Slik kan du få skivebrems på en gammel sykkel

Det er bare å se det i øya: Skivebremsene overtar, og de er kommet for å bli. Her er løsningen for deg som også vil ha skivebrems bak, men mangler skivebrems-fester på ramma.

Sist oppdatert: 8. september 2002 kl 23.32
skivebrems gammel sykkel
SKIVEBREMS PÅ GAMMEL SYKKEL: Det er mulig.
Lesetid: 2 minutter

Du er slett ikke alene hvis du ønsker deg skivebremser, men ikke har råd eller lyst til å bytte ut din gamle ramme. Selvsagt er det fullt mulig å nøye seg med skive kun på forhjulet, men dersom du vil ha full pakke: Her er adapteret du trenger:

Selskapet A2Z Components lager en hel serie adaptere for å gi gamle rammer feste for bremsekaliperen, og ikke minst: For å bygge bru mellom ulike feste-standarder.

På disse bildene ser du adapteret DM-UNI som sitter på Oslo-syklisten Jan Terje Walmanns Yeti PRO F.R.O. fra 1995. En ramme som ikke har egne fester for skivebrems bak, men som nå går i skogen med nye Hope Mini på begge hjul.

Dette adapteret består av to plater, som plasseres på hver side av sykkelens bakakselfeste og strammes til hverandre. Selve bremsekaliperen festes på den innerste plata i aluminium, som hviler rundt bakakslingen i et U-formet spor.

Den ytterste plata er i stål, og ligger an mot selve setestaget i overkant, og gir mothold der gjennom en liten, justerbar kloss som skal fordele trykket best mulig. Hele adapteret oppgis forøvrig å veie 123 gram.

 

Når hjulet skal av, må du trekke stikkakslingen til hurtigkoblingen helt ut. Så er det bare å løfte hjulet ut av ramma som vanlig. Det vanskelige kan være å få tak i selve adapteret, som oss bekjent ikke har noen norsk forhandler.

 - Jeg lette etter en slik løsning uten å finne noe velegnet,forteller Walmann til terrengsykkel.no. Han hadde allerede King DiscGoTech-nav i hus,og kunne dermed ikke velge adapter-løsningen fra Hope - som krever atdu bruker Hopes egne nav.

 - Det var først da jeg snakket med Yeti-folka i Denver på telefon,at de fortalte om et A2Z-adapter de nettopp hadde sett på et bilde aven engelsk ARC-ramme. Etter noen søk på nettet fant jeg adapteret hosden tyske forhandleren Shock-Therapy. Installasjonenvar unnagjort på en snau time, og adapteret fungerer tilsynelatendehelt topp, forteller Walmann.

 Prisen er 79 mark, rundt 325 norske kroner - pluss moms, toll ogfrakt. Dette resulterte i hele 750 kroner i oppkrav i Walmannspostkasse, fordi det av en eller annen grunn ble beregnet moms og tolletter dobbelt tysk pris: 158 mark. Vil du kjøpe adapter selv, gibutikken klar melding om å holde orden på tallene.

 Vil du vite mer om adapteret, kan du bare sende spørsmål til Arena så skal beadaptereier Walmann pent om å svare.

 

Publisert 25. september 2001 kl 00.00
Sist oppdatert 8. september 2002 kl 23.32
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen