Disse syklistene tror vi kan vinne Grenserittet 2016

Terrengsykkel har tatt en titt på elitefeltet i Grenserittet på lørdag, og det kommer til å bli tett i toppen.

Sist oppdatert 3. august 2016 kl 07.00
Matthias Wengelin har vunnet Grenserittet de tre siste årene, og må finne seg i favorittstempel også i år. Men bak ham jager det mange som vil vippe ham av tronen. Foto: Kristoffer Kippernes
Matthias Wengelin har vunnet Grenserittet de tre siste årene, og må finne seg i favorittstempel også i år. Men bak ham jager det mange som vil vippe ham av tronen. Foto: Kristoffer Kippernes

I fjor ble Thomas Engelsgjerd nummer to i Grenserittet og beste nordmann, bak svenske Matthias Wengelin. I år er Engelsgjerd ekstra sugen på pallen i Halden, etter teknisk uhell med knekt aksling allerede på første mila under NM maraton på Drevsjø i helga.

Les også: Hattrick til Wengelin i Grenserittet 

Selv om Engelsgjerd frykter at svenskene vil bli seige i Grenserittet også i år, håper han å gi dem en real kamp.

– Dette er min hjemmebane. Jeg er oppvokst her, jeg kjenner løypa og jeg kan trene ekstremt mye her. Det gir noen fordeler. I fjor overrasket jeg for eksempel de andre i teten med linjevalget ned det siste tekniske partiet rundt 7km fra mål. Det splittet teten, og gjorde at vi var 2-3 som spurtet om seieren i stedet for fem-seks, sier Engelsgjerd, og understreker at i Grenserittet er målspurten som regel avgjørende.

– Da jeg fikk splittet teten der, ble det meg, Wengelin og Ola Kjøren. Men så kom også Fredrik Edin. Han kjørte inn oss tre alene. Det var imponerende, sier Engelsgjerd.

Slik gikk Grenserittet 2015: Perfekt lagarbeid 

Svenskene har en tøffere kjørestil
Engelsgjerd mener at det er ulik kjørekultur i grusklassikerne som gjør at nordmennene sliter litt ekstra med Wengelin og hans menn, og trekker fram Edins prestasjon i fjor som et skoleeksempel.

– Det er en grunn til at Wengelin og svenskene vinner i Norge. Svenskene har en mye tøffere og hardere kjørestil. I Norge er det mange som ligger på hjul og sparer seg mest mulig for å ta spurten. Men i Sverige har de en helt annen holdning. Svenskene bare gir full gass og kjører så hardt som mulig så lenge som mulig. Derfor kjører jeg mye ritt i Sverige. Det er god trening, sier Engelsgjerd.

Saken fortsetter under

Thomas Engelsgjerd - Privat 1400x924
Thomas Engelsgjerd ble nummer to i Grenserittet 2015, og med det beste norske. Foto: Privat

Thomas Engelsgjerd ble nummer to i Grenserittet 2015, og med det beste norske. Foto: Privat

Les også: Grenserittet legger om løypa 

Flere som kan hevde seg
Selv om svenskenes kjørestil har gitt uttelling så langt, er flere norske som kan hevde seg i Grenserittet. Les også:

Engelsgjerd regner med pes fra Øivind Bjerkseth, sin egen teamkollega Greg Saw, Vidar Mehl og landeveisproffen Carl Fredrik Hagen om han stiller. Samtidig er det nå et generasjonsskifte på gang i Norge. Årets Norgescup i maraton og NM maraton har vært preget av nye ryttere med annen bakgrunn og kjørestil enn tidligere, og Engelsgjerd forventer at det også vil være med å prege Grenserittet.

– Det handler ikke bare om rå styrke i Grenserittet. Du må kjøre smart og du må være god til å spurte. Alle de som har vært topp fem til topp ti på de ulike rittene i år vil kunne nå langt, mener han.

– Jeg gleder meg. Det er august som gjelder, og nå er det august. Grenserittet CykelVasan og Birken er de tre viktigste rittene i sesongen, sier Engelsgjerd.

Åpent i dameklassen
Jennie Stenerhag, som har vunnet de to siste årene, ligger godt an til et hattrick i år. Bak henne er det svært åpent.

Hadde Hildegunn Gjertrud Hovdenak vært i form, ville hun nok kjøre det hun kan for å vippe Stenerhag av tronen. I fjor var det fotofinish som avgjorde i favør Stenerhag, og i 2014 var Hovdenak et halvt sekund unna seieren, også bak Stenerhag.

Les også: Hovdenak snytt for revansjen 

Saken fortsetter under

Jennie Stenerhag - Grenserittet 2014 - Snorre Veggan
Jennie Stenerhag vant både i 2014 og 2015, og ligger an til å gjøre hattrick i Grenserittet i år. Foto: Snorre Veggan

Jennie Stenerhag vant både i 2014 og 2015, og ligger an til å gjøre hattrick i Grenserittet i år. Foto: Snorre Veggan

Men denne sesongen har vært preget av sykdom og formsvikt fra første tråkk for Hovdenak. Hovdenak har måttet se både VM, NM og Norgescuprittene gå uten henne, og der hun har stilt har hun ikke fått ut potensialet. Nå har hun avskrevet Grenserittet, men holder døra på gløtt for å prøve seg i SykkelEnern på Oppdal om formen blir bedre mot helga.

Borghild Løvset, som ble nummer tre i fjor, la opp etter Birkebeinerrittet i fjor og ble mamma i forrige uke, så hun kjører ikke Grenserittet i år.

Det gjør derimot nybakte norgesmester i maraton, Jeanette Persson. Hun ble nummer fire i Grenserittet i fjor, under minuttet bak Løvset.

– Jeg gleder meg veldig. Grenserittet er ett flatt ritt med høy fart som passer meg fint. mye som skjer i løypa så artig ritt Rittet passer meg veldig bra, sier Persson, som kjører for Team Milsluker’n.

Hun vet at det er mange om jenter om beinet, og det er flere lynraske svensker enn Stenerhag.

– Det stiller jo noen sterke svensker på start til helgen, så det må legges en god plan om vi skal få norsk seier.Strategien er ikke helt lagt enda, men jeg tror det blir vanskelig for en person å skulle kjøre hele rittet alene fra A til Å. Da skal man være veldig sterk med tanke på at det er ren jentestart og ingen drahjelp fra andre hold, er noe som er veldig bra, sier Persson.

Les også: Hagen og Persson spurtet om NM-gullet 

Se hele startlista for eliten 

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen. 

Jeanette P woods -Kent Murdoch 1400x933
Nybakt norgesmester i maraton Jeanette Persson er en av favorittene til seier i dameklassen. Foto: Kent Murdoch

Nybakt norgesmester i maraton Jeanette Persson er en av favorittene til seier i dameklassen. Foto: Kent Murdoch 

Publisert 3. august 2016 kl 07.00
Sist oppdatert 3. august 2016 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen