Muligheter
Bymarka ligger på vestsiden av byen, og du kan se flere av områdene fra midt i sentrum. Et kjent landemerke er radar-kuplene på Gråkallen. Populære utfartssteder er Byåsen butikksenter og Skistua.
Begge disse stedene nås med buss fra sentrum hvis du vil spare litt krefter. En fin sti-opplevelse er å avslutte en lang stitur i Bymarka med utforkjøring helt ned til bydelen Ila, hvor stien bokstavelig talt slutter i et boligfelt.
Estenstadmarka ligger på østsiden av sentrum. Et populært utfartssted er parkeringsplassen ved Bekken, ikke langt unna NTNU på Dragvoll.
Estenstadmarka har litt annen topografi enn Bymarka, og mange vil nok karakterisere den som litt mer bratt og kupert. Et ikke helt uvanlig ferdselsmønster er å ta seg oppover på grusveier og kjerreveier, for så å nyte utforkjøringene på sti.
Få flere tips til turer under videoen
Miljø
Trondheim har et ganske stort og aktivt stisykkelmiljø. Byen er en studentby, og mange velger å ta studiene i Trondheim på grunn av friluftsmulighetene. Det er både sykkelklubber og et aktivt lokallag i NOTS her.
Sistnevnte har fra tid til annen stidugnader og annen aktivitet. Miljøet har også bidratt til at Trondheim er betydelig kartlagt på kart-tjenester som mtbmap.no og Trailguide. Det har også blitt arrangert stisykkelfestival i Trondheim.
Tre stier du må prøve i Trondheim:
Geitfjellet
Geitfjellet er en klassiker i Trondheim. Denne toppen kan besøkes ved å gjøre flere forskjellige tur-varianter, men vi har hvertfall forslag til én måte Uansett hvilken variant du velger, er det to viktige ting å få med seg;
1) Geitfjellet er et populært utfartssted for mange brukere i marka. Det betyr at det er lurt å ikke dra på typiske travle tidspunkter som helgedager på dagtid, og uansett tidspunkt vise respekt og hensyn for andre brukere. Dette er ikke stier for å knive om personlige rekorder eller tøffe seg.
2) Tar du først turen til Geitfjellet, er det siste stykket til toppen verdt turen. Det vil være i overkant teknisk for de fleste, men det går fint an å sette fra seg sykkelen for å spasere de siste meterne til toppen for å få en kjempeutsikt over byen.
Liaåsen
Estenstadmarka består av mange små åser, og stirunden fra parkeringsplassen på Bekken til Liaåsen kan være en fin variant. Som i Bymarka er også Estenstamarka populært å besøke på utfartsdager. Vis derfor spesielt hensyn når du møter andre i marka.
Nilsbyen Terrengsykkelpark
Vil du komme i gang med stisykling i Trondheim vil nye Nilsbyen Terrengsykkelpark vært et bra sted å starte. Arbeidet med terrengsykkelparken er i gang og første del vil stå ferdig sommeren 2020.
Den første stien vil være en veldig lett variant, som er bygd i samme stil som en del av stiene i andre sykkelanlegg som er mer kjent. På sikt skal det også bygges flere stier i annen vanskelighetsgrad. Nilsbyen Terrengsykkelpark ligger på Nilsbyen langrennsstadion på Byåsen, og du finner veien ved å Google “Nilsbyen Terrengsykkelpark”.
Stivett i Trondheim
Trondheim er en av Norges største byer, med mange innbyggere. Det betyr at mange bruker marka, og at stiene deles med dem. Derfor anbefales det selvfølgelig å følge stivettreglene til NOTS. Trondheim får som regel mye snø i løpet av vinteren, som betyr snøsmelting og våte stier på våren.
Velg derfor stier med omhu om du drar ut i våte perioder. Sjekk fjerne Facebook-gruppa til det lokale NOTS-laget for oppdateringer.
Her får du mekket på sykkelen din
Trondheim har et godt utvalg av sykkelbutikker. Hank Sport på Solsiden har ivrige entusiaster med god ekspertise, men du kan også få hjelp hos både Sykkelbua Bakklandet, Sport Support og Trondheim Sykkelservice.