrik Myhrvold fra Rye og Drammens-syklist Grunde Kvålseth. Og la det være sagt: Jeg var relativt godt fornøyd med min egen finaleomgang, så ingen har fått noe gratis.

Håp

Nå sitter jeg med et oppriktig håp om at vi er i ferd med å få en ny, rask utforgenerasjon i Norge. Arbeidet som gjøres i klubbene rundt omkring er ryggraden for rekruttering og utvikling i sporten. Når hver enkelt utøver i tillegg legger sammen knallhard treningsdisiplin, sterk psyke og en ubetinget kjærlighet til det å ha det gøy på sykkelen, så har vi kanskje en vinneroppskrift på gang? Jeg håper i hvert fall det, og håper at dere unge og lovende fortsetter å gi gass – så skal jeg gjøre mitt ytterste for å holde følge J