Øyer Turskiløyper var ute med skuter for å legge klar klopper til vårens prosjekter i Øyerfjellet, og fikk med seg noen magiske naturøyeblikk på kjøpet. Foto: Lars Ragnar Manengen
- 10/05/17
Klopplegger i Øyerfjellet
av: Ingeborg Scheve
10.05.17 07.00
Øyerfjellets stiguru Lars Ragnar Manengen legger til rette for å kloppe milevis med stier så snart snøen går.

Torsdag kveld hadde Lars Ragnar Manengen med seg Knut Løkås fra NOTS Lillehammer og Omegn ut på skuter for å legge klar materialer til årets kloppeprosjekter i Øyerfjellet.

I fjor fikk Øyer Turskiløyper 70.000 kroner fra Sparebankstiftelsen DNB som blir brukt til 1200-1300 meter med 2x8 tommers-plank som blir til klopper og annen infrastruktur på stiene i Øyerfjellet og omegn.

– Vi har materialer til bortimot 600 meter klopp, og når de legges ut i mange snutter på maks 50 meter hver, så er det mange stier vi får tilrettelagt med det vi har kjøpt inn, sier Manengen.

Les også: Klør etter å komme i gang 

Tetter hull og rydder gjemte perler
Manengen og dugnadsgjengen jobber med en del av de aller mest brukte stiene, slik som Hitfjell, der klopper både bidrar til mindre slitasje og bedre framkommelighet for syklister så vel som turgåere.

– I fjor tok vi den ene sida av Hitfjell, og fikk tilrettelagt med skikkelige bruer og klopper. Men det er igjen noen partier på den andre sida av fjellet som vi tar i år. Blant annet er det et stort fuktig område der som kommer til å bli veldig fint når vi får kloppet der, sier Manengen.

– Vi prøver å komme over alle steder der det er vått og derfor blir mer slitasje. Men vi jobber også med noen nye stier som gir bedre sammenheng, slik at en kommer lenger inn i fjellet uten å måtte sykle ut på grusen, sier han.

Det jobbes også med å rydde og klargjøre gamle stier og glemte perler. Ved å tilrettelegge disse får syklistene flere alternativer, og dermed spres også trafikken slik at det blir mindre press på de mest kjente områdene.

Les også: Sykling sliter ikke mer på naturen enn andre aktiviteter 

Klart til sommerferien
– Jo mer vi får kjørt ut med skuter før snøen går, desto mindre plank må dugnadsfolket bære inn til sommeren, forklarer Manengen, som kjører både tidlig og sent for å få ute mest mulig.

Foreløpig ligger det ennå metervis med snø i fjellet, men Manengen håper å kunne starte dugnaden med kloppingen tidlig i juni. Om været er på lag vil det da bli mulig å nyte resultatet fra slutten av juni. I fjor var Manengen en av to løypestikkere for UltraBirken. Det er han ikke i år, og han understreker at dugnadsprosjektene han jobber med i Øyerfjellet ikke har noe med Birken å gjøre.

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen. 

Kveldshimmelen leverte lønn for strevet for Lars Ragnar Manenengen og Knut Løkås da de kjørte ut klopper før helga. Foto: Lars Ragnar Manengen 


 
 
VIS KOMMENTARFELT
Lokallagene er en kilde til rekruttering til sentralstyret, men foreløpig er det tynt med kandidater til vervene som er på valg om tre uker. Foto: Øyvind Haugen
Tre uker før årsmøtet står NOTS fortsatt med svært få kandidater til vervene som må fylles.
Store opplevelser på Vestre Nøkkvann. Foto: Sture Pettersen
Seks islagte vann, 19 kilometer og 15 minus. Se bildene fra langturen på skareføret.
Tekniske utfordringer ble hakket mer krevende med årets forhold. Foto: Stian Bergsveen
Se bildene fra årets første tjukksykkelritt.
Petter Fagerhaug har sikret seg sponsoravtaler som gjør at han kan satse på heltid i flere år framover. Foto: Simen Smestad
- 17/01/18
– Det er betryggende å vite at jeg kan legge sjela i terrengsykkelsatsingen