Shimanos skivebremser er etterhvert blitt populære. Og ikke uten grunn, bremsene har god stoppekraft og en ergonomisk god hendel. Men som alle andre trenger de vedlikehold i ny og ne.

Denne artikkelen kan også brukes som veiledning for de som skal lufte de hydrauliske Deore skivebremsene sine.

Annonse

Lufting av bremser skjer gjerne i samme manøver som at man bytter bremseklosser, les denne for å se hvordan du gjør det. Har du subbing eller ulyd i skivebremsene på sykkelen din forklarer vi deg også hvordan du justerer skivebremsene.

Dette trenger du:

  • Sprøyte med slange.

  • Shimano mineralolje, men Magura Blood fungerer også bra.

  • Shimano luftesett. (Dette er ikke et absolutt must, men gjør det hele til en renere affære.)

  • Papir

  • Umbrakonøkkelsett.

  • Stjerneskrutrekker

  • Nok engang en bra cd. F.eks Porcupine Tree-In Absentia

 

Før selve luftingen

Som sist, fyll opp sprøyten med olje og pass på at det ikke er luftbobler i den. Ta ut hjulet og klossene fra kaliperen. Da unngår du å grise til klossene og skiva dersom du skulle være uheldig å søle litt.

Ta av lokket som dekker reservoaret på hendelen. Har du kjøpt Shimanos luftesett fester du dette på hendelen og reservoaret, hvis ikke surrer du masse papir rundt hendelen som kan "ta imot" overskytende olje.

 

Da er det bare å sette igang

Å lufte skivebremser er egentlig en ganske enkel prosess, så følg med og hold tunga rett i munnen så går dette greit.

Neste steg er å sette fast sprøyten med slange til luftenippelen. Bruk 8mm fastnøkkelen til å åpne luftenippelen 1/4 til 1/2 runde. Så presser du oljen gjennom systemet, og når det ikke kommer flere luftbobler ved reservoaret, er du ferdig.

Ta så eventuelt av luftesettet og fyll opp reservoaret til det er fullt. Så setter du på gummibelgen (husholdersken blir sikkert glad om du bruker papir til å fange opp det verste sølet)og skrur på topplokket. Og vips, så har du luftet bremsene dine.

Vær oppmerksom på at du nok må pumpe et par ganger på bremsehendelen slik at stemplene kan sette seg i posisjon mot skiva igjen.

Og til slutt: Kom deg ut på sykkelen!