Magura har etter at de lanserte sine Gustav skivebremser, kommet meden rekke andre modeller. Felles for dem alle er at prosessen medvedlikehold av systemet er forholdsvis lik. Siden Magura er et utbredtmerke har vi i terrengsykkel.no bestemt oss for å gi en guide tilhvordan en lufter disse bremsene. Vi kommer senere tilbake til andresystemer.

Annonse

Når?

Du spør deg så kanskje, når trenger de hydrauliske skivebremsene minevedlikehold? Et problem kan være at det har kommet luft inn isystemet. Et annet kan være at hendelen går helt inn til styret utenat sykkelen bremser i det hele tatt. Det siste kan i og for segskyldes luft i systemet.

Luft i systemet merkes ofte ved at hendelen føles "svampete". Den haringen kontant følelse, og det er vanskelig å kjenne at bremseklossenetar. (Husk at ikke alle bremser har den samme kontante følelsenselv om de er riktig satt opp.) En kan også merke dette ved at bremsenpumper seg opp ved hard nedbremsing. Det siste skyldes at luften sommåtte befinne seg i systemet blir varmet opp pga. varme fra friksjonmellom bremseklosser og skive. Dette gjør at luften utvider seg.

Hva trenger du?

  • Sprøyte med slange.
  • Magura Mineral Oil eller 5W demperolje.
  • Magura endestykker for slanger.
  • Masse papir.
  • Umbrakonøkkelsett.
  • En fet cd som kan underholde deg mens duarbeider.
  • En får også kjøpt et Magura luftesett til 398,- der altdette inneholder. Ok, ikke alt da. Papir må du stå for selv

1. Før selve luftingen

Fyll opp sprøyten med olje og pass på at det ikke er noen luftbobler ioljen. Med det samme du er i farta skrur du klossene på kaliperen helttilbake. Åpne så lokket på bremsehendelen. Pass på at du ikke runderav skruen. Denne kan sitte litt hardt. Deretter kan du surre papirrundt hendelen slik at du ikke søler så mye olje.

2. Selve luftingen

På venstre side av kaliperen sitter det en umbrakoskrue som du kanbruke til å justere klossene med. Inne i denne skruen sitter det igjenen liten umbrakoskrue. Dette er skruen til selve luftenippelen. Denneskal du skru helt ut, for så å skru sprøyten med slangen inn her. Huskå ta ut hjulet av gaffelen/ramma, så slipper du søl på skiva.

 Da er det bare å pumpe oljen inn i systemet. Da skal det "flomme"over i reservoaret oppe ved hendelen. Sprøyt olje helt til det ikkekommer flere luftbobler. Klem litt på bremsehendelen for å få utsmåbobler som kan ha "gjemt" seg i systemet. Det er viktig at du ikkesprøyter inn luften som er "på slutten" av sprøyten.

 Skru fort ut sprøyten, og skru inn den lille umbrakoskruen somlukker luftenippelen. Det er ingen krise om det renner ut litt olje,men pass på at det ikke er mye. Er du rask går det bra. Fyll såreservoaret på hendelen helt opp, og skru på lokket. Nå kan du sette ihjulet og skru klossene inn til hendelen tar der hvor du vil den skalta.

 Forhåpentligvis skal nå hendelen ha en kontant følelse, og du kansykle glad og fornøyd inn i solnedgangen.

 Send gjerne inn kommentarer på Arena.