/ VM

UCI sprint-VM til Graz i Østerrike

Årets VM i sprint eliminator (XCE) arrangeres i Graz i Østerrike 2. mai, allerede før selve verdenscupen i det hele tatt har startet.

Sist oppdatert: 18. januar 2021 kl 22.52
Sprint-VM 2020 Titouan Perrin-Ganier (til venstre) og Issaure Medde
SPRINT-VM 2021: I år arrangeres sprint-VM i Graz i Østerrike allerede 2.mai. Vil de regjerende verdensmesterne Titouan Perrin-Ganier (til venstre) og Issaure Medde, begge fra Frankrike, forsvare sine gull fra 2020? Foto: UCI
Lesetid: 2 minutter

I år skal regnbuetrøyene i sprint deles ut på sesongens første store internasjonale konkurranse: Verdensmesterskapet starter nemlig før verdenscupåpningen, som i år ikke starter før i august. 

Den østerrikske byen Graz har lange tradisjoner for terrengsykkelarrangementer. Byen har tidligere arrangert både EM og verdenscup i sprint, henholdsvis i 2018 og 2019, samt at byen jevnlig arrangerer ungdoms-EM i terrengsykling. 

Det er tredje gang at det internasjonale sykkelforbundet (UCI) gir organisasjonen City Mountain Bike ansvaret for å arrangere sprint-VM. Sprint, eller Mountain Bike Eliminator (XCE) som grenen formelt heter i UCI, arrangeres i korte løyper med både bygde og naturlige elementer, ofte i urbane settinger og storbyer. 

Sprint XCE Barcelona
URBANT: Sprint (XCE) arrangeres ofte i urbane settinger, slik som her i Barcelonas Parc Montjuïc. Foto: Ingeborg Scheve

I 2019 ble sprint-VM arrangert i Waregem i Belgia med Gaia Tormena fra Italia og Titouan Perrin-Ganier fra Frankrike som vinnere. I 2020 var det Leuven i Belgia som var vertskap for mesterskapet. Perrin-Ganier forsvarte tittelen i herreklassen, mens Tormena måtte se seg slått av franske Isaure Medde, sølvvinneren fra 2019.

Ingrid Sofie Bøe Jacobsen tok sølv i sprint-VM i 2015, da mesterskapet gikk i Andorra i forbindelse med VM for de øvrige terrengsykkel-disiplinene. I 2018 kom hun på femteplass i EM i sprint, som da gikk i nettopp Graz. 

Sprint-verdenscupen 2021 består av ni runder mellom 8. august og 29. oktober: 
8. august: Leuven, Belgia
15. august: Oudenaarde, Belgia 
22. august: Valkenswaard, Nederland
12.september: Winterberg, Tyskland
17. september: Seine-et-Marne, Frankrike
2.oktober: Barcelona, Spania
10.oktoner: Gibraltar, Spania
22. oktober: Bahrain, Bahrain
29.oktober: Forente Arabiske Emirater

Solide norske sprint-tradisjoner
Norge har hatt flere utøvere som har hevdet seg godt i sprint, spesielt på damesiden. I tillegg til sølv i sprint-VM i 2015, vant Ingrid Sofie Bøe Jacobsen fra Halden CK sprint-verdenscupen sammenlagt i 2018, og tok også en rekke enkeltseiere og pallplasseringer i verdenscupen gjennom flere år. 

Anna Stray Rongve fra CK Haugaland har også levert gode resultater i sprint-mesterskap, inkludert en fjerdeplass under VM i Kina i 2018, som var hennes første store mesterskap. 

Videre vant Torjus Bern Hansen fra SK Rye en verdenscuprunde i 2017. 

FAKTA: Dette er sprint eliminator (XCE)

  • Gren under terrengsykling i det internasjonale sykkelforbundet (UCI)

  • Sprint/eliminator ritt arrangeres ofte i urbant terreng som parker og offentlige anlegg

  • Konkurransene starter med en innledende prolog der rytterne sykler en og en, og påfølgende heat med fire ryttere der de to beste går videre til neste heat og til slutt finalen.

  • Verdenscupen og VM arrangeres av organisasjonen City Mountainbike, for UCI

Ingrid Sofie Bøe Jacobsen
VM-SØLV: Ingrid Sofie Bøe Jacobsen vant sølv i sprint-VM i 2015. Foto: Vallnord
Publisert 18. januar 2021 kl 22.52
Sist oppdatert 18. januar 2021 kl 22.52
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen