Når samferdselsminister Jon Georg Dale la ut om hvor «enkelt» dette var, kan man skjønne at det å for eksempel gjøre sykkeltransport på toget enklere, ikke akkurat er gjort i en håndvending. 

Da vi intervjuet Haaken Christensen i Innovasjon Norge i fjor, mente han at NSB, jeg mener, Vy, sitter på mye av løsningen for turisme med sykkel i Norge. Jeg kunne ikke vært mer enig. 

Annonse

Det skal Vy ha – siden vi intervjuet Haaken i fjor, har togene faktisk fått på plass reservasjon av sykkel på nettsiden. Det er ikke lenger bortgjemt i en menystruktur 15 hakk bak forsiden. Nå er det faktisk mulig å reservere plass til sykkel når du bestiller togbilletten. Hurra! 

Jeg sitter her i skrivende stund og prokrastinerer, og da drømmer jeg om hva jeg vil gjøre i sommer. Sett med øynene til både en som er nyfrelst bikepacker og har vært stisyklist nesten hele livet, kan toget være et bra utgangspunkt. Ta toget til litt nord for nordmarka i Oslo – sykle hjem. Ta toget fra Oslo til Ringebu – sykle sti og ta toget hjem. Men det er ikke så enkelt. Flere av avgangene får jeg beskjed om at ikke har reservasjonsmulighet for sykkel. 

Så hvorfor dette maset om tog, lurer du?

Et tilbakevendende tema i redaksjonen er utfordringer med klima og miljø, og det er ikke helt uten vegring at vi skriver om å sykle på eksotiske steder verden rundt. Men det går an å holde to tanker i hodet samtidig for et menneske, og det er derfor vi i dette bladet prøver å gi deg inspirasjon til å reise med sykkelen. Les gjerne om Mattias Fredriksson som flyttet til Canada, og har funnet det vi må tro er en slags hellig gral.

Men om du vegrer deg for klimaangst eller bare ikke har råd eller lyst til å bruke sommeren på å reise jorden rundt, kan du lese om da kompisen min Mick kom på besøk fra Australia for å sykle i Norge. Utfordringen var morsom – Du får besøk av noen som aldri har vært i Norge før, og de har et begrenset tidsrom å bruke på å utforske. Hva viser du hen? For meg ble det en øvelse i å sette sammen en best mulig rundtur som inkluderte det jeg hadde syklet før. Hva ville imponere? 

Les også: Alle våre saker om bærekraftig terrengsykling

Du kan lese om hva vi gjorde og hvor vi syklet lenger bak i dette bladet. Mick var helt satt ut over hvor fint landet vårt er og hvor mange muligheter vi har. Og ikke minst hvor tilgjengelig alt er, fritt for restriksjoner. Vi kunne parkere bilen nær sagt hvor som helst, og bare sykle avgårde. Likevel klarte jeg ikke å la være å tenke på hvor fett det hadde vært om vi kunne gjort turen på en enda mer miljøvennlig måte. 

Sommeren 2019 eksisterer det flere tilbud til norske stisyklister som vil feriere med sykkelen enn noen gang før, og det er det bare å glede seg over. Begynner du planleggingen allerede nå, kan du kanskje få tidenes sykkelferie. Tar du utgangspunkt i toget vil du ha mange muligheter for god stisykling. Derfor er det nå gledelig å se at vi har kommet enda et stykke på vei. La oss bare håpe at det i fremtiden blir (enda) enklere å få med sykkelen på toget.  

God sommer!