Endurosykler - Best i test

De råeste endurosyklene

Endurosyklene er verstingene blant stisyklene. Laget for at du skal kunne sykle fortest mulig nedover de groveste stiene, for så å kunne tråkkes opp til neste topp. Vi har testet mange av bransjens aller råeste modeller.

Sykkeltest. Test av endurosykler
Sykkeltest. Vi har testet endurosykler

Enduro, eller endurosykling er en konkurranseform innen sykling. Konkurransekonseptet kan sammenlignes med bilrally, hvor man har fartsetapper hvor konkurransetiden måles, og transportetapper hvor man har tidsfrister man skal rekke. Endurosykling foregår primært nedover i bratte utforløyper, med innslag av tråkkepartier. Transportetappene tas som regel oppover. 

Dette betyr at endurosyklene er sykler som er laget for å tåle mye slag og påkjenninger fra krevende utforløyper. 

Terrengsykkel har testet flere av de råeste endurosyklene på markedet før 2022-sesongen. Noen er testet i 2021, noen er eldre, men flere av modellene er uforandret eller har bare minimale endringer i utstyr slik at de er vel så aktuelle i dag.

  • Canyon Torque er en sykkel som sorterer mer under freeride/utfor-kategorien, men som også har egenskaper endurosyklister kan like.

  • Canyons helt nye Strive CFR er skreddersydd for konkurransesykling. Som endurosykkel er den ganske kompromissløs og rå, men den er ikke like allsidig som forgjengerne.

  • Santa Cruz Megatower er den nyeste endurosykkelen fra det amerikanske entusiastmerket, med rå tråkkeegenskaper.

  • Specialized Enduro er et råskinn av en endurosykkel. Vi har testet både den svindyre S-Works-modellen, men også den litt mer edruelig prisede aluminiumsvarianten

  • Rocky Mountain Altitude ble relansert i 2020, og er en av våre favoritter - vi har testet karbonmodellen, men denne kommer også i rimeligere aluminiumsversjoner. 

  • Whyte G-170C er en britisk enduro-variant som bør vurderes.

  • Pivot Firebird - en av de råeste syklene i denne kategorien vi noensinne har prøvd. 

  • Orbea Rallon er en sykkel med en rekke meritter i Enduro World Series, og den foretrukne sykkelen til endurostjerna Martin Maes. 

  • Yeti SB-150 - Yeti har med laget sitt i Enduro World Series tatt utallige seiere med sine Switch Infinity-sykler. Nå er det syklisten som vinner rittet, men vår test viser at du neppe kan skylde på sykkelen hvis det går dårlig. 

  • Scott Ransom - Scott sin TwinLoc-bryter kan virkelig komme til rette i varierte enduro-løyper. Er du nysgjerrig bør du lese vår test av den sveitsiske endurosykkelen. 

  • Rocky Mountain Slayer - denne sykkelen står med ett bein over i freeride-kategorien og er skikkelig grov, men kan også fungere hvis du skal sykle enduroritt. 

  • GT Force Carbon Pro - Force er sykkelen du sikkert har sett Brage Vestavik herje med. Den er heldigvis tilgjengelig også for syklister som ikke har samme ferdighetsnivå som mannen fra Mysen. 

  • Canyon Spectral Mullet er en frisk og spennende sykkel som kan egne seg godt til endurosykling. 

Stort utvalg - velg riktig!

Akkurat som stisyklene kommer også endurosyklene i forskjellige varianter - spennet i denne kategorien går helt fra sykler som har 140-150 millimeter vandring og gjerne kunne vært kalt stisykler, til sykler med 170-180 millimeter vandring som nesten er i samme klasse som utforsykler.

Hvilken du bør kjøpe, kommer derfor an på hvordan du ser for deg å bruke sykkelen. Hvis du stort sett sykler på varierte stier der du bor, og bare skal prøve deg i ett og annet enduroritt, vil en sykkel i den førstnevnte kategorien være det beste alternativet. 

Hvis du derimot har tenkt å kjøre flere enduroritt i løpet av en sesong, og kanskje liker best å drive med shuttlebasert eller heisbasert sykling ellers, vil en sykkel i den sistnevnte kategorien være mest riktig. 

Kan jeg bruke stisykkelen min til enduro?

Ja! Ikke bare kan - vi vil på lang vei anbefale deg å gjøre det. Hvis 90% av syklingen du gjør til vanlig er stisykling i for eksempel Oslomarka eller stiene rundt Tromsø, hvorfor kjøpe en sykkel som er laget primært for de 3-4 endurorittene du skal sykle i løpet av en sesong?

Du kommer langt med å ta utgangspunkt i en stisykkel, og kanskje montere litt ekstra grove/solide dekk, og litt større bremseskiver for økt bremsekraft. Hvis du blir bitt av endurobasillen kan du heller spare opp til en skikkelig endurosykkel over tid. 

Hva skal du se etter?

Før vi begynner på denne lista: en senkepinne tar vi som en selvfølge at produsentene utstyrer slike sykler med. 

Gode og justerbare dempere. 

Har du ikke dette på en endurosykkel blir det slitsomt. Demperne skal ta unna slag og støt, også når kroppen din synger på siste verset etter en lang konkurransedag med mange hundre høydemeter. De dyrere endurosyklene har gjerne dempere med flere justeringsmuligheter både på kompresjon- og returdemping. 

Gode bremser

Har du hørt om «brake pump»? Det skjer når underarmene, fingre og biceps er så stinne å holde igjen på styret at du nesten ikke får det til. Har du gode bremser, bruker du mindre krefter på å bremse, og holder lenger ut. 

Solide dekk på brede felger med dekkinnlegg

Enduro er en konkurranseform, og endurosyklister er like lite gira på punkteringer som rundbanesyklistene. Derfor; om endurosykkelen din ikke allerede har det, bør du investere i noen skikkelig solide sykkeldekk med god punkteringsbeskyttelse som du setter opp slangeløst med dekkinnlegg. De aller fleste endurosyklene har brede felger, som gir en god dekkprofil og støtte til slike dekk. 

Gode gir

Det er selvfølgelig viktig med presise girskift når du skal kjempe mot klokka, men på disse syklene er det mange ting som er viktigere. Sørg for å ha- eller kjøp en sykkel med gir som fungerer greit. 1x12-utveksling er ganske standard på moderne endurosykler i 2022, og en liten kjedefører for å holde kjedet på plass er absolutt en fordel. 

Aluminium eller karbon?

Også endurosyklene kommer vanligvis med to valg av rammemateriale - karbon eller aluminium. Det finnes også et lite knippe produsenter som lager sykler med stålrammer, men dette er ikke veldig utbredt. 

Aluminiumsramme betyr som regel at sykkelen blir en god del billigere, men at vekten også går noe opp. Ofte er det bare snakk om et par hundre gram, så gå en runde med deg selv på hva du ønsker å prioritere - her kan du potensielt spare mye penger, som heller kan brukes på å oppgradere komponenter eller annet utstyr. 

Karbonrammene er noe lettere og på noen endurosykler som Specialized Enduro eller Trek Slash mulliggjør det også såkalte bagasjerom i rammen. Her kan du putte reserveslange(r), reservedeler, verktøy, pumpe eller mat. I et enduroritt hvor du vil ha mye bevegelsesfrihet kan dette bidra til at du slipper å sykle med sekk, så dette kan være en fordel. 

29 eller 27,5-tommer hjul?

De fleste endurosyklene på markedet kommer med 29-tommer hjul foran og bak, men de siste årene har vi sett at stadig flere proffryttere og produsenter eksperimenterer med såkalte mullets, altså sykler med 29-tommer hjul foran, og 27,5-tommer hjul bak. 

Prisnivå

Endurosykler skal tåle mye juling, og følgelig må utstyret være både bra og solid. Det fører til at de billigste endurosyklene begynner på rundt 40 000 kroner, og du må regne med at de er utstyrt på et basis-nivå. 

Her er det selvfølgelig mulig å gjøre kupp på bruktmarkedet også. Et annet alternativ er som nevnt over å gjøre små, men essensielle endringer på stisykkelen din. 

Test av Canyon Torque 2022

test av canyon torque cf 9
GROVT REDSKAP: Hvis det er utforkjøringene du lever for, bør du kanskje se nærmere på Canyon Torque. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Canyon Torque 29 CF 9

Pris: 63899 kr

Vekt: 14,6 kg (veid av oss, uten pedaler)

Vandring f/b: 170mm/170mm

Hjulstørrelse: 29”

Størrelse testet: L

Størrelse/vekt tester: 197cm/89kg og 178cm/75kg

skala
8/10

Canyon Torque ble først og fremst designet for å appellere til nedover-fokuserte syklister, og er det vi kan kalle en enduro eller freeridesykkel.

For 2022 har det tyske merket lansert en oppdatert versjon av Torque, med hele tre forskjellige hjulstørrelser, 27,5", 29" og mullet (27,5-tommers bakhjul og 29-tommers forhjul).

Med sitt friske og nedtonede utseende ligner Torque 29 CF 9 sin lillebror Spectral i geometrien. Spectral har noe mindre vandring (160/150). Mellom disse modellene finner vi endurosykkelen Canyon Strive med en litt annet geometri og mer konkurranseorienterte egenskaper.

Justerbar rammegeometri

Torque 29 CF 9 leveres med Canyons karbonramme med klassifisering 5, som vil si at den er beregnet for store hopp og intensiv kjøring i sykkelparker og utforløyper. Dobbeltforseglede lagre i rammen av industriell kvalitet skal ifølge produsenten holde smuss og fuktighet ute. Utskiftbare gjengesatser øker sykkelens levetid og toleranse for klønete mekanikere.

Du kan justere rammegeometrien på sykkelen ved hjelp av flip-brikken som er plassert rett bak bakdemperen. Her kan du velge mellom to stillinger: LO og HI. Vi testet sykkelen kun i LO-posisjon. Når du snur brikken 180 grader, blir styrevinkelen og seterørsvinkelen 0,5° brattere (henholdsvis 64° og 78°), og høyden på krankhuset øker med 8 mm, for mer bakkeklaring.

LO-posisjonen vil gi litt bedre egenskaper når det går fort og bratt nedover, mens HI-innstillingen vil gi litt mer allsidighet i øvrig terreng.

Rammen har også selvfølgelig intern kabelføring av både bakbrems, bakgir og setepinne. Mange av rammelagrene er skjult for å få et ryddigere design. Torque 29 CF 9 er utstyrt med 170mm vandring både foran og bak. Sykkelen finnes i størrelsene M, L og XL. Vi har testet størrelse L.

Sammenligner vi geometrien til Torque 29 CF 9 med Canyon Strive CFR, som forøvrig har 170mm vandring foran og 160mm bak, ser vi at førstnevnte er kortere og lavere enn Strive i samme størrelse. Vinkel på styrerøret er det samme på begge modellene, 63,5 grad i laveste posisjon. Test av Strive CFR kan du lese her.

Fullspekket med topputstyr

At det er en toppmodell gjenspeiles av utstyrsnivået, men prisen ligger langt under det vi er vant til når det kommer til toppmodeller fra andre produsenter, som for eksempel Santa Cruz, Specialized, Scott osv. Du kan også få to Canyon Torque-sykler til prisen av en tilsvarende sykkel fra mange av de ledende merkene på markedet.

Canyons suksess i sykkelmarkedet var tidligere sterkt knyttet til at du fikk et svært godt utstyrsnivå selv på rimelige sykler. På denne toppmodellen finner du stort sett det beste av det beste. Den har Fox Factory 38mm gaffel med 170 mm vandring og Fox Float X2 Factory bakdemper. Også denne gir 170 mm vandring. Gaffelen har fem ulike justeringsmuligheter for at den skal kunne passe enhver rytters preferanser. Dette gjelder også for bakdemperen. Bakdemperen har en nyttig spak for bruk i motbakkene slik at den blir noe stivere.

Torque 29 CF 9 kommer med DT Swiss’ solide FR560 hjul med 240 nav fra samme produsent.Felgene har 30 mm innvendig bredde og er tubeless ready fra fabrikk. 

Når det gjelder drivverk og bremser er sykkelen utstyrt med full Shimano XTR-gruppe med unntak av kranken. Der er en Race Face Next R karbonkrank med 170 mm krankarmer montert. Karbonkrank føles litt unødvendig på en sykkel beregnet på uvøren herjing i park og fjell. Det skal også vise seg at denne skaper noen utfordringer i løpet av testingen.

Bremseskivene er 203 mm både foran og bak, og er også levert av Shimano. Styre på 800mm bredde, stem og justerbar setepinne er levert av Canyons eget merke, G5. På dekkfronten finner vi Maxxis Assegai 3C MaxxGrip DD 29 x 2.5 foran og  Maxxis Minion DHR 2 3C MaxxTerra DD 29 x 2.4 bak. 

Slik har vi testet

Sykkelen har blitt testet over en treukers periode med bratt sykling i Sogndal, fjellstier på Sjusjøen, og i Drammen Bike Park med drop og hopp. Vi har prioritert å oppsøke teknisk terreng og utforkjøringer, med tanke på sykkelens tiltenkte bruksområde. Klatringene ble stort sett gjort på enkel sti, grus eller asfalt.

Demperne ble satt opp etter Fox’ anbefalinger på lufttrykk, sag, compression og rebound. Noen små justeringer av kompresjon og returdemping ble gjort underveis etter testrytters egne preferanser. Gaffelen ble kjørt med to volumklosser som allerede var montert fra fabrikk. Sykkelen har blitt syklet i omtrent 20 timer i testperioden. Utover denne testingen kan vi ikke si noe om sykkelens holdbarhet over tid. 

Vi tok ut slangene i dekkene og satt inn ulike dekkinnlegg med slangeløst oppsett i testperioden, med dekktrykk på rundt 18-20 psi.

Ute i terrenget

Først og fremst merket vi at sykkelen er nokså lettsyklet, selv i kupert terreng. Den kommer riktignok først til sin fulle rett i de virkelig bratte utforkjøringene, og gir der en trygghet til å gi det lille ekstra utfor. I partier med mye svinger opplever vi at sykkelen er lang og noe vanskelig å håndtere. Det krever også litt ekstra innsats å tvinge sykkelen rundt trange svinger og mellom trær. I åpent terreng og doseringer føles sykkelen veldig komfortabel. De bunnsolide dekkene fra Maxxis med dekkinnlegg og DT Swiss FR560-hjulene gjør at vi kan kjøre over det meste av hindringer som dukker opp på stiene.

Når det er sagt, så er det vanvittig mange justeringsmuligheter på både gaffel og bakdemper på denne sykkelen. Skal du bli helt fornøyd med demperoppsettet bør du sette av mye tid til eksperimentering og testing på dette området for å få ut det maksimale potensialet til sykkelen.

Sykkelen bærer preg av å være godt skrudd sammen. Med smarte løsninger for å holde kabler sammen foran styret og den innvendige kabelføringen hører vi knapt lyder fra sykkelen. Men etter en stund merket vi lett knirkelyder fra ett eller flere rammelagre. Med litt teflonolje ble lyden borte. Kranken måtte også etterstrammes halvveis i testperioden.

Selv med en akselavstand på hele 1282 mm i størrelse L, klarer vi fint å holde fronten under kontroll i stigningene. Tråkkeposisjonen oppover føles også behagelig. Dette var kanskje det som overrasket oss mest med sykkelen. Før vi satt i gang med testingen tenkte vi at den skulle bli veldig seig å tråkke oppover med, men her overrasket den veldig i positiv forstand. Klatrespaken på X2-demperen var også veldig nyttig i lange stigninger som det for eksempel er i Sogndal. Her følte vi at energien vi la i tråkket ikke bare forsvant i dempingen, men ga oss god fremdrift. Sykkelen er først og fremst en sykkel for de lange og grove utforkjøringene, men vi merker oss at den absolutt kan brukes på enduroritt uten de lengste tråkkepartiene.

Spesifikasjoner

Geometri str L: 

Seterørsvinkel:77,5 grader

Reach: 490 mm

Stack: 638 mm

Kjedestagslengde: 440 mm

Akselavstand: 1282 mm

Styrerørsvinkel: 63,5 grader

Utstyr:

Ramme: Canyon Torque CF Carbon

Gaffel: Fox 38 Factory, 170mm

Bakdemper: Fox Float X2 Factory, 170mm

Styre og stem: Canyon G5

Setepinne: Canyon G5

Hjul: DT Swiss 560 med 240 nav

Dekk f/b: Maxxis Assegai 3C MaxxGrip DD 29x2.5, Maxxis Minion DHR 2 3C MaxxTerra DD 29x2.4

Drivverk og bremser: Shimano XTR med Race Face Next R krank

Vis mer

Vi testet sykkelen på noen personlige segment-favoritter og kunne konstatere nye personlige rekorder på flere av disse. Den ga også tillit til å sykle raskere utfor enn testrytteren har gjort tidligere.

Rammen hadde ikke plass til en standard flaskeholder, så her må man bestille en flaskeholder hvor flasken plasseres fra siden. Holkene følte vi også hadde noe dårligere grep enn vi er vant med fra andre merker. Utstyrsmessig synes vi også at karbonkranken er overdrevet, og kunne fint vært erstattet av en billigere og potensielt mer robust krank for å gjøre totalprisen lavere. 

Bremsene er skikkelig kraftige med 203 mm skiver og fire stempler både foran og bak. Det kommer godt med på en sykkel som inspirerer til så mye herjing utfor som denne gjør. Begge demperne har også bra med justeringsmuligheter for å finne din ønskede innstilling. Den solide kjedestagbeskytteren sparer rammen mot slitasje fra kjede og steiner. Vi anbefaler dog å legge på ytterligere rammebeskyttelse andre utsatte steder for å holde rammen ripefri og at lakk ikke skal skalle av.

I løpet av testperioden synes vi generelt at både geometri og demperfunksjon står til forventningene og vel så det til en slik sykkel å være. Sykkelen kan til tider føles noe lang i trange svinger, men tar igjen for dette i rettere strekker utfor med tekniske utfordringer som den sluker. Her får du en stisykkel som er utrolig morsom utfor og på sti, og den overrasket også oppover på transportstrekker på grus selv om demperen ikke kan låses foran. Sykkelen er noe av det groveste vi har testet noen gang, men den kan brukes på turer i marka når fokuset er rettet mot lek og moro kontra wattverdier og segmentjaging.

Hvem er Torque 29 CF 9 for?

Terrengsyklister som primært driver med nedoverorientert sykling, og som gjerne oppsøker stier med tilgang via shuttling eller heis.

Alternative produkter

Vi finner ikke mange andre sykler på markedet med 170 mm vandring både foran og bak, men mange med noe redusert vandring bak. Dette er grove stisykler å regne. Sykler vi kan sammenligne med er Santa Cruz Megatower, Specialized Enduro, Scott Ransom, Orbea Rallon, Pivot Firebird og Rocky Mountain Altitude for å nevne noen. 

Konklusjon

Canyon Torque 29 CF 9 er en morsom stisykkel, bygget for dager med leking i sykkelparken, shuttleturer eller stiturer hvor du tråkker til toppen av din favorittutforkjøring. Den kan til og med takle enduroritt, hvis etappene ikke har de lengste tråkkepartiene. Det er ikke den mest effektive og allsidige sykkelen til stisykling, noe den heller ikke tar sikte på å være.

Med et topp utstyrsnivå i forhold til pris er det få, om i det hele tatt noen sykler med karbonramme og tilsvarende utstyr på markedet som kan matche prisen på denne sykkelen. Her får du alt du trenger for å ha det gøy på grove nedoverstier.

VURDERING
Utstyr mht pris
Rask utfor
Teknisk utfor
Kupert sti
Klatring
Sykkeglede
Finish
Snitt
Totalvurdering
PLUSS

Topp utstyrsnivå til prisen

Rå og leken utfor

Tillitsskapende i stor fart

Justerbar rammegeometri

MINUS

Litt tung i transportetappene

Knirk i rammelager etter noen turer

Noe krevende å håndtere

Føles lang i enkelte partier

Test av Canyon Strive CFR LTD 2022

Canyons nye Strive er laget for å være en rendyrket enduro-racer. Den er progressiv som rakkern, men kanskje for kompromissløs?

Test av Canyon Strive CFR 2022
ENDURO-REDSKAP: Canyon Strive CFR har du alt du trenger for å hevde deg i toppen av enduroritt - ferdigheter og fysisk form må du selv stå for. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Canyon Strive CFR LTD 2022

Canyon Strive CFR 2022

  • Pris: 66 999 kroner

  • Vekt: 15,84 kilo u/pedaler

  • Vandring f/b: 170/160 mm - 140 bak med ShapeShifter i klatremodus

  • Hjulstørrelse: 29”

  • Størrelse testet: Large

  • Størrelse testere 178/184 cm

Geometri i størrelse large: 

  • Styrevinkel: 63/64,5 grader

  • Seterørsvinkel: 76,5/78 grader

  • Reach: 500-510 mm

  • Stack: 642 mm

  • Kjedestagslengde: 435 mm

  • Akselavstand: 1291 mm

Utstyr:

  • Ramme: Canyon CFR karbon

  • Gaffel: Fox 38 Float Factory 170 mm

  • Bakdemper: Fox Float X2 Factory

  • Styre og stem: Canyon G5 780 mm/Canyon G5 40 mm

  • Sete og setepinne: Ergon SM10 Enduro Comp/G5 senkepinne

  • Hjul og dekk: DT Swiss EX 511 350/Maxxis Assegai 3C MaxxGrip, 2,5" foran, Maxxis Minion DHR II 3C MaxxTerra Exo+ 2,4" bak

  • Drivverk og bremser: Shimano XTR, XT 10-51 kassett, Race Face Next R-krank/Shimano XTR 4-stempels bremser 203 mm skiver

skala
8/10

Canyon har akkurat lansert sin helt nye Strive. Den nye modellen er mer enn noensinne laget for å ungere som en konkurransesykkel til endurokonkuranser på høyeste internasjonale nivå. Canyon er tydelige på at nye Strive er et mer kompromissløst konkurranseredskap enn tidligere generasjoner. En del av grepene tatt for å gjøre Strive mer konkurranse-orientert har gått på bekostning av sykkelens allsidighet som stisykkel. Canyon har kommet med nye versjoner av nesten alle merkets stisykler de siste par årene. Canyon Spectral (150), Canyon Spectral 125 og Canyon Torque er alle kommet i nye versjoner de siste par årene. Alle med 29er-hjul som standard. På Torque og Spectral kan du også velge 27,5-hjul som et alternativ, eller kjøpe en modell med mullet-oppsett som standard. 

Nye Strive har også den 29er-hjul. Noe også forrige generasjon hadde. Strive-modellens mest unike funksjon, ShapeShifter-mekanismen viderereføres også til den nye modellen. 

ShapeShifter-funksjonen er Canyon helt alene om i markedet. De har også valgt å ta ganske stor avstand fra resten av bransjen når det kommer til nye Strives geometri.
Fra å være konservativ og gammeldags når det gjalt alle stisyklene i forrige Canyon-generasjon, har det tyske merket nå en hel kolleksjon med sykler som har noen av  markedets mest progessive geometritall. Aller mest ekstrem er sykkelen vi tester her, enduroraceren Strive. 

ye Strive har 170 mm vandring i front og 160 mm vandring bak, når sykkelen er i utformodus. Klikker du ShapeShifteren over i klatremodus har den 140 mm vandring bak. Skiftet til klatremodus gir også brattere vinkler og strammere fjærrate i bakdemperen. 

To sykler i en?

ShapeShifter-funksjonen kom på første generasjon Strive, som ble utviklet av Canyon i samarbeide med utfor- og endurosykkellegenden, Fabien Barel. Ingeniørutdannede Barel har vært en pioner når det kommer til progressiv geometri på utfor- og endurosykler og skal også ha vært hjernen bak Canyons ShapeShifter. 

Enkelt forklart består ShapeShifteren av en luftfjær som flytter punktet der bakdemperen festes i bakarmen. En knapp på styret bestemmer om fjæra skal være utstrekt eller komprimert. Med ShapeShifter-enheten utstrekt i full lengde komprimeres bakdemperen fra tuppen av vippearmen i bahjulsopphenget. Dette gir høyere utveksling i demperopphenget og fører til kortere og strammere vandring og hakket brattere geometri. Hele 78 graders setevinkel får Strive med ShapeShifteren i klatremodus. Styrevinkelen forblir så slak som 64,5 grader.

Med ShapeShifter-fjæra komprimert komprimeres bakdemperen fra et punkt litt lenger inn på vippearmen. Dette gir bakdemperen en lavere terskel, og opphenget lavere utveksling, noe som fører til mer sæg, mykere demping og slakere geometri.
Bryteren på styret består av tre knapper. To for å veksle mellom klatre og utformodus på ShapeShifteren og en til senkepinnen. Alle knappene er ryddig montert på samme enhet. 


Knappene for ShapeShifteren er kryptisk nok kun markert med Click og Clack - det er derfor ikke opplagt hvilken knapp som fører til ønsket modus for ShapeShifter og bakdemper. Det viser seg raskt at sykkelen er i klatremodus med Click-knappen trykket inn. Clack-knappen setter sykkelen i utformodus.
Tidligere generasjoners Strive krevde at du flyttet kroppsvekten din ganske markant frem for å gå fra utfor- til klatremodus og bakover for motsatt. Nå holder det i stor grad å trykke på knappene for å veksle mellom innstillingene. ShapeShifter-enheten komprimeres eller forlenges nærmest uten at du flytter deg på sykkelen.

Topp utstyrsnivå

Canyon Strive CFR følger tradisjonen til Canyon med at toppmodellene deres virkelig har utstyr fra de øverste hyllene. 

Sykkelen kommer med Factory-dempere fra Fox. Float 38 Factory i front og X2 Factory bak. Både gaffel og bakdemper har muligheter for justering av både hi og lo speed kompresjon. På gaffelen kan du også justere returen i både hi og lo speed. Bakdemperen har kun et hjul for justering av retur-demping. 

Drivverket består av bakgir og girspaker fra Shimanos XTR-gruppe. Kassetten er en XT-kassett med 10-51 tenners spenn. Kranken er en Next R karbonkrank fra Race Face. Denne er beskyttet av en liten halvmåneformet slagbeskytter fra e-Thirteen på undersiden og en tilhørende nett kjedefører på oversiden. 

Bremsene er også dem Shimano XTR. Trail-versjonen har fire stempler i hver kaliper og hendel der du enkelt kan justere gripepunkt og avstand fra styret. 203 mm store skiver foran og bak sørger for maks kraft og doseringsfølelse. 

Sveitsiske DT Swiss leverer hjulene. EX511 er solide aluhjul laget for ambisiøs endurosykling. Felgene har 30 mm innvendig bredde. Også DT 350-navene er av velkjent og høy kvaltiet. 

Canyon selger Strive kun i to versjoner - toppmodellen heter kun Strive CFR, den rimeligere varianten Strive CFR Underdog. Kun utstyrsnivået skiller de to. 

Det er toppmodellen vi tester her. 

At det er en toppmodell gjenspeiles av utstyrsnivået, men prisen ligger langt under det vi er vant til når det kommer til toppmodeller fra andre produsenter, som Santa Cruz, Specialized, Scott osv. Disse kan koste opp mot det dobbelte av Canyons enduroversting. 

Spesielt oppleves det som luksuriøst at Canyon har funnet rom for Factory-dempere fra Fox til prisen. Karbonkranken som er med å heve sykkelens pris, og senke vekta oppleves på den andre siden litt unødvendig. En standard Shimano XT-krank gjør jobben vel så bra. 

Testingen

Sykkelen har blitt testet både på kupert stiturer i og rundt Trysil, på shuttleruns i Ringebu og på runder i Grefsenkollen i Oslo der nedoversyklingen foregår på middels bratte stier med innslag av drop og hopp. Klatringen her har foregått på grus og asfalt. 

Demperne har blitt satt opp etter anbefaling fra Fox og så finjustert til testernes preferanser. Sykkelen har blitt syklet i overkant av 10 timer og om lag 8000 høydemeter. Utover denne testingen kan vi ikke si noe om sykkelens holdbarhet over tid. 

Syklinga

The proof of the bike is in the sykling og Canyon Strive CFR er en endurosykkel med ganske distinkte egenskaper. 

Etter de første tråkkene er det tydelig at Canyon Strive bærer den massive mengden vandring ganske godt. Den ekstreme rammelengden til tross, Strive føles ganske lettsyklet, i hvert fall så lenge terrenget bikker nedover. Den er lett å få opp i fart. Inn i de første bratte røysene og rennene kjenner vi at vi må tvinge oss til å være ekstra offensive og på. 

Dette gjelder i starten av testingen med et par cm med ringer under stemen, men også etter at vi plasseres styret så lavt som mulig. Den lange og ganske høye fronten og ekstremt slake styrevinkelen krever en aggressiv posisjon over sykkelen for å få få godt grep mellom fordekk og underlag. Rammelengden kan justeres litt ved hjelp av foringer rundt styrelagerkoppene. Du kan velge å tre nivåer for reach-målet, -5 mm, 0 eller + 5 mm. Vi har testet sykkelen i den midtre posisjonen.

Vi kjenner raskt at Canyon Strive gir en voldsom selvtillit i bratte utforkjøringer. Høye kanter og hopp med ukjente landingsforhold hiver vi oss ut uten å nøle. 

I trange utforkjøringer kjenner vi at sykkelens lengde også kommer med en pris. I stedet for å svinge unna steiner og hindringer kjenner vi at vi foretrekker å hoppe over ting for å holde retningen, snarere enn å svinge rundt. Når vi nødvendigvis må svinge er det digg å kunne bruke litt av stikanten som dosering, i hvert fall for forhjulet. Det føles som om vi trenger noe mer plass enn på kortere og hakkere brattere sykler. Det krever også litt ekstra innsats å tvinge sykkelen rundt trange svinger og mellom trær. 

I krappe hårnåler føles det samtidig trygt å vippe bakhjulet rundt mens vi kjøre på forhjulet. Det krever litt ekstra vektforskyving fremover for å få bakhjulet opp i lufta, men det er aldri noen fare for å gå over styret. 

Canyon-sykkelen oppleves som veldig godt sammenskrudd. Det er minimalt med støy fra kjedet når vi gønner på nedover til dels grove steinrøyser. 

Samtidig har vi litt følelsen av at det skrangler og slår mer enn ønskelig bak. Bakdempingen føles ganske fast, selv om vi setter opp sykkelen med 30-35 % sæg. Vi får sjelden følelsen av at bakhjulet sømløst følger underlaget. Er det absolutt pløsjhet du er ute etter i en endurosykkel, så må du fintune og jobbe en del med innstillingen på Strive CFR. Den er da også laget for effektivitet og ikke komfort. 

Bakhjulsopphenget trenger en del fart før det virkelig kommer til sin rett. I noe lavere hastighet oppleves det litt røft og slagete. Vi opplever likevel at vi kan pløye gjennom alt som kommer i vår vei.

I litt større svinger ligger Strive-sykkelen på skinner. De bunnsolide dekkene og hjulene gjør at vi kan skjære de linjene vi ønsker, også over store stein og rothauger. 

Vi opplever aldri å bunne verken demper eller bakdekk på hardt vis. Bakhjulet svupper godt unna alt av slag, men sykkelen fremstår likevel noe mer hakkete enn andre Canyon-sykler vi har testet tidligere, som Spectral. 

Den faste følelsen matcher dog sykkelen intensjon som konkurranseredskap ganske bra. Canyon Strive CFR holder seg noe høyere oppe i vandringen og setter seg mindre i kompresjoner enn mindre kompromissløse endurosykler. Ønsker du en mykere følelse må du sette opp sykkelen med noe mer sæg enn det som er vanlig på andre sykler i samme kategori. 

Den lange fronten gjør det noe krevende å bunny-hoppe med Strive CFR, samtidig har vi ingen kvaler med å dunke på rett inn i store steiner for å bruke disse som kickere når vi ønsker å hoppe over hindringer lengre frem på stien. Både i lufta og i landingene er Canyon Strive CFR stabiliteten selv. 

Som stisykkel er nye Strive hakket mindre allsidig enn sine forgjengere. Med ShapeShifteren i klatremodus klarer vi å gnage oss opp både lange, bratte og tekniske klatringer på imponerende vis, men den lange fronten gjør det krevende å endre retning i oppoverbakker. Den bratte setevinkelen med ShapeShifteren i klatremodus gjør at vi kan hente ut masse grep fra bakhjulet sittende på setet, men når det blir ekstra bratt og teknisk blir det krevende å komme over fronten av sykkelen nok til å kunne buksere den opp og over kanter. 

I slakere terreng er den på mange måter overraskende lettsyklet, mengden vandring og geometrien tatt i betraktning. På slake tråkkepartier fungerer sykkelen overraskende bra. Sykler med 170 mm vandring i gaffelen og nærmere 16 kilo på vekta vil aldri føles kvikke og spenstige på flatmark, men sittestillingen og opphenget gjør at Canyon Strive CFR tar seg fram, også i slakt terreng. Her kan du velge om du vil bruke ShapeShifteren i klatremodus, for kortere og strammere vandring bak og brattere setevinkel. Noen ganger følte vi at vi havnet i overkant mye over kranken for et komfortabelt tråkk i klatremodus. Et clack på knappen på styret senket oss litt nedover og bakover, uten at vi ble hengende for langt bakpå sykkelen. 

Canyons egne senkepinne fungerer bra, men vi opplevde at den ble ganske slarkete sideveis i løpet av kort tid. Også Race Face-kranken begynte å knirke en del etter noen timers bruk. 

Hvem er Canyon Strive CFR for?

Det er ingen tvil om at Strive CFR er laget for ambisiøs endurosykling. Den er en ganske kompromissløs sykling som krever en del kraft og fart for å komme til sin rett. Du skal utsette den for ekstremt krevende terreng før den nærmer seg grensa. På raske stipartier gir den en opplevelse av ro og trygghet få sykler kan matche. 

Canyon Strive er ikke en stisykkel for lange, småkuperte stiturer i Oslo-marka eller andre steder. Dette er en sykkel du sykler oppover med neste kun for å bombe ned igjen. Den er til gjengjeld en usedvanlig effektiv klatrer på grus og asfalt. ShapeShifter-funksjonen kommer virkelig til sin rett på transportetapper mellom enduro-etapper. 

Størrelsesmessig er Strive CFR stor i størrelsen. Large var spot on for testeren på 184 cm, mens han på rett i underkant av 180 cm følte at sykkelen ble i overkant lang. Large-størrelsen er like lange som mange andre merkers XL. 

Til prisen er det vanskelig å matche Strive CFR med noen andre tilsvarende sykler. Uavhengig av pris er den mest lik sykler som Specialized Enduro, Whyte G170 og Pivot Firebird når et kommer til følelse av uovervinnelighet og enduroritt-vennlighet. 

Santa Cruz Megatower er også en sykkelen med tilsvarende bruksområde. Megatower har mindre ekstrem geometri og oppleves kvikkere og mer leken enn den ekstra presise og stødige Strive-sykkelen. 

Konklusjon

Canyon Strive CFR leverer godt på Canyons løfte om en endurosykkel spesielt tilpasset ambisiøs konkurransesykling. Den føles skikkelig effektiv og nærmest uovervinnerlig i raske og grove utforkjøringer. ShapeShifter-funksjonen fungerer mest som en hjelp i bratte klatringer, både i terrenget og på transportetapper.

Med nye Strive har Canyon ofret en del allround-egenskaper til fordel for ganske ekstreme utforegenskaper. Er du på utkikk etter en allsidig stisykkel som også kan brukes til enduro, er ikke Strive sykkelen for deg. 

Har du det å jage topplasseringer i både norske og internasjonale enduroritt som hovedprioritering er Canyon Strive CFR både et effektivt og pålitelig verktøy. Prisen høy,  men veldig mye lavere enn tilsvarende sykler fra andre produsenter. 

VURDERING
Utstyr mht pris
Teknisk utfor
Rask utfor
Kupert stisykling
Transportklatring
Vinnerpotensial enduro
Sykkelglede
Finish
Snitt
Totalinntrykk
PLUSS

Ekstremt stødig i stor fart

Lett ramme

Klatrer bra mengden vandring tatt i betraktning

Topp utstyrsnivå til prisen

ShapeShifter-funksjonen er enkel i bruk

Justerbar reach vha styrelager-shims

MINUS

Føles i overkant lang i trange passasjer

Krevende å bunny-hoppe med

Et bagasjerom hadde vært fint

Knirk i kranken etter få turer

Test av Santa Cruz Megatower 2022

Santa Cruz´groveste stisykkel imponerer, og den har et lite triks oppi ermet, eller ramma.

santa cruz megatower test 2022
ENDUROSYKKEL: Santa Cruz Megatower er en skikkelig kapabel endurosykkel. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Santa Cruz Megatower 2022

Pris: 95 000 kroner

Vekt: 15,6 kilo (størrelse large, uten pedaler, veid av oss)

Vandring: 170/165mm

Hjulstørrelse: 29

Størrelse testet: Large

Nett: santacruzbicycles.com

skala
8/10

Megatower har vært med som modell fra Santa Cruz siden 2019, og kom i ny utgave nå i 2022. Sammen med modellen Nomad, som bruker 27,5-tommer hjul, er den av de grovere stisyklene, som gjerne kan brukes til endurosykling. 

Testrytterne på 178 og 184 centimeter fant seg begge godt til rette på en størrelse large. Er du høyere enn 183 cm kan du også vurdere størrelse XL - denne har reach-mål tilsvarende flere andre produsenters størrelse large.
Det er verdt å merke seg for høye syklister at sykkelen kommer også i XXL. Med langbeinte ryttere som Steve Peat og Greg Minaar i stallen har Santa Cruz sørget for å ha tilpassede alternativer her. 

Høy pris - råflott utstyr? 

Pandemi og krig har satt sitt preg på både det ene og det andre - også sykkelprisene. Priser på flere sykler har gått opp, og det gjelder også Santa Cruz. Vi har her testet det som utstyrsmessig er en modell litt over midt på treet fra Santa Cruz til vanvittige 94 000 kroner, med trådløse SRAM GX AXS-gir, Float 38 Performance Elite-gaffel fra Fox, en Super Deluxe Select + bakdemper fra RockShox. Hjulene har flotte Industry Nine-nav, og RaceFace-felger med dekk fra Maxxis i EXO+ varianter. 

Sykkelen kommer i to rimeligere utgaver, g vi ville nok vurdert den såkalte S-utgaven, som fortsatt gir deg mye bra utstyr for pengene, men til en vesentlig lavere pris. Det er stas med elektroniske gir, men det er også med på å dra prisen vesentlig opp. 

Rammen er i karbon - en av to varianter Santa Cruz tilbyr på denne sykkelen. De dyreste utgavene av denne sykkelen kommer altså med CC-karbon - som skal være både lettere og enda mer optimalisert. Vi har her testet en C-utgave, som er noe rimeligere. Rammen kommer i to farger; Translucent Blue(testet) g Matte Nickel. 

Vaierføringen er strøken på sykkelen. Rammen har også skikkelig beskyttelse på kjedestaget, og under underrøret, med en ekstra såkalt “shuttleguard” øverst på underrøret til de gangene du skal shuttle med pick-up. 

I tillegg har Megatower fått noe som ikke alle sykkelmerker har ennå; bagasjerom. Santa Cruz kaller det Glovebox. Specialized introduserte konseptet på sykler først, med sitt SWAT-system. Senere har også Trek, Orbea og flere kommet etter. nå også Santa Cruz. 

Det er snakk om et rom i underrøret med et lokk under flaskeholderfestet.,Dette er utformet slik at du kan pakke ekstra utstyr inn i sykkelen. Vi har etterhvert satt stor pris på slike rom når vi har testet sykler som har dette. Santa Cruz leverer sykkelen med to neoprenposer, én for å ha et sammenlagt dekk oppi, og en for å ha ting som kredittkort, verktøy, Co2-patron og lignende i. Disse passer inn i rommet i underrøret og har løkker som gjør dem enklere å trekke ut. 

santa cruz megatower test
LITT LUFT: Testsyklist Kristoffer H. Kippernes sjekker luftrommet i Trysil Bike Arena med Santa Cruz Megatower.

Praktisk bruk 

Vi har testet Santa Cruz Megatower sommeren 2022 på stier i Nordmarka i Oslo og i Trysil, både på naturlige og tilrettelagte stier. Vi har prioritert å oppsøke teknisk terreng og utforkjøringer, med tanke på sykkelens tiltenkte bruksområde. 

Megatower C R 66500 kroner

Megatower C S 76000 kroner

Megatower C GX AXS 95000 kroner

Megatower C GX AXS RSV107000 kroner

Megatower CC XO1 103000 kroner

Megatower CC XO1 AXS RSV127000 kroner

Megatower CC XX1 RSV (flight)161000 kroner

Vis mer

Velkjent demperoppheng

Santa Cruz leverer en detaljert guide med forslag til oppsett av dempere til forskjellige ryttervekter. Vi fikk satt opp sykkelen etter rytterens vekt, og opplevde at dette var nærmest spot on, med et lite knepp justering av retur foran og bak. Uansett om du vil gjøre eget oppsett, er det et pluss at det følger med et forslag til base-innstillinger fra produsenten

Selv om dette er en sykkel laget for de lange og krevende utforkjøringene, tråkker demperopphenget imponerende godt. I lange grusklatringer er det greit å benytte seg av låsebryteren på bakdemperen, men på sti synes vi tråkkegenskapene er såpass gode at det ikke er nødvendig. 

Utfor er det lite som holder denne sykkelen igjen. Sykkelen ble testet i samme periode som  Canyon Strive CFR, og selv om begge syklene er i samme kategori og ganske like, er det noen forskjeller. Vi testet begge syklene i størrelse large, og Megatower har både litt kortere reach og akselavstand. Det forklarer nok også hvorfor Megatoweren oppleves mye kvikkere i responsen, for de to tilsvarende  størrelsene. 

Der Canyonen er en enda mer fullblods endurorittsykkel og har sin force når farten blir skikkelig høy, opplever vi Megatoweren som litt mer leken og svingvillig. Vi har ved tidligere tester av Santa Cruz gitt gode skussmål for stødige egenskaper i grovt terreng, og det gjelder også denne Megatoweren. Hele konstruksjonen av ramme og komponenter føles både torsjonsstivt og godt sammenskrudd, og det er ingen følelse av vingling, selv i de groveste steinrøysene. Det 800 millimeter brede styret gir godt moment - vi ville nok kappet det ned til 780 millimeter, men dette handler mye om personlig preferanse. 

Megatower føles godt plantet i terrenget, og det følsomme demperopphenget følger underlaget utrolig bra, dette er noe vi kjenner igjen også fra sykler med mindre vandring slik som Tallboy og 5010. Styrken til denne sykkelen er at denne egenskapen også gjør seg gjeldende når farten blir høy og slagene blir større. Geometrien på sykkelen gjør at den svarer godt på raske retningsendringer.

Justerbar geometri

Megatower bruker altså 29-tommer hjul, har 170 millimeter vandring foran og 165 millimeter vandring bak. Geometrien er som seg hør og bør lang og slak, med følgende nøkkeltall for en størrelse large (i slak posisjon):

  • Reach: 472 mm

  • Stack: 640 mm

  • Styrevinkel: 63.5 grader

  • Seterørsvinkel: 77.5 grader

  • Kjedestagslengde: 441 mm

  • Akselavstand: 1266 mm    

Rammen kommer med en såkalt flip chip, som gjør at du kan endre geometrien noe, da blir tallene slik(i høy/bratt posisjon): 

  • Reach: 475 mm

  • Stack: 638

  • Styrevinkel: 63.8 grader

  • Seterørsvinkel: 77.8 grader

  • Kjedestagslengde: 440 mm

  • Akselavstand:  1266 mm

Vis mer

Styrken til denne sykkelen, er at den ikke bare kan brukes til enduro-konkurranser og lignende sykling. Der andre sykler, som nevnte Strive CFR og Specialized Enduro kan oppleves som litt mer krevende å håndtere i bedagelig tempo, fungerer også Santa Cruz Megatower som en overraskende allsidig sykkel. Dette må nok det tråkkeffektive demperopphenget ta mye av æren for. At geometrien ikke er av de mest ekstreme spiller også inn her. 

Vi har tidligere testet trådløse SRAM AXS-gruppesett, og selv om dette fungerer upåklagelig, er det unektelig med å dra opp prisen ganske mye. Et mekanisk gruppesett ville vært med på å holde prisen lavere, uten at den reelle funksjonen ville blitt svekket særlig. Med det sagt, det er digg å kjenne på at girene sitter presist hver gang, og at du kan gire selv med masse kraft i pedalene. Midt i en krevende teknisk klatring kan vi unne oss å gire til et lettere gir, uten frykt for at girskiftet skal stoppe fremdriften vår. 

Utover det er komponentpakken godt komponert til denne bruken. Bremsene er skikkelig kraftige. Det kommer godt med på en sykkel som inspirerer til så mye herjing som denne. Grip 2-gaffelen fra Fox føles smørmyk, det samme gjør bakdemperen fra RockShox. Begge demperne har også bra med justeringsmuligheter for å finne din ønskede innstiling. 

Bagasjerommet

Vi fikk også benyttet oss av bagasjerommet under testingen. De tekniske løsningene er litt ulike, men prinsippet er det samme som hos andre produsenter; man flipper opp en liten bryter på siden av “lokket”, og så kan du fjerne det. Da får du tilgang til rommet. Denne manøveren er litt enklere hvis det er montert en flaskeholder på lokket. 

Det var noe krevende å få skvist en 29-tommer slange ned i den medfølgende tøyposen, men det gikk etter litt fikling. Åpningen på selve rommet i rammen oppleves også noe trangere enn hos for eksempel Specialized.   

Hvem bør kjøpe denne sykkelen? 

Terrengsyklister som primært driver med nedoverorientert sykling, og som gjerne oppsøker stier med tilgang via shuttling eller heis. 

Alternative produkter 

Med 170/165 mm vandring og slake vinkler sitter denne sykkelen godt plassert i den grove enden av skalaen stisykler, også det vi kaller endurosykler. Her finner vi andre sykler som Canyon Strive, Rocky Mountain Altitude, Specialized Enduro, Pivot Firebird, Yeti SB-150 og flere andre.    

Konklusjon

2022-versjonen av Santa Cruz Megatower er en grov stisykkel som vil fungere like godt til enduroritt som en helg med shuttling i Nesbyen. Skal du kun sykle enduroritt og er opptatt av jag mot klokka har vi testet vel så gode alternativer. Men om det er de hverdagslige sykkelturene som det blir flest av, er Megatower et bunnsolid, grovt alternativ. 

Spesifikasjoner

Ramme: Karbon

Bakdemper: Rock Shox SuperDeluxe Select +

Gaffel: Fox Float 38 Performance Elite 

Styre/Stem: Santa Cruz 35 karbonstyre, 800mm, Burgtec Enduro Mk3 stem

Sete/setepinne: WTB Silverado sete, RockShox Reverb Stealth setepinne

Hjul/dekk: Industry Nine 1/1 nav, RaceFace ARC 30 felger. Maxxis Assegai 2,5 EXO+ / Maxxis Minion DHR II 2,4” EXO + dekk

Drivverk:  SRAM GX AXS

Bremser: SRAM Code RSC

Vis mer
VURDERING
Utstyr mht pris
Rask utfor
Teknisk utfor
Kupert terreng
Vinnerpotensial
Finish
Sykkelglede
Snitt
Totalvurdering
PLUSS

Oppbevaringsrom

Ekstra store størrelser

Strøken finish

Elektroniske gir

MINUS

Dyr moro

Test av Canyon Spectral Mullet CF 8 CLLCTV 

Klarer du ikke å bestemme deg for om du skal ha 29-tommer eller 27,5-tommer hjul på stisykkelen? Canyon har kanskje en løsning for deg, med den såkalte mullet-utgaven av sin nye Spectral. 

test av canyon stisykkel
SPESIALVERSJON: Canyon Spectral CF8 CLLCTV skiller seg litt ut fra de andre Spectral-modellene. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Canyon Spectral CF 8 CLLCTV

Pris: 42 599 kroner pluss frakt 

Vekt: 15,5 kilo (veid av oss, satt opp slangeløst, uten pedaler) 

Canyon.com 

Størrelse testet: Medium 

Størrelse tester: 178 cm 

Hjulstørrelse: 29/27,5 tommer 

Vandring f/b: 160/150 mm 

 

Geometritall i grader/mm: 

Styrevinkel: 64 grader 

Setevinkel: 76 grader 

Rammelengde: 456 

Rammehøyde: 624 

Kjedestag: 432 mm 

Akselavstand: 1221 mm 

 

Utstyr:  

Ramme: Canyon Spectral CF, karbon 

Gaffel: Fox 36 Performance Elite Grip 2 

Bakdemper: Fox DHX Factory 

Styre/stem: Canyon G5 780mm styre, Canyon G5 40mm stem 

Sete/setepinne: Ergon SM10 Enduro Comp sete, Canyon G5 senkepinne 

Hjul/dekk: DT Swiss EX 511 felger på DT Swiss 350/370 nav. Maxxis Assegai 2,5 og Minion DHR II 2,4 dekk 

Drivverk: Shimano XT 1x12 

Bremser: Shimano XT Trail bremser, 203 mm bremseskiver 

skala
8/10

Av alle Canyons sykler, er det Spectral som de siste årene har vært den soleklare stisykkelen. Sykkelen kom lenge bare med 27,5-tommer hjul, før den på slutten av 2020 endelig ble lansert med de større 29-tommer hjulene til manges begeistring, også Terrengsykkels.  

Canyon stoppet ikke utviklingen av Spectral helt der, for høsten 2021 fikk modellen enda en tur gjennom mølla hos utviklerne hos den tyske nettforhandleren.   

Nå er altså Spectral tilgjengelig både med store 29-tommer hjul, små 27,5-tommer hjul, eller en miks av de to. Canyon har ikke bare satt forskjellige hjul på den samme rammen. Rammene er laget spesielt for de forskjellige hjulstørrelsene for å få lik geometri.  

Det er sistnevnte vi har testet her, Spectral Mullet CF 8 CLLCTV.  

Spesialmodell 

Denne utgaven av Spectral sorterer definitivt under kategorien grov stisykkel. I likhet med de andre Spectral-modellene har den 160 millimeter vandring foran, og 150 millimeter bak.  

Det som skiller CF CLLCTV fra de andre modellene, er hjulstørrelsen. Hjulene, som her leveres av DT Swiss, har 29-tommer felg foran, og 27,5-tommer felg bak, begge med 30 millimeter bredde.  

test av canyon spectral CF8 Mullet
MULLET: Navnet kommer fra den gamle, men nå revitaliserte hockeysveisen. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

I likhet med de andre Spectral-modellene har den også en såkalt flip-chip i demperopphenget, som gjør at du kan justere styrevinkelen med en halv grad. Dette resulterer også i 8 millimeter endring av krankhøyden på sykkelen. 

Der de andre Spectral-modellene kommer med luft-dempere både foran og bak, har CF8 CLLCTV en Fox DH Factory bakdemper med stålfjær. Dette kan gi flere fordeler i utforkjøringer, primært med litt mindre varmgang i demperen.

Canyon sender også med to ekstra fjærer(!), en lettere og en stivere fjær, enn det som står på sykkelen. Vi valgte å kjøre vår testmodell med en 450-pundsfjær for testrytter på 75 kilo.   

test av canyon spectral CF8 mullet
STÅLFJÆR: Canyon har valgt å utstyre denne Spectral-modellen med bakdemper med stålfjær. På bildet ser du den blå bryteren som kan flikkes på for å få bedre tråkkeffektivitet i motbakkene. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Med dét sagt, vil det en bakdemper som bruker luft som fjæring både veie mindre, og være kjappere å sette opp.

Bakdemperen har også en hurtigjustering av kompresjon, som i all enkelhet forklares med at den gir deg litt bedre tråkkeffektivitet. Dette kommer vi tilbake til.  

Senkepinnen, som er Canyons egen, har justerbar lengde på høyden. Dette gjøres enkelt uten verktøy ved å løsne låseringen rundt skaftet på pinnen, og justere to plaststykker. Pinnen er paret med Shimanos bryter for senkepinner.  

test av canyon spectral cf8
JUSTERING: Ved å snu på den lille metallbiten i demperopphenget kan du justere styrevinkelen på sykkelen. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Shimano står også både for drivverk og bremser, fra SLX og XT-gruppene.  Begge har vi lang erfaring med fra andre testsykler.

 Praktisk bruk  

Vi har testet sykkelen fra Canyon på stier i Nordmarka utenfor Oslo i høst-forhold.    

test av canyon stisykkel
TRIVES GODT: Canyon Spectral CF8 liker luft under hjulene. Testrytter Kristoffer H. Kippernes tester på ingen måte grensene til sykkelen her. Foto: Øyvind Aas.

Tilnærmet lydløs 

Før vi går nærmere inn på sykkelens egenskaper, bør det nevnes hvor bra satt opp sykkelen er. Som nettbasert butikk har ikke Canyon den samme interaksjonen og siste kvalitetskontroll med sluttbruker som fysiske butikker har.  

Vårt testeksemplar har både pen, stram og ryddig vaierføring slik vi har blitt vant til fra Canyon. Beskyttelse på kjedestag mot slag fra kjedet likeså. Det er i det hele tatt lite rakling og ulyder å spore når vi sykler på sykkelen.  

Canyon har gjort mye for å lette monteringen for sluttbruker. Deres eget stem er for eksempel konstruert for at det skal være lettest mulig å montere styret.   

test av canyon spectral cf8 mullet
(H)JULING: EX511-felgene fra DT Swiss tåler mye uvøren sykling. Det kan være nyttig på nettopp denne sykkelen. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Overraskende tråkkeffektiv 

Med 15,5 kilo på vår vekt kan ikke dette sies å være en lettvekter for kategorien. Men responsen når vi tråkker av gårde på første stitur er overraskende bra. Canyon har benyttet seg av et tradisjonelt og enkelt demperoppheng med leddet kjedestag, såkalt Horst Link.

Stålfjærdemperen kan nok ta noe av æren for den gode responsen – den holder seg høyt oppe i vandringen, og med en god bryter for kompresjonsdempingen tilgjengelig plassert, er det lett å flikke på denne før en lengre klatring. 

Sykkelen er ikke på høyde med de beste i stisykkelkategorien på klatreegenskaper, men så er det heller ikke det denne sykkelen blir markedsført som.   

test av canyon spectral cf8 mullet
MIKS: Senkepinnen er det Canyon selv som står for, og de bruker Shimanos bryter som kan integreres med bremsen på styret for et ryddig oppsett. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Mest party 

Det er når vi gyver løs på de første utforkjøringene at sykkelen viser sitt sanne jeg.  

Teorien bak valget med mindre bakhjul fungerer også i praksis. Mullet-utgaven av Spectral er enkel å få opp på bakhjulet, og den litt mer snappy responsen slår til når vi slipper oss ned bratte utforkjøringer med trange svinger.  

Spesielt når utfordringer kommer brått på i terrenget og fordrer raske retningsendringer, slår den kvikke følelsen positivt ut.  

test av canyon spectral cf8 mullet
PRAKTISK: En liten veske følger med som du kan putte ekstra slange eller annet tilbehør i. Slettes ikke dumt, mener vi. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Balansen i sykkelen føles noe annerledes enn på tradisjonelle 29-ere. Selv om denne sykkelen også både er lang og slak, følte vi for å vekte fronten ørlite mer enn vanlig for å kompensere for den kvikke bakenden.   

Nedbremsing av fest-aktiviteter på stien er heller ikke noe problem. De kraftige Shimano XT-bremsene med store 203 millimeter bremseskiver både foran og bak gjør det lett å ta ned farten når det er påkrevd.  

test av canyon spectral cf8 mullet
KRAFTIGE: Med fire stempler i hver kaliper og store bremseskiver, er det heldigvis ikke noe problem å ta ned farten på denne sykkelen. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Vi kan være enige i at man får det beste fra begge verdener ved å kombinere de to hjulstørrelsene i en mullet. Men at dette nødvendigvis er best for alle er ikke en like åpenbar sannhet.   

Noe av fordelen med stisykler med store hjul foran og bak som vi har blitt vant til de siste årene, er at de er stabile og henger noe mindre igjen i store slag mot bakhjulet. Og da spesielt i høy fart, og krevende terreng med mye slag fra røtter og steiner.  

test av canyon spectral cf8 mullet
LYDDEMPER: Gummien på kjedestaget forhindrer både slitasje og lyd. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Det går selvfølgelig et skjæringspunkt mellom stabilitet og manøvrerbarhet. De siste årene har lært mange at man kan ofre litt av manøvrerbarheten, for den tryggheten de store hjulene gir. Og som med andre mullet-sykler vi har prøvd, har vi lært at også den tanken kan utfordres. Det koker i grunn ned til hva du ønsker ut av stisykkelen din.  

Om enn litt mer kvikk enn stabil, så føles denne sykkelen bunnsolid. Frontpartiet er pinne stivt, og fronten går akkurat dit vi peker den. Her er det ikke antydning til fleks eller bøy, noe som er tillitvekkende i krevende terreng.  

test av canyon spectral cf8 mullet
BEKYMRINGSFRITT: SLX-komponentene fra Shimano fungerer bra - uten å knekke bankkontoen. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Størrelse og sånt 

Vårt testeksemplar i medium var helt i nedre ende av skalaen for hva en testrytter på 178 centimeter føler seg komfortabel på, selv om Canyon oppgir at medium skal passe personer på 175-183 centimeter. Vi skulle helst hatt en størrelse large.

Likevel opplevdes seterøret på sykkelen høyt, selv med senkepinnen helt i bånn med 150 millimeter vandring. Det kan ha betydning for hvordan du får håndtert sykkelen, spesielt når det går bratt nedover.  

test av canyon spectral CF8 mullet
STRAMT: Vi har blitt vant til god vaierføring på sykler fra Canyon, Spectral CF8 CLLCTV er intet unntak. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Dette trenger ikke nødvendigvis være en dealbreaker, men noe som det er greit å være oppmerksom på.  Canyon har forskjellig mendge vandring på senkepinnen på de forskjellige rammestørrelsene.

test av canyon spectral cf8 mullet
KRAFTIGE DEKK: Det må til på en sykkel som er laget for å herje med. Maxxis Assegai gjør jobben i front på Canyon Spectral CF8 CLLCTV. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Hvem bør kjøpe denne sykkelen? 

Denne spesielle utgaven av Spectral lever definitivt opp til party-delen av ordtaket den er basert på. Spectral CF 8 CLLCTV er like morsom som den er vill.  

Hvis syklingen du gjør er basert på at du bor i nærheten av mye nedoverorientert sykling (ja, vi tenker på Nesbyen, Sogndal, etc), eller jevnlig oppsøker bikeparks, vil denne være midt i blinken.  

Til den allsidige stisyklisten og resultatorienterte endurosyklisten har vi fortsatt mer tro på 29er-utgaven.  

test av canyon spectral CF8 mullet
RYDDIG: Shimano-komponentene på styret er pent integrert, vaierføringen likeså. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Alternative produkter  

Selv om det dukker opp stadig flere varianter på markedet, er det ikke så stort utvalg i stisykler med mullet-oppsett. Vi har tidligere omtalt Santa Cruz Bronson MX.  

Blant elsykler derimot, finner man en del mullet-varianter. Vi har testet både elsykkelversjonen av Spectral som har samme oppsett, og den populære Merida E-One Sixty og Intense Tazer Pro for å nevne noen.  

Vil du ha en sykkel som først og fremst skal brukes til de lange og heftige utforkjøringene og/eller heisbasert og shuttlebasert sykling, kan det også være aktuelt å vurdere den noe grovere modellen Torque fra Canyon.  

Her rendyrkes utforegenskapene ytterligere, også Canyon Torque kom nylig i elektrisk versjon.   

test av canyon spectral CF 8
MYE MORO: Både hjulstørrelse, geometri og komponentvalg innbyr til både lek og moro på denne sykkelen. Foto: Øyvind Aas.

Konklusjon 

Ikke alle lar seg fenge av begreper som «trygt kjøp» eller «jevnt over god». Noen vil ha noe litt annerledes i en sykkel, og der har du Canyon Spectral CF 8 CLLCTV.  

Skal du ha en allsidig stisykkel til variert sykling og terreng, holder vi fortsatt en knapp på versjonen med 29-tommer hjul både foran og bak, eller tilsvarende modeller fra andre produsenter.  

Men lever du for utforkjøringer, hopp, scandi-flicks og herjing, er dette en sykkel som med stor sannsynlighet vil gi deg et stort glis.  

VURDERING
Utstyr mht pris
Rask utfor
Teknisk utfor
Kupert terreng
Klatring
Finish
Sykkelglede
Snitt
Totalvurdering
PLUSS

Leken 

Gjennomtenkt utstyrspakke 

Strøken finish 

Justerbar senkepinne 

Praktisk rammeveske 

MINUS

Litt høyt seterør 

Test av Whyte G-170c Works 29 V2

Whyte G170C Works er et monster av en endurosykkel. Den lekre karbonrammen komplementeres av utstyr godt tilpasset bruken. Whyte sin råeste stisykkel haker også av i flere luksusbokser på ønskelista.

BRITISK MASKIN: Whyte G-170c Works 29 mener alvor med topp demperenheter og progressiv geometri.
BRITISK MASKIN: Whyte G-170c Works 29 mener alvor med topp demperenheter og progressiv geometri.
TS_best_i_test
Whyte G-170c Works 29 V2
  • Pris: 67 000 kroner

  • Vekt: 15,15 kilo

  • Størrelse testet: Large

  • Vandring F/B: 160/170

  • Rammelengde/Rammehøyde/Styrerørsvinkel/Kjedestag:  469/641/64,3/435

  • Nett: flytsti.no

  • Ramme: Karbon Front-ramme, Alu-bakramme 

  • Gaffel: Rockshox Lyrik Ultimate Rc2 29, 42 mm Fremløp 

  • Bakdemper: Rockshox Super Deluxe Ultimate Rct Fjær

  • Styre/stem: Raceface Next R Karbon, 35mm X 800mm, Raceface Atlas, 32mm Lengde 

  • Sete/pinne: Whyte Custom, Team / Rockshox Reverb Stealth, 30.9mm, S 150mm, M/L 175mm 

  • Hjul/dekk: Hope Pro 4-nav og Whyte 30 mm Textreme Karbonfelger / Fordekk: Maxxis Minion Dhf Wt, 2.5” Exo Maxx Terra Bakdekk: Maxxis Aggressor Wt, 2.5”  Double Down 

  • Drivverk: Sram X01 1x12, 10-50 Kassett, X01 Karbon, 32 Tenners 170 mm Krank

  • Bremser: Sram Code Rsc, 4-stempels 200/200 mm Skiver

skala
8.7/10

Toppdempere fra Rockshox sikrer smidig demping og gode justeringsmuligheter. Lyric Ultimate mer enn matcher Fox Factory 36. Den føles minst like solid og vel så smidig gjennom vandringen. Luksusdrivverk fra SRAM sikrer pålitelige girskift.

Kraftige Code-bremser er akkurat det vi trenger på en sykkel som dette. Karbonstyre fra Race Face og kvalitetsnav fra kult-produsenten Hope, fullfører inntrykket av kvalitet i alle ledd. Karbonfelgene, som er Whytes egne er forsterket med et lag såkalt Textreme for å øke holdbarheten. Den fine, annerledes gråfargen på karbonkranken løfter sykkelen rent visuelt.

Whyte-Terrengsykkel-sykkeltest-Enduro-2020-2
FJÆRING: En fjærdemper gir ekstra følsomhet på små slag og enda bedre støtte nedover i vandringen. Verdt den ekstra vekt for noen.

Med fjærdemper og høy vekt forventet vi at Whyte-sykkelen skulle være seig å få i gang før farten økte. Vi ble positivt overrasket over hvor lettsyklet sykkelen føles i korte motbakker og småkupert terreng der vi må tråkke hardt for å få fart.

Whyte-Terrengsykkel-sykkeltest-Enduro-2020-3
SPREKK: Vi var uheldige og fikk en sprekk i bakhjulet. Vi kunne sykle videre uten tap av luft og Whyte har full felggaranti

Så fort terrenget tipper brattere nedover er det klart det er dette sykkelen er laget for. Den lange ramma, med testens nest slakeste styrevinkel, gjør at vi blir helt fryktløse i møte med testløypas bratteste renner. Løypas hopp og dropp forseres med høyere fart enn på de fleste andre syklene, uten at vi havner i trøbbel. Sykkelen er lett å plukke opp i front og responderer kvikt når vi ønsker å hoppe over terreng vi helst ikke vil stifte bekjentskap med.

Inn i svinger sitter den som spikret til underlaget. I kompresjoner demper den smidig, men myndig, slik at vi aldri kommer bakpå, eller må jobbe oss tilbake i angrepsposisjon. I en ekstra hard kompresjon traff vi en skarp rot og bunnet det forsterkede bakdekket hardt nok til at karbonfelgen sprakk.

Whyte tilbyr heldigvis full garanti på alle hjul. Brekker du en felg, får du ny. Vi kunne uansett sykle videre uten tap av lufttrykk, noe som er viktig midt i en enduro-konkurranse. Bruk gjerne skuminnlegg i bakdekket som ekstra beskyttelse.  

Whyte G-170C 29 V2 overbeviste oss med vanvittige utforegenskaper og overrasket oss med gode egenskaper i slakere terreng. Whyte G170C 29 er vårt førstevalg i testen til bruk i tøffe endurokonkurranser. 

Whyte-Terrengsykkel-sykkeltest-Enduro-2020-4
LAGD FOR Å VARE: Britene er vant til å sykle i mye dårlig vær. Whyte-syklene har solide rammelagre og holdbar konstruksjon.
VURDERING
Utstyr mht pris
Teknisk utfor
Rask utfor
Kupert terreng
Finish
Vinnerpotensial
Sykkelglede
Snitt
PLUSS

Rå i brattene

Overraskende kvikk

Forsterket bakdekk

Topp dempere, bremser og nav

Hjulgaranti

MINUS

Karbonhjul sprakk

Høy vekt

Test av Specialized Enduro Elite

Med sin nyeste Enduro-modell Specialized Enduro Elite har Specialized laget en mer progressiv sykkel enn de aller fleste av de mindre merkene.

LANG OG LAV: Specialized pusher grensene med nye Enduro. Den lange sykkelen imponerer med ekstreme utforegenskaper og ganske god allsidighet
LANG OG LAV: Specialized pusher grensene med nye Enduro. Den lange sykkelen imponerer med ekstreme utforegenskaper og ganske god allsidighet
Specialized Enduro Elite
  • Pris: 63 999 kroner

  • Vekt: 15,4 kilo

  • Størrelse testet: S4

  • Vandring F/B: 170/170

  • Rammelengde/Rammehøyde/Styrerørsvinkel/Kjedestag:  487/629/64,3/442 

  • Nett: specialized.com

  • Ramme: Full Karbon M/Swat-kammer Gaffel: Rockshox Lyrik Select Plus, 42mm Fremløp 

  • Bakdemper: Rock Shox Super Deluxe Select

  • Styre/stem: Specialized Alu 800mm / Specialized Trail 40 mm 

  • Sete/pinne: Body Geometry Henge 143 S3/S4/S5 / X-fusion Manic 170 mm 

  • Hjul/dekk: Roval Traverse 29 / Fordekk: Butcher, Grid Trail, Gripton 29x2.6 Bakdekk: Butcher, Grid Trail, Gripton 29x2.3

  • Drivverk: SRAM GX/NX 1x12, GX 10-50 kassett , SRAM Descendant 30t 170mm Krank

  • Bremser: SRAM Code R, 200/180 mm Skiver

skala
8.4/10

Specialized følger de mest vågale med nye Enduro.

De makser vandringsmengden med 170 mm i begge ender og har testens nest slakeste styrevinkel og lengste rammelengde.

Begge deler med en risiko for at Enduro blir en enspora one trick pony. 

Her finner du flere tester av sykler fra Specialized!

Genialt SWAT-kammer på rammas underrør er på plass. Her kan du lagre reserveslange, penger og en minimpumpe. Et unbrako-sett er gjemt i toppen av stemen. 

Utstyrspakka er typisk Specialized. Godt tilpasset sykkelens bruksområde, men med rimeligere komponenter enn konkurrentene. Den flotte karbonramma forsvarer likevel prisen.

Specialized-Terrengsykkel-sykkeltest-Enduro-2020-2
ANDRE STØRRELSER: Specialized mener du bør velge størrelse ut i fra kjørestil og ønsket rammelengde, mer enn kroppslengde. S4 tilsvarer large i lengden.

Specialized har prioritert de viktige tingene. Solide hjul med forsterkede dekk er bra. Vi liker 2,6-dekket foran. 2,3-dekket bak virker smalt på papiret, men fungerer bra. Bruk gjerne skuminnlegg i dekket for ekstra beskyttelse. 

Demperenhetene er fra RockShox’ andre hylle. De fungerer bra. Det korte fremløpet på gaffelen gjør sykkelen mer allsidig enn de ekstreme geometritallene tilsier. 

Specialized har rendyrket sitt oppheng med leddet kjedestag siden sine første fulldempere på tidlig 90-tall. Nye Enduro er inspirert av utforsykkelen Demo, som har blitt brukt av de tre siste årenes utfor-verdensmester, Loic Bruni. Tråkkeffektiviteten i slakere terreng er god, klatreegenskapene overraskende bra med suverent grep. Den høye vekten gjør likevel lange, tekniske klatringer slitsomme.

Specialized-Terrengsykkel-sykkeltest-Enduro-2020-3
PUMPEROM: SWAT-kammeret på underrøret kan romme både reserveslange og minipumpe. En brødskive får du også plass til.

Nedover testløypa gir Specialized Enduro en wow-opplevelse omtrent fra første dropp. Den ekstra lange sykkelen gir tonnevis med selvtillit. Den tillater kvikke manøvre og en lettbeint kjørestil over løypas småhopp. Sykkelen gjør det du vil med bravur og trygg overbevisning. Tyngepunktet forblir sentrert, selv i de kraftigste kompresjonene og vi hiver oss inn i svinger med visshet om at vi kommer ut på andre siden i balanse.

Specialized-Terrengsykkel-sykkeltest-Enduro-2020-4
VELPRØVD OPP-HENG: Specialized har forfinet sitt demperoppheng i mer enn 25 år.

Specialized har laget en sykkel utenom det vanlige med nye Enduro. Den er et utforråskinn som kun Whyte i denne testen matcher. Har du ambisjoner om å hevde deg i både nasjonale og internasjonale enduroritt er dette en sykkel som kan være med deg hele veien. 

Vi har samlet tester av Specialized sykler her.

VURDERING
Utstyr mht pris
Teknisk utfor
Rask utfor
Kupert terreng
Finish
Vinnerpotensial
Sykkelglede
Snitt
PLUSS

Rå nedover

Lettsyklet

Klatrer bra

Swat-kammer og -verktøy

Ganske leken

Progressiv geometri

MINUS

Rimelig utstyrspakke

Smalt bakdekk

Høy vekt

Test av Specialized Enduro 2020 S-Works

Specialized pusher grensene for både vandring og geometri med sin nyeste Enduro. Er dette bransjens aller råeste endurosykkel?

VERST: Specialized tar tilbake tronen for mest langbeint 29er med sin nye Enduro-modell.
VERST: Specialized tar tilbake tronen for mest langbeint 29er med sin nye Enduro-modell.
TS_anbefaler
Specialized Enduro S-Works

Specialized Enduro S-Works 2020

  • Vekt: 15,1 kilo u/pedaler med slanger

  • Pris: 115 999 kroner

  • Specialized.com

  • Vandringsmengde foran/bak: 170/170 mm

  • Hjulstørrelse: 29 tommer

 

  • Ramme: Specialized S-works karbon - FSR

  • Gaffel: FOX FLOAT FACTORY 36, Kashima, Grip 2 Damper, 44

  • Bakdemper: FOX FLOAT X2 Factory, Rx Trail Tune, EVOL Air sleeve, 2-position adjustment,

  • Styre/stem: Roval Traverse SL Carbon, 800mm, 35.0mm/Deity Copperhead, 35.0mm

  • Sete/setepinne: Specialized Bridge 155 S2, Bridge 143 S3/S4/S5, Hollow Ti rails/RockShox Reverb AXS, 30.9, 1X remote, (S2/S3: 150mm, S4/S5:170mm)

  • Hjul/dekk: Roval Traverse SL Carbon 29, hookless carbon, 30mm inner width boss med 54 inngrepspunkter/Butcher, GRID TRAIL, GRIPTON, 2Bliss Ready, 29x2.6", Butcher, GRID TRAIL, GRIPTON, 2Bliss Ready, 29x2.3"

  • Drivverk: Shimano XTR 1x12 m/Race Face Next R Carbon, 170mm -krank 34-tenners drev, 10-51 kassett.

  • Bremser: Shimano XTR, 4-piston 200/180mm

skala
9/10

Specialized Enduro kommer nå kun med store 29er-hjul. Likevel har produsenten fra California klart å få plass til hele 170 mm vandring foran og bak. Nærmere utforsykkel er det vanskelig å komme, men Specialized Enduro er også beregnet på og tråkkes til topps, både på grusveier og via mer tekniske klatringer.

Specialized var blant pionerene når det kom til store hjul på langvandrede endurosykler. De har gjennom flere generasjoner av Enduro-modellen bevist at store hjul og lang vandring kan fungere som rakkern i terrenget.

Tidligere utgaver av Enduro har utmerket seg med allsidige egenskaper, den lange dempervandringen til tross.

Her finner du flere tester av sykler fra Specialized!

I forbindelse med lanseringen av siste blad Specialized Enduro fikk vi versting-modellen S-Works til låns i et par uker. Her er det ikke spart på noe. Lommeboka vår løp og gjemte seg i et støvete hjørne innerst i sykkelboden med en gang. Vi klarte å lokke den fram igjen ved å utsette oppsettet av Apple Pay på mobilen og påpeke at nye Enduro også kommer i et lite knippe mindre dyre modeller.

LINKEN TIL HAN HORST: Specialized har brukt det lille leddet på kjedestaget siden deres urfulldemper fra begynnelsen av 90-tallet.
LINKEN TIL HAN HORST: Specialized har brukt det lille leddet på kjedestaget siden deres urfulldemper fra begynnelsen av 90-tallet.

Ikke bare har Specialized makset ut mengden vandring på deres nye Enduro-sykkel. På S-Works-modellen har de også dratt spaken for utstyrsnivå og tilhørende pris til et helt nytt nivå. Hele 116 megler-ark må du legge på disken skal du sikre deg toppmodellen. S-Works-modellen skiller seg fra de noe mindre dyre modellene med en noe lettere ramme, i tillegg til utstyrsnivået selvsagt. Som et eksperiment summerte vi opp veilpriser for alle deler og komponenter som denne modellen kommer utstyrt med, for å se om regnestykket går opp. Specialized selger Enduro S-Works rammesettet løst 55 000 kroner. 

Les om da vi prøvekjørte den aller første 29er-Enduroen:

TOPPSPEKK: Shimanos ferske 12-delte XTR-gruppe står for giring
TOPPSPEKK: Shimanos ferske 12-delte XTR-gruppe står for giring

Dette er over 10 000 mer enn relevante konkurrenter som Yeti SB150 og Santa Cruz Megatower. Vil man absolutt ha den gjeveste sykkelen i gjengen er de siste tusenlappene kanskje ikke så viktig?

JÅLERI: Karbonkrank på en så rendyrket enduroslede som nye Enduro er mer jåleri enn funksjon. Den tilfører lite mer enn økt pris.
JÅLERI: Karbonkrank på en så rendyrket enduroslede som nye Enduro er mer jåleri enn funksjon. Den tilfører lite mer enn økt pris.

Når vi i Terrengsykkel tester og prøvekjører sykler prøver vi å skru på bryteren for profesjonell blaserthet. Det er likevel vanskelig ikke å la seg blende litt av Specialized Enduro i versting-oppsett. Den lave og kompakte rammen gir illusjonen av enda lengre akselavstand enn vår testsykkel i det Specialized kaller størrelse S4, tilsvarende large. Den kommer i S2, S3, S4 og S5, det er opp til deg å velge størrelsen som passer din kroppsbygning og kjørestil.

Seterøret møter underrøret et godt stykke foran kranken. Dette gjør at kjedestagene ser vesentlig lenger ut enn de 442 mm tilsier. Seterøret er gjennomboret av bakdemperen, som festes nesten nederst på en loddrett lenke-arm mellom øvre og nedre vippepunkt for bakrammen. En klassisk FSR-link på kjedestaget, også kjent som Horst Link, skal være med å sikre at vandringen blir aktiv og smidig enten du trår hardt i pedalene eller bremser så knokene blir hvite. De kraftige kjedestagene er godt beskyttet med en kraftig, integrert kjedestagsbeskytter i gummi. Denne har bølger og daler, en utforming som Specialized lanserte først, som mange har kopiert etterpå.

ENDRING: Specialized har flyttet demperen ned til nederst på armen mellom kjede- og setestag. Optisk kan det minne om opphenget til Santa Cruz, men funksjonen er ganske forskjellig.
ENDRING: Specialized har flyttet demperen ned til nederst på armen mellom kjede- og setestag. Optisk kan det minne om opphenget til Santa Cruz, men funksjonen er ganske forskjellig.

Den nesten-hvite ramma, fargehandleren vil kanskje kalle det for eggeskall, føles som et statement. En sykkel så rå som dette forventes liksom å være matt svart. Specialized har valgt uskyldens farge. De hvite rammestagene gjør at de svarte detaljene synes ekstra godt. Leddene og lenkearmene rundt bakdemperen, polstringen under underrøret og det smarte SWAT-kammeret under flaskeholderen. Flaskeholder og SWAT-kammer sitter høyere på underrøret enn på andre Specialized-sykler. Bakdemperen festes lavt på underrøret. Plasseringen gjør flaska lett tilgjengelig under sykling.

Inne i SWAT-kammeret er det god plass til reserveslange, dekkspaker og et par gasspatroner. Egne neoprenstrømper sikrer at innholdet i kammeret ikke skrangler inne i rammen.

Enduro kommer levert med tre av de fire SWAT-mulighetene. Den kommer levert med flaskeholder, kammer og et fiffig lite unbrakosett i kronerøret på gaffelen. Det popper opp når du vrir på topplokket over stemet.

S-Works-ramma har karbon i alle rør, både i front- og bakramme. Også vippearmene mellom front- og bakramme er laget i karbon på S-works-modellen. Specialized oppgir at dette sparer oss for 250 gram sammenlignet med rammene på nivåene under.

KRAFTIGE BREMSER: Shimanos helt nye XTR-bremser md fire stempler byr på masse kraft og kontroll.
KRAFTIGE BREMSER: Shimanos helt nye XTR-bremser md fire stempler byr på masse kraft og kontroll.

Geometrien

Hvis du som sykkelprodusent ikke har fått med deg nå at det er lang og slak som gjelder når det kommer til stisykkel-geometri, så har du enten vært stuck på en karaokebar i Taichung, eller sittet med fingrene i øret og ropt blablabla for å overdøve hypen fra syklister og bransjen forøvrig. Flere av Specializeds produktsjefer har nok sunget My Way en sen kveldstime mellom fabrikkbesøk i Taiwan, men de har likevel klart å ha fingeren på stisykkel-pulsen.

Nye Enduro henger med på notene når det gjelder moderne endurosykkel-geometri. De går ikke så langt som finske Pole og tyske Nicolai og britiske Starling Cycles. Testsykkelen i størrelse S4 byr på rammelengde på 487 mm. Styrevinkelen, som er lik for alle størrelsene er på slake 64,3 grader. Lang og slak er parameterene vi først og fremst forbinder med siste generasjon stisykler, men vi må ikke glemme at dette pares med brattere seterørsvinkler enn var vanlig på forrige generasjon. Specialized Enduro har 76 graders vinkel på seterøret, noe som plasserer deg godt over pedalene, og korter ned avstanden frem til styret en del. Krankhøyden er på relativt lave 347 mm i den laveste av to innstillinger du kan velge mellom. Setepinneutstikket bør være stort nok til å ha plass til senkepinne med 170 mm vandring.

TOPPGAFFEL: Fox Float 36 Factory leverer smørmyk vandring og suveren presisjon.
TOPPGAFFEL: Fox Float 36 Factory leverer smørmyk vandring og suveren presisjon.

Oppsettet

Specializeds S-Works nivå skal være top of the pops. S-Works er det mest eksklusive nivået hos Specialized, uten tvil.  Utstyrspakka holder også høyeste nivå. Toppdempere fra Fox demper slagene foran, Float Factory 36, og bak Float X2 Factory. Shimanos nye tolvdelte XTR-gruppe har kraftige 4-stempels bremser. Jålete, lett karbonkrank fra Race Face, 50 mm stem fra Deity og Specializeds egne 30 mm breie Roval karbonhjul og 800 mm breie karbonstyre utgjør resten. Til slutt, kronen på verket, den trådløse senkepinnen Rock Shox Reverb AXS. Denne betjenes med en elektronisk bryter på styret.

Enduro S-Works kommer klar til herjing med Specializeds egne Butcher-dekk. Begge i ekstra solid Grid Trail-versjon. Fordekket er 2,6-tommer bredt, bakdekket 2,3.

GRID TRAIL: Ekstra forsterkede sidevegger på de grove Butcher-dekkene.
GRID TRAIL: Ekstra forsterkede sidevegger på de grove Butcher-dekkene.

Ut i skogen opp i skråningene

Enduro-sykkelen har vært med på turer både i Nesbyen, Hemsedal og i Oslo-marka. Den har blitt brukt både på lange turer i kupert terreng, og rene opp-ned-turer i bratte skråninger. For Oslo-delen av testingen dro vi til en av Oslo-markas lengste og bratteste nedkjøringer, med tilhørende klaring, Turteråsen, eller Fagervann. Her byr klatringen på store utfordringer både av teknisk og kondisjonsmessig art. Den er bratt, løs og består av stadige trinn og kanter som må angripes med fart og offensivitet. De første meterne før bakken begynner på ordentlig føles Specialized Enduro anno 2020 som voldsomt mye sykkel. Det er langt mellom hjulene og forhjulet er et godt stykke foran styret. Sittestillingen er likevel komfortabel med styret både i passe høyde og avstand fra setet. Girutvekslingen er tilpasset bratte klatringer med 30 tenners krankdrev og Shimano-kassettens ekstra store 51-tannhjul. Inn i den begynnende steinrøysa i den to kilometer og 210 høydemeter lange klatringen flikker vi over bryteren på bakdemperen. Dette strammer bakdemperen, uten å låse den helt. Gaffelen holder vi i helt åpen posisjon.

Sykkelen føles veldig balansert. De grove dekkene griper godt mot underlaget og det aktive opphenget forsterker grepet ytterligere. Korte akselerasjoner for å få opp fart til småkantene blir møtt med solid respons, og smerter i lårene. I de første realt bratte partiene løfter vi forhjulet opp kantene og kommer etter med kroppen, i et øyeblikk føles det som om vi skal falle bakover og miste balansen. Mange andre grove fulldempere har en tendens til å henge fast rett før tilslaget for å få med bakhjulet opp og over. I stedet for å miste balansen og synke ned i bakdemperen opplever vi at den lange akselavstanden holder oss i balanse og at vi kan trå oss videre. Forhjulet snuser litt rundt og tverrstiller noe opp de bratteste kantene, men den ganske så lange hekken, og det tråkkeffektive opphenget gjør at vi holder retningen og kommer oss videre oppover bakken. I den første bestigningen av den brutale styrkeprøven av en bakke må vi nedpå med beina en gang opp et smalt huck mot slutten. På andre runden sitter hele bakken, uten et eneste fotisett.

Nærmest uhørt på en sykkel på 15 kilo og 170 mm vandring foran og bak. Faktisk opplever vi at den langbeinte Enduro-sykkelen fungerer bedre i bratte klatringer enn i de flate partiene. I brattene kan vi sitte mye på setet og tråkke oss opp selv grove steinrøyser med rennende vann, men på de flate strekkene føles sykkelen noe seig å dra i gang. Pendelen ved stående akselerasjon er lang og ganske treg. Det er stor avstand mellom styre og frontaksling. Ved sittende akselerasjon responderer opphenget veldig bra. Sykkelen husker minimalt, selv om vi sitter godt nedi vandringen.

EGNE HJUL: Specialized Roval-hjul med DT-boss med 54 inngrepspunkter. XTR-kassetten spenner fra 10 til 51 tenner.
EGNE HJUL: Specialized Roval-hjul med DT-boss med 54 inngrepspunkter. XTR-kassetten spenner fra 10 til 51 tenner.

Når det endelig er klart for å sette sykkelen på prøve nedover flikker vi over bryteren på bakdemperen. Trykker inn knappen for den trådløse senkepinnen og plasserer gogglesene foran øynene. De første tråkkene føles igjen litt seige, men når vi kommer opp i fart er det som om sykkelen våkner til liv. Den lange fronten inspirerer dog ikke til de aller høyeste bunnyhopene i innledende faser av nedoverdraget.

I slakt terreng opplever vi at vi slår pedalene noe mer nedi bakken enn vi ideelt liker, vi legger om stilen til å trå når det passer og pumpe ellers. De store hjulene holder momentet oppe over store og små slag. Vi retter ut svinger, helst ved hjelp av steiner eller røtter som gir oss luften vi trenger, uten å bunnyhoppe på oss prolaps. I de trange, bratte røysene som følger tør vi å ligge mer frampå og over sykkelen enn på de fleste andre sykler vi har prøvd. Tryggheten er enorm og vi tar grovere linjer enn vi pleier, uten å føle at vi kommer i trøbbel.

Med vandringsreserver som på få andre sykler pløyer vi gjennom klynger av kampestein uten å føle behov for å slenge oss bakpå og sende sykkelen i forveien. Vi kan forbli i angrepsposisjon og dermed ha solid frontgrep og mindre sjanse for bakhjulspunktering. Til tross for at det er noe av krevende å løfte fronten på kort varsel opplever vi at vi bruker terrenget flittig til å ta luft og hoppe over både store og små hindringer. Det er lett å være presis i landingen. Sykkelen skyter fart når vi treffer bra og lander perfekt på nedsiden av steiner og røtter. I svinger kommer det lave overrøret og den gode skrittklaringen til sin rett. Med 170 mm vandring i senkepinnen har vi også fritt spillerom til vinkle kropp og sykkel uavhengig av hverandre. De middels stive dekkene har solid grep på vått berg og røtter. Det er lett å holde den linja vi har planlagt og flere ganger merker vi at vi kan sette svingene hardere enn vi egentlig forventet på forhånd. Dette gir oss større fart ut av svingen og kortere linje gjennom svingene. Ut av svinger kommer vi raskt ut av kompresjonen. Ved pumping gir demperopphenget god motstand.

Specializeds nyeste Enduro er et fin-tunet råskinn i de aller bratteste og mest rufsete partiene. Den føles nærmest ufeilbarlig når farten er høy og terrenget som grovest. Som enduro-sykkel i de bratteste løypene er det helt klart at den kan gi mang en syklist ekstra mot og superkrefter.

JUSTERBAR: Bakdemperen fra Fox byr på en mengde justeringsmuligheter. Flere av dem krever ubrakonøkkel. Praktisk at Enduro leveres med et unbrakosett gjemt i stemen.
JUSTERBAR: Bakdemperen fra Fox byr på en mengde justeringsmuligheter. Flere av dem krever ubrakonøkkel. Praktisk at Enduro leveres med et unbrakosett gjemt i stemen.

Til mer variert stisykling enn sliting opp og bombing ned legger sykkelens lengde og høyde en liten demper på snerten og akselerasjonen bortover flate stipartier og opp korte kneiker. Her er det best å finne seg et gir å trå avgårde.
Konklusjon

Specializeds nye Enduro er en utrolig rå nedovermaskin. Den skyr ingenting på sin vei nedover fjellsidene og gir en følelse av uovervinnelighet. Vi er overrasket over hvor bra den tunge og lange sykkelen også føles i bratte motbakker.

Som heldags marka-sykkel er Specialized Enduro for mye sykkel til å gi den gode følelsen av kvikkhet og lekenhet du kan få med mer kortvandrede stisykler.

Som enduro-sykkel der du karrer deg opp til toppen av bratte, krevende utforkjøringer for egen maskin er Specialized Enduro 29 en av de aller råeste og mest kapable syklene vi har prøvd. Heldigvis kommer den i mindre dyre versjoner enn S-works-modellen her. Vi ville ha valgt en av dem.

VURDERING
Utstyr mht pris
Rask utfor
Teknisk utfor
Kupert terreng
Finish
Sykkelglede
Vinnerpotensial enduro
Totalinntrykk
PLUSS

Ekstremt kapabel

Klatrer overraskende bra

Topp utstyrt

SWAT-kammer/verktøy

AXS-senkepinne med lang vandring

Gjenget kranklager

Solide dekk

MINUS

Uforholdsmessig dyr!!

Lett toppgir

Karbonkrank

Litt tung å løfte i front

Hjulflopp på flater og i klatringer, lett å slå pedalene mye nedi

Test av Orbea Rallon Team

Vi har testet den nye sykkelmodallen til Bastiske Orbea. Endurosykkelen Orbea Rallon Team har en spesiell rammekonstruksjon allsidige egenskaper.

LEKKER BASKER: Orbea Rallon har en flott karbonramme og deler fra øverste hylle. Prisen er også ganske stiv.
LEKKER BASKER: Orbea Rallon har en flott karbonramme og deler fra øverste hylle. Prisen er også ganske stiv.
Orbea Rallon Team
  • Pris: 74 700 kroner

  • Vekt: 13,98 kilo

  • Størrelse testet: Large

  • Vandring F/B: 170/160

  • Rammelengde/Rammehøyde/Styrerørsvinkel/Kjedestag: 455/627/64,5/435 

  • Nett: unaascycling.no

  • Ramme: Orbea Monocoque Race Karbon  Gaffel: Fox 36 Float Factory 170 Grip2 

  • Bakdemper: Fox Float X2 Factory 2-position Adjust Kashima

  • Styre/stem: Race Face Next R 35 20mm Rise 800mm / Race Face Aeffect R 35mm 

  • Sete/pinne: Fizik Taiga Kium Rail / Crank Brothers Highline M/Shimano-spak 

  • Hjul/dekk: Dt Swiss Ex-1501 Spline 30 mm / Fordekk: Maxxis Minion Dhf 2.50” Fb 60 Tpi 3c Maxx Terra Exo Tr Bakdekk: Maxxis Minion Dhr Ii 2.40” Fb 60 Tpi Dual Exo Tr 

  • Drivverk: Shimano Xt 1x12, Xt 10-51 Kassett, Race Face Next R  32t Krank

  • Bremser: Shimano Xt 4-stempels 203/180 Mm Skiver

skala
8.1/10

Orbeas egne ansatte kjøpte for noen år siden ut boet av firmaet etter en konkurs.

Det nye engasjementet til de involverte kommer godt til syne i et fargerikt og spennende sykkelutvalg.

Her kan du lese alle våre tester av sykler fra Orbea!

Rallon er merkets endurosykkel. Du kan bestille egenvalgt farge, eller velge en standardfarge som den millitærgrønne i testen. 

Vår test-Rallon er desidert dyrest i testen. Utstyrsnivået matcher prisen. Her er det valgt deler fra øverste hylle. Vi gleder oss også over at utstyret er fornuftig og tilpasset den harde påkjenningen endurosykling er. Toppdempere fra Fox sørger for super funksjon der det betyr mest.

Shimano XT-drivverk er vel så bra som det dyrere XTR når det skal kjøres hardt nedover. Karbonkrank er med på å redusere vekten noe, men tilfører lite annen funksjon. Kvalitetshjul med aluminiumsfelger fra DT Swiss sikrer god holdbarhet.  Vi ønsker oss dekk med mer forsterkede sidevegger enn standard EXO fra Maxxis. EXO+ eller Double Down er å foretrekke til endurosykling, i hvert fall i bakdekket. 

Orbea Rallon er testens korteste sykkel på papiret. Den er likevel lett å finne seg til rette på, både i småkupert terreng og når vi kaster oss utfor bratthellingene i testløypa. 

Sykkelens føles lett og kvikk og har god popp når vi ønsker å hoppe over ting i løypa eller flytte oss sideveis på stien ved hjelp av et vel-timet bunny-hopp.

Orbea-Terrengsykkel-sykkeltest-Enduro-2020-2
SIDESTAG: Før Specialized begynte med ekstrastag langs demperen på Stumpjumper hadde Orbea det på Rallon.

At Orbea-sykkelen er relativt lett kommer godt til nytte i korte klatringer og ikke minst på transportsyklinga tilbake til toppen av testløypa. Demperopphenget gir også effektivt fraspark uten at kraften slukes av bakdemperne. I korte kneiker havner vi ikke for langt bakpå.

Orbea-Terrengsykkel-sykkeltest-Enduro-2020-3
LITT SPINKLE: Vi foretrekker enda mer solide dekk på endurosykler. Gjerne 2,5 og helst med EXO+ sidevegg.

Den flotte karbonramma, med det ekstra staget mellom overrør og seterør, ser flott ut og føles både solid og presis. Opphenget med et roterende ledd rundt selve bakakslingen gir god respons i tråkket, uten at det strammer seg opp når vi henger i bremsene nedover.

Orbea-Terrengsykkel-sykkeltest-Enduro-2020-4
EKSKLUSIV FRONT: Styreoppsettet med flott karbonstyre fra Race Face og kort solid stem bidrar til presis styring.

Orbea Rallon føles som en bunnløs og superkapabel endurosykkel utfor, men fungerer også godt som stisykkel i kupert terreng. Uten å trykke på noen brytere klatrer Orbea-sykkelen godt. Den oppleves ikke som tung å håndtere i lettere terreng. Den overdådige utstyrspakka medfører en høy totalpris. Kort rammelengde gjør sykkelen liten for størrelsen.

VURDERING
Utstyr mht pris
Teknisk utfor
Rask utfor
Kupert terreng
Finish
Vinnerpotensial
Sykkelglede
Snitt
PLUSS

Leken

Allsidig

Topputstyrt

Lett.

MINUS

Dyr

Karbonkrank

Litt kort for størrelsen

Tynne dekk for enduroracing

Test av Scott Ransom 910

På Scotts nye endurosykkel Scott Ransom 910 får vi Scotts unike Twin-Lock-teknologi med fjernstyrt låsing av begge demperne på en gang.

ELEGANT PROFIL: Scott Ransom ser stram og solid ut. Frontrammen i karbon glir nesten sømløst sammen med bakrammen i aluminium.
ELEGANT PROFIL: Scott Ransom ser stram og solid ut. Frontrammen i karbon glir nesten sømløst sammen med bakrammen i aluminium.
Scott Ransom
  • Pris: 64 999 kroner

  • Vekt: 14,16 kilo

  • Størrelse testet: Large

  • Vandring F/B: 170/170

  • Rammelengde/Rammehøyde/Styrerørsvinkel/Kjedestag: 466,5/627,6/64,5/437,9 

  • Nett: ramo.no

  • Ramme: Ransom Hmx Karbon/Alu Bakramme 

  • Gaffel: Fox 36 Float Performance Elite Air Fit4 170 mm 44 mm Fremløp 

  • Bakdemper: Fox Nude Tr Evol Trunnion Scott Custom M/Vandring/Geo-justering 

  • Styre/stem: Syncros Hixon 1.5 Rise Alu, 20 Mm X 800 mm 

  • Sete/pinne: Syncros Comox 1.5 Titan-skinner /Fox Transfer S 125mm / M 150mm / L & Xl 175 mm 

  • Hjul/dekk: Syncros Revelstoke 2.0 30mm / Maxxis Minion Dhf / 2.6” / 120tpi Kevlar Bead / Exo / Tr / 3c Maxx Terra 

  • Drivverk: Sram Gx Eagle 10-50 Kassett, Sram Gx Eagle Dub 32 Tenners175 mm Krank

  • Bremser: Shimano Xt 4-stempels, 203/180 mm Skiver

skala
7.7/10

Sveitserne er opptatt av effektivitet og lager sykler for dem som liker å sykle lange klatringer og utforkjøringer i Europas høyeste fjell. Endurosykkelen Ransom er ikke noe unntak i så måte. Den kommer som andre Scott-fulldempere med den unike TwinLock-funksjonen. Denne gjør det mulig å stramme opp og låse av begge demperne fra en spak på styret.

Her finner du flere tester av sykler fra Scott!

Spaken på styret kompliserer styreoppsettet en del og gjør det umulig å få plass til bryteren til senkepinnen under styret der vi liker å ha den. Canyon har løst dette bedre. Ideen er at muligheten til å stramme opp demperne til klatringer og flatere terreng åpner opp for mer aktiv demping i utforkjøringene. Vi savner ikke slike brytere på de syklene som ikke har det.

Scott-Terrengsykkel-sykkeltest-Enduro-2020-2
BRYTERKONFLIKT: Du skal holde tunga rett i munnen for å treffe senkepinne-knappen og ikke TwinLock-knappen som låser demperne når du hiver deg ned røysene.


Ransom byr på 170 mm vandring, både foran og bak. Utstyrspakka på den elegante, grå-grønne sykkelen er nøktern, men funksjonell. Velprøvd 12-delt drivverk fra SRAM og kraftige fire-stempels bremser fra Shimano.

Scott-Terrengsykkel-sykkeltest-Enduro-2020-3
MEGADEKK: Ransom har 2,6 tommer breie dekk. Det gir god balanse og solid selvtillit over skarpe steiner.

Scott-sykkelen har moderne geometri med ganske slak styrevinkel og middels lang ramme for størrelsen. Mengden vandring er øverst på skalaen for enduro-29ere. Likevel føles Scott Ransom noe strammere og buttere enn de mest aggressive syklene i testen.

Scott-sykkelen føles likevel letthåndterlig og kvikk, samtidig som vi opplever den som stødig og trygg i de bratteste utforkjøringene. TwinLock-funksjonen øker allsidigheten, men vi føler ikke den tilfører mye bedre tråkkegenskaper enn sykler som Ibis og Yeti klarer å levere uten mekaniske brytere på styret.

I enduro-konkurranser og tilsvarende treningssykling fungerer det fint med dempere i åpen stilling nedover og så strekke seg ned å vippe en bryter på selve demperen før klatringene. Scotts TwinLock-funksjon føles litt som et plaster på et sår som ikke burde ha vært der i første omgang. Vi opplevde også at bosset i bakhjulet røyk i første tråkk - en klar garantisak, men verdt å nevne. Vi fikk raskt nytt hjul og fortsatte testingen.

Scott-Terrengsykkel-sykkeltest-Enduro-2020-4
OPPRYDDING: Med to ekstra vaiere fra TwinLock-bryteren må Scott ty til spiralplast for å holde orden på kabelsalaten. Fint løst!

Scott Ransom føles manøvrerbar og solid. Smidig demping og ekstra brede dekk gir selvtillit nedover. TwinLock-funksjonen føles litt unødvendig og gjør bruk av senkepinnen mer krevende. 

Les flere tester av Scott sykler.

VURDERING
Utstyr mht pris
Teknisk utfor
Rask utfor
Kupert terreng
Finish
Vinnerpotensial
Sykkelglede
Snitt
PLUSS

Allsidig

Lettsyklet

Kvikk

MINUS

Fiklete med mange brytere

Bosset røyk i første tråkk

Styrelagerslark lar seg ikke stramme

Test av Yeti SB150 GX

Yeti er en pioner innen terrengsykling og har alltid vært opptatt av å lage sykler til de mest ambisiøse. Endurosykkelen SB150 kombinerer tråkkegenskapene fra Yetis unike bakhjulsoppheng med en moderne, aggressiv geometri.

UNIKT RÅSKINN: Yeti SB150 er med sitt spesielle Switch Infinity-oppheng virkelig en enhjørning i stisykkel-faunaen. Supereffektivt tråkk og bunnløs vandring kjennetegner det unike opphenget
UNIKT RÅSKINN: Yeti SB150 er med sitt spesielle Switch Infinity-oppheng virkelig en enhjørning i stisykkel-faunaen. Supereffektivt tråkk og bunnløs vandring kjennetegner det unike opphenget
Yeti Sb 150 Gx
  • Pris: 63 000 kroner

  • Vekt: 14,4 kilo

  • Størrelse testet: Large

  • Vandring F/B: 170/150

  • Rammelengde/Rammehøyde/Styrerørsvinkel/Kjedestag:  480,2/624,8/64,5/433 

  • Nett: antonsport.no

  • Ramme: C-serie-karbon/Switch Infinity Oppheng

  • Gaffel: Fox Factory 36 Grip 2 170 Mm 44mm Fremløp 

  • Bakdemper: Fox Performance Float X2 Styre/stem: Race Face Aeffect R35/780mm / Race Face Ride 50 mm 

  • Sete/pinne: Wtb Volt Custom / Fox Transfer 175 mm 

  • Hjul/dekk: Dt Swiss 29 M1900 30mm m / Fordekk: Maxxis Minion Dhf 2.5” Exo+, Bakdekk:: Maxxis Minion Dhr II 2.4” Exo+

  • Drivverk: Sram Gx - 10-50 Kassett, Sram Gx 30t 170mm Krank

  • Bremser: Sram Code R - Testet Med Shimano XT 2-stempels

skala
8.4/10

SB150 har 150 mm vandring bak. Dette er kombinert med en gaffel med hele 170 mm vandring. Ramma i karbon er robust og stiv og har Yetis spesielle Switch Infinity-oppheng for bakhjulets vandring. I bruk er denne løsningen ekstremt tråkkeffektiv.

Sykkelen har en nesten magisk evne til å gi pedalene den støtten vi ønsker, når vi ønsker det. De første tråkkene i testløypa føles faste og responsive. Vi skyter fart fra start. Når vi treffer de første store slagene sluker demperne unna på mykt og smidig vis. Vi synker ikke ned mellom hjulene i kompresjoner og føler vi raskt kan komme oss frem i angrepsposisjon etter store slag.

Yeti-Terrengsykkel-sykkeltest-Enduro-2020-2
PÅ NÆRT HOLD: Hovedleddet er festet flytende på to glidestag. Fysikken er komplisert, men resultatet er effektiv sykkelglede.

I mobakkene føles Yeti-sykkelen ganske så lettsyklet og håndterbar, men ikke så klatrevillig som Ibis. Den lange gaffelen og den slake styrevinkelen sluker noe kvikkhet når farten er lav. 

Her finner du flere tester av sykler fra Yeti!

Utstyrspakka på Yeti SB150 GX er av de rimeligere i testfeltet. Den er likevel godt tilpasset sykkelens bruksområde. SRAMs tolv-delte Eagle-gruppe har topp funksjon og tåler mye hjuling. Demperne fra Fox gjør det de skal og kommuniserer bra med det geniale bakhjulsopphenget. Hjulene er kraftige og dekkene er store og har forsterkede sidevegger. 2020-modellen av sykkelen kommer med det grovere DHR II-bakdekket, ikke det mer lettrullende Aggressor som stod på testsykkelen. Vi stusser dog på at vår testsykkel kom satt opp med Shimano XT bremser med to stempler i hver kaliper. Utstyrslista til Yeti spesifiserer de vesentlig mer kraftige Code R-bremsene. Denne sykkelen fortjener skikkelig gode bremser.

Yeti-Terrengsykkel-sykkeltest-Enduro-2020-3
EFEILSPEC: Vår testsykkel kom satt opp med XT-bremser med to stempler. SRAM Code R er standard og matcher sykkelen mye bedre.

I de bratteste utforpartiene og ned de høyeste kantene gir Yeti SB150 gøts til å dra på. Den føles stødig og solid, uten at den blir treg. Styringen er kvikk uten at den blir nervøs. De korte kjedestagene gjør det lett å hoppe over skarpe hindringer på stien, og trekke med deg sykkelen over naturlige gap i terrenget. 

Yeti SB150 er en solid og effektiv endurosykkel. Den er på sitt beste når den kjøres hardt. SB150 er et konkurranseverktøy for de beste i verden, og byr på få kompromisser. Tråkkeffektiviteten er klassebeste. Geometrien kombinerer stabilitet og kvikkhet på en god måte.

Yeti-Terrengsykkel-sykkeltest-Enduro-2020-4
GOD BREDDE: 2,5-tommers dekk foran gir trygghet og selvtillit.
VURDERING
Utstyr mht pris
Teknisk utfor
Rask utfor
Kupert terreng
Finish
Vinnerpotensial
Sykkelglede
Snitt
PLUSS

Lettsyklet

Ekstremt tråkkeffektiv

Solid

Lang vandring på senkepinne

Moderne geometri

MINUS

Litt enkelt utstyr for prisen

Test av Rocky Mountain Slayer C70 29

Kanadiske Rocky Mountain har laget fulldempere til stisykling lengre enn de fleste. Vi har testet deres nye endurosykkel Rocky Mountain Slayer C70 29.

UTFORBEIST: Rocky Mountain Slayer er bygget som en stridsvogn. Den vil tåle alt du tar den med på og litt til.
UTFORBEIST: Rocky Mountain Slayer er bygget som en stridsvogn. Den vil tåle alt du tar den med på og litt til.
Rocky Mountain Slayer
  • Pris: 66 000 kroner

  • Vekt: 15,6 kilo

  • Størrelse testet: Large

  • Vandring F/B: 170/170

  • Rammelengde/Rammehøyde/Styrerørsvinkel/Kjedestag:  469/635/63,8/443 

  • Nett: 7blaner.no

  • Ramme: Smoothwall Karbon Frontramme. Form Alu Bakramme

  • Gaffel: Rockshox Lyrik Ultimate Rc2 29 170mm 42mm Fremløp 

  • Bakdemper: Rockshox Super Deluxe Coil Ultimate Rct

  • Styre/stem: Race Face Atlas 820 Mm, Race Face Atlas 35 mm 

  • Sete/pinne: Wtb Volt Race 142 / Oneup Dropper Post 

  • Hjul/dekk: Dt Swiss 370 Boost 148mm Baknav, Rocky Mountain Fornav, Race Face Ar30 Felger / Fordekk: Maxxis Minion Dhf Wt Double Down Maxx Grip 2.5 / Bakdekk: Maxxis Aggressor Wt Double Down 2.5

  • Drivverk: Shimano Xt 1x12, Xt 10-51 Kassett, Race Face Turbine 32 Tenners Krank

  • Bremser: Shimano XT Trail 4-stempels, 203/203 mm Skiver

skala
7.9/10

Slayer er en moderne klassiker som kom i ny versjon foran årets sesong.

Slayer C70 skiller seg ut ved at den har fjærdemper bak. Dette gjør at vi raskt kan plassere den i utforenden av skalaen, sammen med Whyte-sykkelen.

Den tydelige spissingen mot det å gjøre barnemat av selv de bratteste liene kommer også til syne i utstyrspakka. Slayer kommer med testens breieste styre på hele 82 cm. Både for- og bakdekk har doble sidevegger, det Maxxis kaller Double Down. Her skal du virkelig treffe steiner og røtter forkjært for å punktere eller lage bulk i felgene.

170 mm vandring foran og bak kombinert med store 29er-hjul garanterer at du ikke stuker i møte med selv store kampestein.

Rocky-Mountain-Terrengsykkel-sykkeltest-Enduro-2020-2
SUPERGAFFEL: RockShox Lyric Ultimate er kanskje den beste endurogaffelen på markedet akkurat nå, smidig som smør og presis.

 

Slayer kommer med Rocky Mountains justerbare geometri-funksjon Ride4. Dette betyr at du kan velge mellom 4 posisjoner i demperfestet bak. Hver posisjon justerer geometrien ørlite grann i forhold til de andre. Justeringen lar deg gå fra 63,8 til 64,8 graders styrevinkel, med to nivåer i mellom.Vi brukte for det meste den slakeste innstillingen.

På de første meterne inn i testløypa er det påfallende at Slayer har testens bratteste setevinkel. Her sitter vi ordentlig oppreist. Dette føles også litt rart på transportetappen tilbake til toppen. Men så fort vi smeller setet i bunn og peker nesa nedover er setevinkelen et ikke-tema.

Slayer føles kraftig og solid. Den sluker godt unna og kan spille på flere noter enn vårt repertoar inneholder. Du skal gi bra gass for å presse denne sykkelen til noe som minner om noe ytterkant. Fjærdemper bak gjør bakdempingen supersmidig over små slag, samtidig som vi får god støtte i kompresjoner og i satsen når vi trenger å løfte med oss sykkelen over hindre i løypa.

Den spesielt kraftige fronten med ekstra kort stem og bredt styre gir god kontroll og balanse. Vi føler likevel at vi får styret litt tett på oss. Bratt setevinkel og slak styrevinkel korter ned den effektive rammelengden noe. En centimeter ekstra rammelengde eller stemlengde hadde gjort underverker for muligheten til å komme seg ned i sykkelen i de bratteste partiene.

Rocky-Mountain-Terrengsykkel-sykkeltest-Enduro-2020-3
EKSTRA METALL: Bakrammen i aluminium er kraftig og stiv. Leddet kjedestag sikrer aktiv demping

Rocky Mountain Slayer er et utforråskinn som ligger tett opp til det vi kan kalle en freeride-, eller park-sykkel. Den er bunnsolid og velfungerende, men føles noe mindre allsidig enn flere av de andre syklene i testen.

Rocky-Mountain-Terrengsykkel-sykkeltest-Enduro-2020-4
KORT: Kort stem og høy front gjør at Slayer føles kortere enn tallene tilsier. Vurder å gå opp en størrelse.

Les flere tester av Rocky Mountain sykler.

VURDERING
Utstyr mht pris
Teknisk utfor
Rask utfor
Kupert terreng
Finish
Vinnerpotensial
Sykkelglede
Snitt
PLUSS

Robust

Bredt styre

Konkurranseklare dekk

Rå i høy fart

Justerbar geometri.

MINUS

Føles kort

Tung

Ikke så allsidig

Test av Canyon Strive Cfr 9.0 Sl

Canyon Strive er utviklet sammen med den ingeniørutdannede utforverdensmesteren Fabien Barel. Strive har en unik funksjon som Canyon kaller ShapeShifter, denne skal nesten gjøre at sykkelen er to sykler i en.

LUKSURIØS: Utstyrsnivået på Canyons Strive CFR er nesten i overkant til hard endurosykling. Vi setter pris på toppdempere fra Fox og lar oss imponere av råflotte hjul i tillegg til Shimanos dyreste gir og bremser.
LUKSURIØS: Utstyrsnivået på Canyons Strive CFR er nesten i overkant til hard endurosykling. Vi setter pris på toppdempere fra Fox og lar oss imponere av råflotte hjul i tillegg til Shimanos dyreste gir og bremser.
Canyon Strive
  • Pris: 63 000 kroner

  • vekt: 13,71 kilo

  • størrelse testet: Large

  • Vandring F/B: 170/150

  • Rammelengde/Rammehøyde/Styrerørsvinkel/Kjedestag:  464/644/65,4/435 

  • Nett: canyon.com

  • Ramme: Canyon Strive Karbon M/Shapeshifter 

  • Gaffel: Fox Factory 36 Fit 4 170 Mm

  • Bakdemper: Fox Float Dpx2 Factory

  • Styre/stem: Canyon G5 Riserbar 780 Mm, Canyon G5 50 Mm Stem 

  • Sete/pinne: Sdg Radar /  Fox Transfer Performance Elite 

  • Hjul/dekk: Dt Swiss Exc 1200 Karbon 30mm / Fordekk: Maxxis Minion Dhr Ii 2.4 Exo Maxx Grip Bakdekk: Maxxis Minion Dhr Ii 2.4 Exo Maxx Terra

  • Drivverk: Shimano Xtr 1x12, Xtr 10-51 Kassett, Race Face Next Sl G5 Carbon 32t 175mm Krank

  • Bremser: Shimano Xtr, 200/180 mm Skiver

skala
8/10

Canyons unike Shapeshifter, utviklet av Barel, består av en ekstra luftfjær inni vippearmen til bakdemperen. Denne dytter sykkelens demperfeste frem og tilbake slik at mengden vandring, vandringens fjærrate og sykkelens geometri endrer seg. Med demperfestet i fremre posisjon er vandringen stram og strupet. Her er også setevinkelen brattere og kranken høyere over bakken.

Dette gjør at du kommer i en effektiv stilling for klatring, både teknisk og enkelt terreng. Med demperfestet i bakre stilling senkes kranken, vandringen åpnes opp og vinklene slakkes. Dette er sykkelens utforinnstilling. En bryter på styret lar deg veksle mellom innstillingene mens du sykler. Bryteren er elegant utformet og koblet sammen med bryteren for senkepinnen.

Canyon-Terrengsykkel-sykkeltest-Enduro-2020-2
UTFORMODUS: Med Shapeshifteren i utformodus er demperfestet litt innunder vippearmen. Dette gir mykere vandring og slakere vinkler

Med direktesalg fra Tyskland kan Canyon tilby en annen utstyrspakke enn de andre. Men viktigere enn å ha det beste utstyret, er det å ha komponenter tilpasset sykkelens bruksområde. At Canyon kan utstyre Strive CFR med Fox sine aller beste demperenheter sikrer smidig demping og muligheter for nøyaktig å justere demperne etter egne ønsker.

Her finner du flere tester av sykler fra Canyon!

Drivverket, Shimanos toppgruppe XTR, bidrar til å holde vekten nede. Lettvekts-krank fra Race Face og superjålete karbonhjul fra DT er med på å rettferdiggjøre prisen, men spiller liten rolle i praksis. Å sykle enduro med karbonhjul kan medføre økt risiko for felgbrudd. Vi anbefaler bruk av skuminnlegg i dekket.

Canyon-Terrengsykkel-sykkeltest-Enduro-2020-3
KLATREMODUS: Med demperfestet skjøvet fram blir dempingen stivere og vinklene brattere.

I terrenget føles Canyon Strive CFR både lettsyklet og kvikk. Den responderer bra, og i utformodus sitter vi godt nedi vandringen, uten at vi når bunnen. Vi kunne likevel ønsket oss noe mer støtte ut av kompresjoner og svinger. Uten å klikke om ShapeShifteren til klatremodus er Canyon-sykkelen krevende å få fart på i kupert terreng.

ShapeShifteren er til for å brukes, men flere av de andre syklene i denne testen mestrer flere typer terreng helt sømløst og uten bruk av brytere. Canyon Strive føles smidig og kapabel utfor og er effektiv på transportetappene, men Shapeshifteren tilfører lite annet enn økt kompleksitet.

Canyon-Terrengsykkel-sykkeltest-Enduro-2020-4
FOR LETTBEINTE: Karbonhjulene fra DT Swiss er blant bransjens letteste enduro-hjul.
VURDERING
Utstyr mht pris
Teknisk utfor
Rask utfor
Kupert terreng
Finish
Vinnerpotensiale
Sykkelglede
Snitt
PLUSS

Lett

Overdådig utstyrt

Allsidig

Ganske Moderne geometri

MINUS

Mange brytere

Dekk uten enduro-forsterkning

Noe fokus på vekt kontra holdbarhet.

Test av Pivot Firebird 29 XT/XTR

Har du ambisjoner om topplasseringer i tøffe enduroritt skal du lete lenge etter en råere og raskere sykkel enn Pivot Firebird 29 XT/XTR.

KONKURRANSEMASKIN: Er du ambisiøs deltager i krevende enduroritt er Pivots heftige Firebird 29 en rå og supereffektiv sykkel. Vær obs på bredden på baknavet og manglende flaskeholder.
KONKURRANSEMASKIN: Er du ambisiøs deltager i krevende enduroritt er Pivots heftige Firebird 29 en rå og supereffektiv sykkel. Vær obs på bredden på baknavet og manglende flaskeholder.
TS_best_i_test
Pivot Firebird 29 XT/XTR
  • PRIS: 61536 kroner


  • VEKT: 13,99 kilo

  • STØRRELSE TESTET: Large

  • NETT: Birk.no

Utstyr

  • VANDRING F/B: 170/162 mm


  • RAMME: Firebird Karbon 29 - DW-link oppheng

  • GAFFEL: Fox Factory 36 Grip 2 170 mm 44mm fremløp


  • BAKDEMPER: Fox Performance Float X2

  • STYRE/STYREFREMSPRING: Phoenix Team Carbon 35mm - 800mm, Phoenix Team Enduro 45 mm


  • SETE/SETEPINNE: WTB Hightail Trail Pro, SM: KS LEV Integra 125mm MD: KS LEV Integra 150mm LG, XL: Fox Transfer 150mm


  • HJUL OG DEKK: DT Swiss 29 M1700 30mm
m/ 36T star ratchet oppgradering 150mm bredt baknav, Fordekk: Maxxis Minion DHF WT
2.5” TR/3C/EXO/ MAXXTERRA Bakdekk:: Maxxis Minion DHRII WT 2.4" TR/3C/EXO/ MAXXTERRA


  • DRIVVERK: Shimano XTR/XT 1x11, XT 11-46 kassett, Race Face Aeffect SL 30T 170mm krank BREMSER: Shimano XT, 180/180 mm skiver

skala
8.7/10

Det amerikanske merket Pivot er ganske nye i terrengsykkel-jungelen.

De ble startet av Chris Cocalis i 2007. Cocalis var også mannen bak pionér-merket Titus, en forløper til Pivot.

Her kan du lese alle våre tester av sykler fra Pivot!

Med Pivot har Cocalis sam- arbeidet med demperopphengsguru Dave Weagle fra begynnelsen. Alle Pivot-fulldempere har en versjon av Weagles oppheng, DW-link. Firebird 29 er Pivots mest langbeinte stisykkel.

FIN VAIERFØRING
FIN VAIERFØRING

Firebird 29 har 162 mm dempervandring på bakhjulet og gaffel med 170 mm vandring. Kombinert med store hjul blir det en stor og lang sykkel. Firebird 29 er en ny modell fra Pivot. Cocalis og hans team har fulgt med i timen om moderne geometri. Noen av deres eldre modeller har vært litt korte i ramma, men Firebird 29 er lang og slak i tråd med dagens trend. Slak 65-graders styrevinkel er kombinert med bratt setevinkel på rett under 76 grader.

TOPPGAFFEL FRA FOX
TOPPGAFFEL FRA FOX

Rammelengden i large er på 475 mm, blant de lengste i klassen.

Utstyrspakka er funksjonell. Fokuset er på dyre og justerbare demperenheter. Det 11-delte XTR-drivverket ville vi heller ha byttet i et rimeligere 12-delt GX- oppsett. Vi savnet ikke lettere gir under testingen. Vi opplevde heller ikke noen girproblemer av noe slag. Spesielt bakdemperen - en Fox Float X2 overbeviser stort med sin ro og glupskhet i alle typer terreng. Toppgaffelen fra Fox har både Kashima-belegg for lav friksjon, og den supre og justerbare Grip2- demperenheten som lar deg spesialtilpasse gaffelen terreng og kjørestil.

MED KJEDEFØRER
MED KJEDEFØRER

DT-Swiss-hjulene er solide og skodd med topp Maxxis- dekk. Bakhjulet har Pivots egen navbredde på 157 mm for ekstra stivt og solid bakhjul, av Pivot kalt Superboost. Dette er navmål vi tidligere kun har funnet på utforsykler Nav med denne bredden er ofte vanskelig tilgjengelig. Fra første tråkk føles Pivot Firebird 29 lettsyklet.

Så fort det vipper bratt nedover i terreng med store steiner og tette dropp, bekrefter egenskapene det solide utseen- det. Dette er en sykkel som går dit du vil og holder de linjene du ser deg ut. Enten du balanserer på tynne, feildoserte kanter eller sikter deg inn på ideallinja ned en hårete steinrøys, er Firebird med på notene.

Kanskje bidrar det brede baknavet til den solide følelsen? Til tross for lengden på sykkelen er den lett å tre gjennom smale partier. I en spesielt teknisk utforkjøring med mange bratte overganger over steiner og rygger, er sykkelen veldig manøvrerbar opp og over kanter, og presis og trygg ned bratte steinheller. En testløype har mange bygde hopp tett i tett nedover. Flere med helt flate landinger.

Pivot-sykkelen sluker alt i dens vei uten svakhetstegn og uten å nøle. Front og hekk virker godt avstemt til hverandre. Både i doserte og flate svinger finner vi lett skjæret og vi kommer ut med god balanse klar for nye utfordringer.

DW-LINK OG SUPER-BOOST
DW-LINK OG SUPER-BOOST

Aller best er Pivot Firebird når det går virkelig fort og slagene og landingene er som hardest. Når det drar seg til banker den de to andre syklene ned i støvlene med sin rå følelse av uovervinnelighet. Du skal være en vågal og dyktig syklist for å komme i nærheten av denne sykkelens grenser.

Det morsomme er at den også er super for oss som ikke tar de lengste hoppene eller de høyeste droppene. I småkupert terreng mangler den litt av den lette, kvikke følelsen Yeti og Scott har, men den lar seg fint tråkke opp lange stiklatringer. Raske spurter gir supert tilslag, uten at du trenger å strupe demperne.

Som heldags stisykkel er det mye sykkel å dra på, men både tråkket og den lave vekten gjør kuperte langturer mulig. DW-link-opphenget leverer varene både under akselerasjon og bremsing og gjør at vi gjør mindre av det siste enn vi egentlig burde. Har du ambisjoner om topplasseringer i tøffe enduroritt skal du lete lenge etter en råere og raskere sykkel enn Pivot Firebird 29.

VURDERING
Utstyr mht pris
Rask utfor
Teknisk utfor
Kupert terreng
Finish
Vinnerpotensial
Snitt
PLUSS

Vanvittig stabil

Bunnsolid


Stiv sideveis

Flotte demperenheter

God pris

MINUS

Mangler flaskeholder


Noe støy fra kjedeslag og den interne vaierføringen

Liten bremseskive foran

Test av SCOTT Ransom 900 Tuned

Scott Ransom 900 Tuned er testens mest lettbeinte sykkel og vil være et allsidig verktøy for en finslepen enduroteknikker som vet å plassere sykkelen.

JUSTERBAR: Scott holder på sin TwinLock-funksjon også på enduromodellen Ransom. Dette gir noe mer allsidighet. Ransom er kompakt og lettsyklet fra første tråkk.
JUSTERBAR: Scott holder på sin TwinLock-funksjon også på enduromodellen Ransom. Dette gir noe mer allsidighet. Ransom er kompakt og lettsyklet fra første tråkk.
Scott Ransom 900 Tuned
  • PRIS: 89900 kroner

  • 
VEKT: 13,72 kilo

  • STØRRELSE TESTET: Large

  • NETT: Ramo.no

Utstyr:

  • VANDRING F/B: 170/170 mm

  • 
RAMME: Ransom Karbon HMX, TwinLoc Suspension System

  • 
GAFFEL: FOX 36 Float Factory FIT4 3-innstillinger, 44mm fremløp


  • BAKDEMPER: FOX NUDE TR EVOL SCOTT custom m/vandring /geo-justering: Lockout- Traction Control-Descend, Ramp Adjust m/ linear og progressiv innstilling

  • STYRE/STYREFREMSPRING: Syncros Hixon iC Rise Karbon 20mm rise / 8° / 780 mm integrert styre/stem


  • SETE/SETEPINNE: Syncros Tofino 1.5 / Titan, FOX Transfer Dropper Remote Kashima / 31.6 mm / S 125 mm /M, L, XL 150 mm


  • HJUL OG DEKK: Syncros Revelstoke 1.5 30 mm alu-felger, Fordekk: Maxxis Minion DHF 2.6" EXO TR 3C Maxx Terra Bakdekk: Maxxis Minion DHF 2.6" EXO Silk Shield TR 3C Maxx Terra


  • DRIVVERK: SRAM X01 Eagle, SRAM X01 DUB Eagle karbon 32T krank

  • 
BREMSER: SRAM Code RSC 4 stempler 200/180 mm

skala
8/10

Scott henter tilbake Ransom-modellen i katalogen med et realt råskinn som virkelig flytter oppfatningene våre om hva som går an å sykle på uten å ha skyss til toppen.

Original-modellen av Ransom var en av markedets første grove stisykler med ramme i karbon.

Her finner du flere tester av sykler fra Scott!

Den satt en ny standard for lav vekt og lang vandring på en grov stisykkel. Ny-Ransom er nesten alene på markedet med fulle 170 mm vandring både foran og bak og store 29er-hjul. Tuned-modellen testet her, er utstyrt med toppdempere fra Fox.

Gaffelen har Kashima- belegg og innebygget skjerm samt fjernstyrt justering av demperens tre nivåer. Bakdemperen, som er en egen Scott-demper utviklet av Fox, er koblet opp til samme fjernstyring som gaffelen.

Scott kaller denne fjernstyringen for TwinLock. Den justerer vandringen for bakdemperen ned til stramme 120 mm i midtstilling. Gaffelen har tilsvarende tre nivåer, åpent, strammere og låst. Vandringen på gaffelen i både nivå 1 og 2 er 170 millimeter.

VIPPELEDDET TIL BAKDEMPEREN
VIPPELEDDET TIL BAKDEMPEREN

Den dyre Scott-sykkelen har testens gjeveste utstyrs- pakke. Tolvdelt X01 Eagle-drivverk med skrubbutsatt karbonkrank, gir problemfri giring. Superkraftige SRAM Code RSC-bremser er testens beste. De byr på rå kraft og enkel justering av hendel og trykkpunkt uten å fikle med små unbrakonøkler.

Scott Ransom kommer utstyrt med ekstra forsterket bakdekk. Det gir mening for endurosykling der en punktering kan koste deg en hel side på resultatlista. Syncros-hjulene har en eksklusiv følelse og et deilig høylytt boss for dem som vet å sette pris på slikt.

Mest oppsiktsvekkende er det integrerte styreoppset- tet i karbon. Styre og stem er laget i én del. Styrets fasong gjør at du ender opp i en posisjon som tilsvarer stemlengde på 50 mm.

LEDDET KJEDESTAG
LEDDET KJEDESTAG

Geometrien på Scott Ransom er oppdatert. Testens slakeste styrevinkel på 64,5 grader er matchet med bratt setevinkel på 75 grader. Rammen er lang sammenlignet med tidligere års stisykler, men 15 mm kortere enn Yeti SB150 og 10 mm kortere enn Pivot Firebird i tilsva- rende størrelse. Scott-sykkelen er testens letteste og veier imponerende lite vandringen og bruksområdet tatt i betraktning.

EKSTRA FORSTERKET DEKK
EKSTRA FORSTERKET DEKK

I terrenget oppleves Scott Ransom som lett og håndter- lig. Den er spenstig og leken og føles mindre grov enn målene tilsier. Ransom har, uavhengig av TwinLock- funksjonen, et effektivt demperoppheng med leddet kjedestag, og fungerer nok best av syklene her som heldags stisykkel. Dette til tross for at den har mest vandring bak.

SNU PÅ CHIPPEN FOR Å JUSTERE GEOMETRIEN
SNU PÅ CHIPPEN FOR Å JUSTERE GEOMETRIEN

At Scott Ransom føles mindre grov enn den er gjel- der ikke bare i lett terreng. Også når terrenget heller nedover gir Ransom et litt buttere inntrykk enn de to andre syklene. Den slake styrevinkelen til tross, Ransom føles litt mindre villig til å pløye gjennom alt som kommer i veien for deg enn Pivot Firebird. Det er litt vanskeligere å søke tilflukt bak styret gjennom det groveste terrenget.

Mens vi aldri følte at vi kom i nærheten av sykkelens grenser på Pivot og Yeti følte vi oss mer utsatt på Ransom. Den kvikke, lettbeinte følelsen i lettere terreng og i høyfartspartier uten de største slagene, blir til litt mer nervøsitet enn med Pivot og Yeti.

Men bevares med 170 mm vandring foran og bak er det uansett lite som stopper deg. Scott-sykkelens spring i steget gjør det enkelt å hoppe unna hindringer som du er i ferd med å måke inn i.

PLASS TIL FLASKEHOLDER
PLASS TIL FLASKEHOLDER

Når Scott lager stisykler pleier de å legge seg på den sporty siden av skalaen, uansett vandringsmengde og sykkelkategori. Dette stemmer også for supersykkelen Scott Ransom. Den er testens mest lettbeinte og vil være et allsidig verktøy for en finslepen enduroteknik- ker som vet å plassere sykkelen og er lett på tå over kampesteinene.

STYRE OG STEM I ETT
STYRE OG STEM I ETT
VURDERING
Utstyr mht pris
Rask utfor
Teknisk utfor
Kupert terreng
Finish
Vinnerpotensial
Snitt
PLUSS

Leken

Allsidig


Lekker finish

Forsterket bakdekk

Best bremser

MINUS

Noe mer nervøs


TwinLock kløner til styreoppsettet

Dyr

TEST AV YETI SB150 GX Comp

De kvikke egenskapene til Yeti SB150 GX Comp vil under en kyndig syklist virkelig komme til sin rett. Switch Infinity-opphenget er nesten magisk.

I FORKANT: Yeti SB150 tar ledelsen blant mainstream-merkene når det kommer til lang ramme, slak styrevinkel og bratt setevinkel. Finishen er klasseledende og Switch Infinity-opphenget er nesten magisk.
I FORKANT: Yeti SB150 tar ledelsen blant mainstream-merkene når det kommer til lang ramme, slak styrevinkel og bratt setevinkel. Finishen er klasseledende og Switch Infinity-opphenget er nesten magisk.
Yeti SB150 GX Comp
  • PRIS: 62000 kroner


  • VEKT: 14,18 kilo

  • STØRRELSE TESTET: Large

  • NETT: Antonsport.no

Utstyr:

  • VANDRING F/B: 170/150 mm

  • 
RAMME: C-Series Karbon Switch Infinity oppheng, press-fit BB92-kranklager

  • GAFFEL: FOX Float PERFORMANCE 36/170MM


  • BAKDEMPER: FOX FLOAT PERFORMANCE DPX2

  • STYRE/STYREFREMSPRING: RACE FACE AEFFECT R 35X780mm, RACE FACE AEFFECT R 35X40mm stem

  • SETE/SETEPINNE: WTB CUSTOM VOLT sete, FOX TRANSFER 31.6mm / SM: 125mm, MD-XL: 150mm senkepinne


  • HJUL OG DEKK: DT SWISS M1700 30mm, Foran: MAXXIS MINION DHF 2,5” EXO TR, Bak: MAXXIS AGGRESSOR EXO TR 2,3”

  • DRIVVERK: SRAM X01 EAGLE/GX, SRAM X1 CARBON EAGLE 30T krank


  • BREMSER: SHIMANO XT 2 stempel, 203/180 mm skiver

skala
8.7/10

I Terrengsykkel har vi de siste årene vært veldig begeistret for pionérmerket Yetis unike demperoppheng, Switch Infinity.

Da Yeti annonserte på sensommeren at de kom ut med to nye stisykler med dette supereffektive demperopphenget og store hjul, gledet vi oss til dagen kom da vi skulle få teste en av dem.

Her finner du flere tester av sykler fra Yeti!

Søstersyklene SB150 og SB130 deler utforming, geometri og opp- heng. Verstingen SB150 er først og fremst tiltenkt aggressiv endurobruk og grove toppturer. SB130 er en sykkel mer tilpasset kupert skogssykling og lek i røffe utforkjøringer.

BESKYTTELSE UNDER UNDERRØRET
BESKYTTELSE UNDER UNDERRØRET

Testsykkelen, en SB150 på middels utstyrsnivå har den sedvanlige eksklusive Yeti-finishen. Metallemblem på styrerøret og flotte bolter i blankt, rustfritt stål gir et solid kvalitetsinntrykk. Utstyrspakka er ikke ekstravagant, men funksjonell til bruken. Karbonkrank og bakgir oppgradert til X01 fra GX er fint, men bidrar egentlig ikke til annet enn økt pris.

Demperenhetene, en Fox Performance 36 i front og en Fox DPX2 bak er solide, velfungerende og vel- prøvde, men mangler noen av justeringsmulighetene vi finner på demperne på de andre to syklene her. Vandringsmengden er som navnet tilsier, 150 mm bak og 170 mm foran. De nye Yeti-modellene satte standarden for moderne, progressiv geometri fra et stort etablert merke.

Styrerørsvinkel på 65,5 grader paret med seterørsvinkel på bratte 76,9 grader gir trygghet utfor og tråkkeffektiv sittestilling i klatringene tilbake til toppen. Seterørsvinkelen er for det meste irrelevant så lenge terrenget peker nedover, da har vi setet senket ut av veien og står på pedalene.

12-DELT SRAM GX-DRIVVERK
12-DELT SRAM GX-DRIVVERK

Til tross for litt kortere vandring i hekken enn de andre to syklene i testen, føles aldri Yeti SB150 stutt og for stram. Switch Infinty-opphenget gir nesten følelsen av at det vet hva vi vil. Det gir støtte når vi trenger det, og synker smidig sammen når det er mykhet vi søker. I våre testløyper føles Yeti-sykkelen som en mellomting mellom Scott Ransom og Firebird fra Pivot.

Den er leken og kvikk i akselerasjoner, men byr på masser av selvtillit ned bratte renner og i møte med store kampestein. Demperopphenget har den klassiske Switch Infinity-følelsen som kjennetegnes av solid støtte for god popp, og kontant kontakt med pedalene ved spurting om tideler. Likevel føler vi sjelden at vi stresser bakdemperen særlig, selv ved typiske huck to flats i partier med tette slag og hopp.

Det hele føles noe strammere og ikke helt så megasolid som på Pivot-sykkelen, men vi blir aldri holdt igjen etter harde landinger og vi sliter aldri med å holde sykkelen i balanse ut dropp og ned bratte svaberg. Yeti-sykkelen føles, tross sin lange ramme, som kompakt og lett å manøvrere i trangt terreng, også i lav fart. I trykk gjennom doserte svinger havner vi aldri bakpå av at demperne komprimeres mer enn ønskelig. Vi kan sladde inn i svingen for så umiddelbart tråkke ut med god respons og i balanse.

JUSTERBAR BAKDEMPER FRA FOX
JUSTERBAR BAKDEMPER FRA FOX

Under vår testing i Spania fungerte det ganske så lettrullende bakdekket veldig bra. Det ga noe mindre sug i motbakkene og rullet bra nedover. Til mykere norsk skogsterreng ville vi ha valgt et grovere dekk. Yeti SB150 er et råskinn av en endurosykkel. Valget med litt kortere vandring bak og lang front gir sykkelen en lekenhet og kvikkhet Pivot Firebird ikke matcher.

Dette går litt på bekostning av følelsen av uovervin- nelighet i de raskeste og groveste stipartiene. De kvikke egenskapene vil under en kyndig syklist, med raske reflekser, virkelig komme til sin rett. Kombinasjonen av rå, presis trygghet og manøvrerbarhet kan være akkurat det som skal til for å sette de raskeste tidene på krevende enduroetapper.

LETTRULLENDE OG SOLID BAKDEKK
LETTRULLENDE OG SOLID BAKDEKK
VURDERING
Utstyr mht pris
Rask utfor
Teknisk utfor
Kupert terreng
Finish
Vinnerpotensial
Snitt
PLUSS

Stabil

Leken

Tråkkeffektiv

Lekker finish

MINUS

Lite grovt bakdekk til norske forhold

Test av Rocky Mountain Altitude Carbon 70 2020

Rocky Mountain har slått sammen to populære modeller til ett reinspikka endurobeist. Nye Altitude har mer vandring, ny geometri, og et par fiffige rammedetaljer. Vi har testet den nye endurosykkelen fra Canadas vestkyst.

Rocky Mountain Altitude Carbon 70

Rocky Mountain Altitude Carbon 70 

Pris: 69 000 kroner 

Vekt: 14,50 kilo med Granite Design Stash multiverktøy. 

Størrelse testet: Large 

Vandring F/B: 170/160 mm 

skala
8.5/10

Rocky Mountain lanserte i dag sin nye enduro- og stisykkel, Altitude.  

Vi har allerede fått testet Altitude Carbon 70, men den nye sykkelen kommer i flere versjoner, både rimeligere og dyrere, som du kan lese om i denne saken.   

Ramme og detaljer 

Flere av detaljene rundt den nye rammen har vi tatt for oss i denne artikkelen. Men for å oppsummere kort; skal vi sammenligne nye Altitude med forrige generasjon Instinct BC, så har rammelengden økt, setevinkelen har blitt brattere, og vi får 170 millimeter vandring i front, og 160 millimeter bak. Ja, og så er det 29-tommer hjul, med noen unntak for de mindre størrelsene.  

Ride-9-konseptet fra Rocky Mountain har vi vært innom på flere testsykler tidligere. Ved hjelp av to metallstykker i innfestingen til bakdemperen kan du justere både geometri og fjærrate i ni trinn Dette gir muligheten til å finjustere geometrien og bakdemperens fjærrate til din kjørestil og gjeldende terreng.  

Nytt for Altitude er en annen geometrijustering i tillegg; et metallstykke i bakrammen lar deg justere kjedestagslengen med 10 millimeter, tilsvarende det vi har sett på bl.a Santa Cruz Tallboy 4 tidligere.   

Finishen på nye Altitude er enda bedre enn på foregående modeller. Rammen har fått en solid kjedestagsbeskytter som både skal beskytte staget og minimere støy. Det er solid beskyttelse på underrøret mot steinsprut og slag.   

Vaierføringen er også upåklagelig, med ryddig føring og porter i front som skrus fast. Rakling eller ulyder var ikke et problem på denne sykkelen i testperioden. 

På sti 

Vi fikk testet den nye Altituden over flere turer i variert terreng, både heisbasert stisykling, shuttlebasert stisykling, på raske høyfjellsstier og i tett skog, og i flere av etappene som har vært med i Oppdal Enduro.   

Demperenhetene på denne sykkelen gir deg store justeringsmuligheter. Etter å ha prøvd forskjellige oppsett endte vi opp med å sette opp sykkelen i den litt mykere enden av skalaen, med i underkant av 30% sag.   

Vi har i tidligere tester av stisykler fra Rocky Mountain rost dem for både lekenhet og sykkelglede, og det er først og fremst det man umiddelbart kjenner med Altitude. Grov endurosykkel, ja, men ikke så stabil og bombesikker at det blir kjedelig.  

Ride-9 - mye å skru på

Med de to mulighetene du har for geometrijustering på Altitude, ble det mye prøving av forskjellige moduser under testingen.  Fordelen med disse justeringene sett fra en endurosyklists perspektiv, er muligheten til å justere sykkelens spisskompetanse til en gitt sti eller konkurransetrasé.  

Endurosykler har blitt populære som grove stisykler selv for de som ikke skal sykle konkurranser. Etter å ha prøvd de tre forskjellige modusene «slack», «neutral» og «steep,», fant vi oss godt til rette med Ride-9 i nøytral posisjon, og kjedestagene i kort konfigurasjon til vanlig stisykling.   

Når vi ville rendyrke nedoveregenskapene mer, satte vi kjedestagene i lengste konfigurasjon. Fortsatt i nøytral Ride-9-posisjon. Hvor slak styrevinkel du liker er en smakssak, men vi likte den nøytrale posisjonen best på denne sykkelen, selv på ganske grove og lange utforkjøringer.   

Kjedestagslengden har mye å si for hvordan en sykkel oppfører seg på stien. Vi testet begge konfigurasjonene på flere turer, blant annet på et segment som begynner med åpen, oversiktlig og rask høyfjellsti, som deretter går over til tett skog med trange svinger og hyppige nedovercrux.  

I det øverste partiet fant vi at den lengste konfigurasjonen passet best. Det ga mer stabilitet i høy fart. I den nederste hadde den korte konfigurasjonen et fortrinn når det ble mange retningsendringer på kort tid.   

Kjedestagene justerer man kun ved hjelp av en 8 millimeter unbrakonøkkel som de aller fleste multiverktøy har. Du må også snu adapteren til bremsekaliperen for å kompensere for at hjulet flyttes. Hele denne operasjonen tar bare noen minutter.   

Vi ser ikke for oss at du stopper fem ganger i løpet av en stitur for å skru om på dette, men våre erfaringer at du med denne muligheten kan fin-tune sykkelens egenskaper til f.eks forskjellige enduroritt.   

Vet man at et gitt ritt vil inneholde mange partier med høy fart og oversiktlige stier, eller mye bratt sykling med switchbacks, er det en stor fordel å kunne tilpasse sykkelen. Til og med mellom etappene, om man har tid.   

For øvede kan geometri være noe av en smakssak, men hvis du skal kjøpe din første endurosykkel og blir litt forvirret over alle mulighetene med justering av vinkler og geometri på denne sykkelen, kan du slå deg helt til ro med at du kan kjøre sykkelen i det nøytrale oppsettet den kommer med, og være fornøyd.  

Solide dempere

I utforpartiene merker vi at nye Altitude har god støtte i mellomregisteret av dempingen.   

Vår testmodell kommer som nevnt med demperenheter fra Fox fra nest øverste hylle, og med disse fikk vi justert oss inn til et oppsett som ga ekstremt god følsomhet på små slag, uten å miste støtte når de store slagene kom.   

Den støtten kommer også godt med når vi står i pedalene og tråkker på i sprinter på flatmark og klatringer, som du kan oppleve i et enduroritt. Vi får i det hele tatt en følelse av at sykkelen følger underlaget ekstremt godt.  

I høy fart nedover er det veldig merkbart at rammelengden har økt, vi har mer rom å bevege oss i på sykkelen, og den føles mye tryggere enn Rocky Mountains tidligere endurosykler. Solide XT-bremser fra Shimano med fire stempler per kaliper ga plenty stoppekraft.  

Endurosykling handler om å måtte ta unna alle ufordringene i terrenget som blir kastet mot deg i høy fart, og her opplever vi at Altitude lystrer ordre.  

Vi setter også pris på litt ekstra beskyttelse fra Maxxis-dekkene med EXO+ casing i situasjoner med overmot, som det ble en god del av. 780 millimeter bredt styre treffer sjangeren godt på denne sykkelen, men et enda bredere styre hadde heller ikke vært feil.  

En av tingene vi fant etter å ha presset sykkelen både mye og lite i forskjellige utforkjøringer, er at den har et bredt register å spille på. I den forstand at vi tror både nybegynnere og mer avanserte syklister vil få mye ut av denne sykkelen.  

Den har mye vandring, men er ikke uhåndterlig. Og mer øvede syklister vil vite å hente ut potensialet i denne sykkelen. Vi satte spesielt pris på den lave standover-høyden, som definitivt ikke er en ulempe når du skal legge ned sykkelen i svinger eller gjøre krappe retningsendringer.   

Da Rocky Mountain lanserte Slayer for en stund tilbake, ble det kalt en «aggressive big mountain»-sykkel, helt klart egnet for dem som sykler både bratt og aggressivt. Selv om tallene antyder at nye Altitude har beveget seg i retning av denne sykkelen, er det her snakk om en sykkel som fortsatt takler grovt terreng, men som både har et større flerbrukspotensial, og er mer rendyrket mot endurorittenes utfordringer.  

Selv om dette i all hovedsak er en sykkel myntet på utforkjøringene, klatrer den også imponerende bra til å være så grov. Kombinasjonen av en brattere setevinkel og et demperoppheng som har litt bedre støtte, gjør at vi ikke havner bakpå.   

Sammenlignet med den gamle Instinct BC er noe av allsidigheten ofret på alteret for de gode utforegenskapene. Men om målgruppen er endurosyklister, så er dette helt riktig gjort av Rocky Mountain.   

Oppsummert 

Rocky Mountain har gjort noen smarte grep med å slå sammen to av syklene sine i endurosegmentet. 

Nye Altitude utpeker seg som en rendyrket fullblods enduromaskin med vinnerpotensial i all slags terreng, og som et godt alternativ hvis du vil ha en skikkelig grov stisykkel.   

Vi kan se for oss at uansett om du har syklet i mange år eller skal ha din første endurosykkel vil Altitude være et supert valg.  

Spesifikasjoner

Ramme: Karbon 

Gaffel: Fox 36 Float EVOL GRIP2 Performance Elite 

Bakdemper: Fox Float X2 Performance  

Styre/stem: Race Face Turbine R 780 mm styre, Rocky Mountain 35 AM 40mm stem. 

Sete/pinne: WTB Volt Race 142 sete, RaceFace Turbine R setepinne 

Hjul/dekk: DT Swiss 370/Rocky Mountain nav, RaceFace AR 30 felger. Dekk foran: Maxxis Assegai 2,5 WT 3C MaxxGrip EXO+ TR. Dekk bak: Maxxis Minion DHR II 2,4 WT 3C MaxxTerra EXO+ TR 

Drivverk: Shimano XT, Shimano XT 32t krank, OneUp Top Guide kjedefører 

Bremser: Shimano XT Trail 4 stempel 

VURDERING
Utstyr mht pris
Teknisk utfor
Rask utfor
Kupert terreng
Finish
Vinnerpotensial
Sykkelglede
Snitt
PLUSS

Fin vaier/slangeføring  

God rammebeskyttelse på strategiske steder 

Supre dempere

Allsidig  

MINUS

Et enda bredere styre hadde ikke vært feil på denne sykkelen 

Test av GT Force Carbon Pro

GTs helt nye Force har store 29er-hjul og massive 170 mm vandring i front. Karbonsykkelen har et spesielt demperoppheng med høyt vippepunkt og ekstra kjedefører over kranken.

GT Force carbon 2022
USE THE FORCE: GTs nye endurosykkel har masse vandring og avansert bakhjulsoppheng.
GT FORCE CARBON PRO

GT Force Carbon Pro

  • Pris: 49 999 kroner

  • Vekt: 16,25 kilo

  • Størrelse testet: Large

  • Vandringsmengde f/b: 170/160 mm

GTbicycles.com

Mål i grader og mm: 

  • Styrevinkel: 63,5 

  • Setevinkel: 78 

  • Reach: 480 mm

  • Stack: 645 mm

  • Kjedestagslengde: 435/445 mm

  • Ramme: Force Carbon 29" Frame, High Pivot LTS Suspension

  • Gaffel: RockShox Zeb Select+ 

  • Bakdemper: RockShox Super Deluxe Select+

  • Styre/stem: GT Alloy Riser Bar, 780mm GT Alloy 

  • Sete/pinne: Fabric Scoop Shallow Sport/GT Dropkick senkepinne

  • Hjul/dekk: WTB ST i29 TCS felger på Formula-nav/Maxxis Assegai, 29 x 2.5", 3C MaxxTerra, EXO+ TR foran, Maxxis Minion DHR II, 29 x 2.4", 3C MaxxTerra, EXO+ TR bak

  • Drivverk: SRAM NX Eagle, GX bakgir, Truvativ Descendent 6K, Dub, 32tenners krank, 10-50 kassett

  • Bremser: SRAM Code R 200/200 mm

skala
7/10

GTs helt nye Force er et ganske annet beist enn tidligere versjoner. Siden første generasjon Force har nyere varianter blitt grovere og grovere og fått mer og mer vandring. Siste generasjon har makset ut skalaen og kommer med store 29er-hjul, 170 mm vandring foran og 160 mm bak. Geometrien er fornyet og demperopphenget er helt nytt. 

GT Force Carbon 2022
SOLID: Karbonrammen på nye GT Force har kraftige rørprofiler

I størrelse large har sykkelen rammelengde, altså reach på rause 480 mm, rammehøyden, stack er på hele 645 mm, mens styrevinkelen er oppgitt til slake 63,5 grader.
Høyden på fronten er dermed 15-25 mm høyere enn de fleste tilsvarende sykler på markedet. Styrevinkelen er ca 1-2 grader slakere enn det vi til nå har sett fra PivotYeti, Trek, Scott, Whyte og Specialized.

Sykkelen frontes i lanseringsvideoen til GT som redskapet både til enduro- og utforstjernen Martin Maes og vår egen freeride-stjerne Brage Vestavik. Begge høyreiste, sterke syklister med aggressiv kjørestil. 

Opphenget med vippepunktet mellom front- og bakramme plassert høyt oppe på seterøret er inspirert av de siste års utforsykler, men er likevel en løsning med lange tradisjoner, ikke minst på GTs søsterselskap Cannondales utforsykler fra nittitallet.  

GT Force Carbon 2022
HØYT VIPPEPUNKT: Ved å plassere vippepunktet mellom frontramme og kjedestagene høyt på seterøret får GT Force en mer gunstig hjulbane gjennom vandringen. Trinsehjulet hindrer at pedalene påvirker det hele.

GT har kombinert det høye vippepunktet med leddet kjedestag og kaller opphenget fortsatt for LTS - akkurat som de gjorde på noen av sine aller første fulldempere på midten av 90-tallet. 

LTS står for Linkage Tuned Suspension og er en type demperoppheng GT har gått tilbake til de siste årene. 

Som navnet tilsier har GT Force Carbon frontramme i karbon. Bakrammen er laget i kraftig aluminium. Utsatte steder på rammen er godt polstret med kraftig gummi og strategisk plassert beskyttelsesteip. Vaiere og bremseslanger går gjennom rammen i egne rør. Dette gjør det enkelt å tre både bremseslangen til bakbremsen, girvaier og senkepinne-vaier uten å styre med magneter, pinsetter bannskap og stump vold. Hjulpet av SRAMs stramme bakgir er sykkelen veldig stillegående, selv i grovt terreng. Kjedets slag mot rammen dempes effektiv av en kraftig kjedestagsbeskytter med høye tannprofiler for ekstra demping. 

Man kan øke sykkelens akselavstand og kjedestagslengde ved å snu på gjengestykket rundt bakakslingen. Man må også flytte på bremsekaliperen. Dette gjør at man kan veksle mellom 435 mm og 445 mm kjedestagslengde. Vi har testet sykkelen i 435 mm. Dette er en kjedestagslengde vi kjenner fra flere andre tilsvarende sykler også. 

GT Force Carbon 2022
LTS: Linkage Tuned Suspension vil retro-entusiaster og eldre terrengsyklister huske fra nittitallet.

Selve karbonrammen er også ekstremt kraftig. Overrøret er bredt, men også flatklemt. Styrerøret er gigantisk. En ekstra karbonstruktur binder overrøret sammen med toppen av seterøret. GT sier at det ekstra triangelet som oppstår her egner seg perfekt til å oppbevare reserveslangen i en egnet stropp. GT har alltid jobbet for å gi rammen sine en triple triangle-konfigurasjon. Dette gjør GT-sykler lett gjenkjennelige på avstand. Nye Force er ikke noe unntak. 

GT Force Carbon 2022
TRIPLE TRIANGLE: GTs varemerke med et ekstra lite triangel i frontrammen er med på Force Carbon anno 2021 også.

Likevel er det det ekstra tannhjulet over kranken som er mest iøynefallende på nye Force. Løsningen med et slikt ekstra kjedehjul over kranken har blitt vanligere og vanligere på utfor- og endurosykler. Det var tidvis vanlig også på slutten av nittitallet, og har gjort et comeback de siste par årene. 

Grunnen er at produsentene ønsker å plassere vippepunktet mellom front- og bakramme høyt på seterøret, da dette muliggjør at bakhjulet kan bevege seg bakover gjennom vandringen. 

Dette igjen medfører at avstanden mellom krank og bakaksling øker gjennom vandringen, noe som vanligvis vil føre til at kjedelengden øker gjennom vandringen. Dette fører til at kraft i pedalene holder igjen hjulets bevegelse og at pedalene vil dras bakover når bakhjulet beveger seg bakover og oppover. 

Tannhjulet som kjedet går innom på oversiden av kranken motvirker dette og gjør at økningen i kjedelengde blir fanget opp slik at vandringen ikke påvirker, eller blir påvirket av pedalene. 

Kjedeføringshjulet roterer rundt selve vippepunktet mellom front- og bakramme. 

Utstyr på budsjett

Selv om Force Carbon Pro er den dyreste Force-modellen i GTs katalog her i Norge er den nøkternt utstyrt. Den er også priset langt under andre merkers tilsvarende karbon-endurosykler.
GT er søstermerket til Cannondale i Cannondale Sports Group og er priset en del lavere generelt enn syklene fra Cannondale. 

Demperne fra Rock Shox er solide og velfungerende, men mangler mange av justeringsmulighetene vi ser på dyrere gafler. 

GT Force Carbon 2022
DELUXE: RockShox-demperen ble satt opp med i overkant av 30% sag.

Drivverket er basert på SRAMs 12-delte NX-gruppe, oppgradert med et noe dyrere GX bakgir. Bremsene er kraftige og justerbare Code, også de fra SRAM. 

Senkepinnen bærer GTs egen logo og har en enkel bryter metall og plast. Styreoppsettet er i aluminium. Styret har mye oppoverbøy slik at fronten på sykkelen blir ekstra høy. 

Hjulene er sammensatt av nav fra Taiwanesiske Formula og felger fra WTB. 

Dekkene er klassiske favoritter fra Maxxis. Assegai 2,5 i front og DHR II i 2,4-tommers bredde bak. Begge dekkene har ekstra forsterkede sidevegger - såkalt EXO+. 

Totalt veier den grove sykkelen inn på over 16 kilo, noe som er et par kilo mer enn andre sykler vi har testet tidligere i tilsvarende prisklasse og kategori. 

Felttesting

GT Force Carbon Pro har blitt testet i Nordmarkas bratteste utforkjøringer, som Vettakollen Loam og med flere runder ned fra Grefsenkollen i Oslo. Her kan man sykle relativt bratte stier nedover og så tråkke i rolig tempo opp igjen på asfalt. 

Vi har også testet sykkelen både i tekniske motbakker, på middels krevende og småkuperte stier og i reale brattheng, slik vi vil finne i norske enduroritt. 

GT Force Carbon 2022
NOT DEAD: Zeb's not dead, baby. RockShox-versting-gaffel byr på 170 mm vandring.

De fleste må sykle en del i motbakke for å komme til de beste nedkjøringene, men The proof of the enduro-bike is in the descending, så det er utforegenskapene som er det viktigste for sykler i denne kategorien. 

Vi satte opp sykkelen med i overkant av 30 prosent sag i både for- og bakdemper. For å oppnå dette pumpet vi ZED-gaffelen til rett under 50 psi og Deluxe-bakdemperen til ca 140 psi. Vi kombinerte dette med rett over 20 psi i de kraftige dekkene. Testsyklisten veier snaue 74 kilo før påkledning på morgenen. 

 

Først opp så ned

Med endurosykler må man oftest yte før man kan nyte. Skal man sykle de lange nedfartene må man nødvendigvis komme seg oppover i terrenget først. Noen ganger kan man klatre på grus og asfalt, andre ganger er man tvunget til å forsere tekniske klatringer også. 

Testingen begynte i de bratte og tekniske bakkene opp til Vettakollen i Oslo. Her er det mye stein og røtter, samt høye kanter å løfte seg opp og over. Det går relativt konstant oppover, tidvis i sitte-helt-på-nesa-på-setet-bratt terreng. 

GT Force Carbon 2022
OPPSVING: Både fronten og styret på GT Force er ekstra høyt.

GTs oppheng med kjedeomveien rundt det ekstra trinsehjulet er ekstremt effektivt i tråkket. Det at pedalene ikke blir dratt bakover når bakhjulet beveger seg er med på å sikre at det å holde fremdrift og flyt oppover blir lettere, selv med over 16 kilo mellom beina. 

Den bratte setevinkelen gjør at vi kan ha demperen helt åpen, uten at vi havner bakpå, selv i krevende klatringer med dårlig feste. Så lenge vi klarer å holde pedalene i gang sklir vi oppover selv de bratteste rennene vi finner. Vekten og den høye fronten gjør at det er en helt annen opplevelse enn på en lettere og kvikkere rittfulldemper f.eks, men grep og fremdrift er bunnsolid og såpass ekstremt at vi karrer oss opp bakker vi ofte har måttet gi opp på vesentlig lettere sykler. 

Når vi treffer kanter, røtter og steiner opplever vi verken at sykkelen setter seg bakpå eller at bakhjulet hekter seg fast i kanten. Akkurat dette er mye av hensikten med det høye vippepunktet for bakrammen. Når bakhjulet kan bevege seg litt bakover i vandringen svupper det lettere unna slag, uten at vi mister fremdrift eller at tyngdepunktet endres drastisk. 

Den store sykkelen oppleves høy, både i front og under kranken. Senkepinnen blir flittig brukt både når vi skal av sykkelen, og hvis vi må starte på nytt i en klatring. Den høye bakkeklaringen gjør at vi kan holde pedalene i gang også i grove steinrøyser. 

Tross sin høye vekt imponerer GT Force i bratte motbakker. Den gir ikke insentiv til å akselere på flate partier, men gnager seg oppover krevende terreng på en solid måte. 

I mer lettsyklet terreng opplever vi at det er krevende å finne en god posisjon over sykkelen for sittende sykling i terrenget. På flate stipartier føler vi at den bratte setevinkelen plasserer oss for langt fremme på sykkelen i forhold til pedalene. Løsningen blir ofte å senke setet og stå å trå, også på raske stistrekk på flatmark. Det blir slitsomt i lengden.

Også her imponerer likevel bakhjulsopphenget med smidighet og flyt. 

Endelig utfor

Ingen sykkelprodusenter vil lage en sykkel med 170 mm vandring for at den skal være på hjemmebane i motbakker. GT Force er laget for de bratte nedkjøringene, gjerne i stor fart og i kamp om sekunder i enduroritt. 

Vi dytter den trege setepinnen i bunn. Det krever at vi virkelig bruker hele vekten for å få setet ned. Senkepinnen er blant de kjipeste vi har brukt de siste årene. Her burde GT ha funnet noe bedre. Det finnes mange gode og rimelige senkepinner som er smidigere ned og opp og har vesentlig finere bryter enn GTs egen pinne. 

Med setet ute av veien er det bare å jage seg opp i fart nedover skråningene. Bakhjulsopphenget fortsetter å imponere. Det sluker unna slag uten å henge igjen og føles smidig i alle nivåene av vandringen, uten at vi bunner, eller at dempingen blir for stram og hard nær bunnen. At bakhjulet beveger seg fritt oppover og bakover upåvirket av kraften vi har på pedalene og uten å nøkke pedalene bakover når vi står stille på dem gir god flyt i slagete terreng. I røffe partier uten svinger kan vi holde høy fart uten av vi blir stoppet av slag mot bakhjulet. Vi kan til en viss grad hjemme oss litt bak styret å sende sykkelen i forveien når det går fort og stygt for seg. 

GT Force Carbon 2022
IKKE TOPP: Hverken bryteren eller selve senkepinnen fungerte så bra vi ønsker.

Vi sliter likevel med å helt finne tryggheten på sykkelen. Vi føler at vi har høyt tyngdepunkt og at det er vanskelig å komme godt ned mellom hjulene, selv med setet ute av veien. Fronten føles høy og mindre stabil enn man kanskje skulle tro gitt den slake styrevinkelen. 

I svingene oppleves det som vanskelig å få nok trykk på forhjulet til at vi får godt grep på fordekket og kan skjære trange svingbuer. I et tilfelle treffer vi et tre i yttersving med hånda da vi ikke klarer å dra oss gjennom en sving vi føler vi burde ha klart. De ekstremt tørre forholdene i Oslo-marka denne sommeren kan ha noe av skylda her. Topplaget på stien flyter nærmest fritt over en knallhard skogbunn. 

Forhjulet føles også som om det flyter litt oppå stien. Det er vanskelig og slitsomt å jobbe det ned i underlaget for å finne trygt grep. Mens sykkelen i slakt terreng føles litt overstyrt - altså følelsen av at forhjulet svinger krappere enn styreutslaget forøvrig tilsier, sliter vi med å dra oss rundt svinger i høy fart. Den superslake styrevinkelen og den spesielt høye fronten gjør at trykkpunktet over forhjulet havner litt bak, under fordekket og styringen blir dermed noe nervøs. 

Det føles noen ganger som om vi tverrer forhjulet mot fartsretningen, men at sykkelen fortsetter rett fram. Følelsen minner litt om den vi tidligere har hatt på f.eks forrige generasjon Canyon Strive, men da gjerne i slakere partier med tyngden litt bakpå. På GT Force føler vi oss for lette i front også ned bratte hellinger.
Vi flyttet stemet nesten helt i bunn under testingen, noe som gjorde det noe lettere å vekte fronten, men vi opplever fortsatt at vi ikke får helt kontroll over forhjulet på sykkelen i krevende terreng og spesielt gjennom slake svinger med litt bakvekt. 

GT Force Carbon 2022
RYDDIG VAIERFØRING: GT-sykkelen er stillegående og fast i fisken. Vaiere og bremseslanger er ryddig ført hele veien.

GT-sykkelen er ikke superlang i forhold til andre tilsvarende sykler, men høyden i front gjør at den vil passe høye syklister med god overkroppsstyrke og -tyngde. Du må tørre å være offensiv over styret for å få maks ut av den nye endurosykkelen til GT.  

Et lavere styre vil kunne hjelpe på den høye fronten. Selv med en front som allerede er om lag to centimeter høyere enn mange av konkurrentene har GT valgt å sette opp Force med et styre med ganske mye oppsving. Et flatere styre vil gjøre det lettere å komme ordentlig over sykkelen. 

Den bratte setevinkelen gjør lite av seg i nedoverbakker. Da er setet ute av veien og rumpa står fritt til å bevege seg både forover og bakker over sykkelen. Men i slakere partier der vi ønsket å heve setet for å få hvilt lårene litt, kjente vi fort på hvor langt frem på sykkelen vi ble sittende når vi hvilte rumpa på setet. Selv i slake utforkjøringer bør du senke setet på denne sykkelen. Vi plasserte setet langt bak på pinnen, men opplevde likevel at den høyden vi gjerne ville ha setet i for maks kraft i tråkket oppover og på jevnt underlag, ikke føltes komfortabelt i teknisk flatt og slakt hellende terreng.

 

Konklusjon

GT Force Carbon Pro er en solid enduroversting med massevis av vandring og et bakhjulsoppheng som gir veldig effektiv fremdrift i terrenget og smidig demping av harde slag. At man kan trampe på pedalene uten at bakhjulets vandring påvirkes i det hele tatt gir en god følelse av effektivitet og smørmyk demping. 

Utstyrpakka er hensiktsmessig til bruken, med fokus på gode demperenheter og kraftige bremser.

Senkepinnen bør byttes til en som krever mindre kraft å trykke ned, samt har bedre bryter. Vi ser for oss at å bytte til et flatere styre vil gjøre sykkelen noe lettere å kontrollere i det meste av normalt terreng. 

Er du en sterk kraftsyklist som vet å kjøre offensivt kan du hente ut mye fart og robusthet av den relativt tunge GT-sykkelen, men er du en passiv lettvekter vil du kanskje ikke oppleve at sykkelen gir den manøvrerbarheten og tryggheten du ønsker på stiene.

VURDERING
Utstyr mht pris
Rask utfor
Teknisk utfor
Klatring
Småkupert terreng
Finish
Vinnerpotensial
Snitt
Totalvurdering
PLUSS

Tråkkeffektivt oppheng - Klatrer veldig bra i bratt og teknisk terreng - Gode dekk - Ryddig vaier- og slangeføring - God støydemping på kjedestag

MINUS

Treg senkepinne - Føles høy og nervøs utfor - Litt smalt og høyt styre - Tung

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,

Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.