Sykkelen er for de fleste det første transportmiddelet som bringer deg litt lenger unna mamma og pappa enn ut i hagen og bort til naboen. For den som tråkker til ligger verden åpen og proppfull av opplevelser og nye venner.

For min del har dette aldri stoppet. Hovedgrunnen til at jeg fortsatt sykler så ofte jeg kan, er at jeg opplever så mye moro på setet.

Selv hjemme i Oslo drar jeg ofte på oppdagelsesferd med sykkelen. Og våren er høysesong for slike turer. Når vårsnøen ligger i marka, og asfaltveiene ligger innhyllet i slaps og asfaltstøv, er det vanskelig å finne grunner til å dra på lange sykkelturer. Min løsning har vært å dra på stileting. Langturer med korte innslag av sti såpass hyppig at trekkene langs veien ikke blir for lange og kjedelige.

Det var på en slik tur jeg oppdaget en av mine favoritt-utforkjøringer. En bratt bakke jeg sjelden sykler når marka er bar, men som er teknisk hestehov på våren når stiabstinensene er som størst. Stien går i solhellinga ned mot et av Oslos styggeste områder. Ned fra Bomstasjonen på toppen av Kongsveien til Mosseveien, rett ved krysset ved renseanlegget på Bækkelaget. Selve bakken er en stupbratt affære med tornebusker og rullende kongler. En skikkelig vekker etter en vinter med rullesykling og skigåing.

På en oppdagelsestur på våren kan jeg i løpet av en dag sykle nærmere ti mil, med mest vei, men også med nok stipartier til at humøret holdes oppe og motivasjonen kommer. Jeg har oppdaget mange nye stier på denne måten. Mange av dem fungerer fint gjennom sommeren også, som muligheter til å kutte ned asfaltinnholdet til og fra skogen.

Ved å sykle sammen med kamerater fra andre kanter av byen har jeg lært meg mange nye nærstier. Stier inne i mellom boligfelt, bak en barneskole, rundt en lekeplass og mellom noen båthus og hytter. Der det er folk og skog, er det alltid stier.

Bruk terrengsykkelen til varierte turer i vår. Let frem nye stiperler i lav vårsol. Nyt at mer og mer av nærområdet ditt kommer opp fra isen i mai. Hva med å sette seg ned med kartet nå, og peke ut steder du ikke har vært med sykkel? Let frem stier som kan være farbare nå på våren. Se etter rygger og høydedrag, sydvendte skråninger og hyppig brukte fotstier.

Denne artikkelen stod på trykk i Terrengsykkel nr 7