Festivalen, som ble arrangert for femte gang sist helg, fristet med tidenes største og mest varierte festivalprogram. I år var det både jentekurs og jenteturer, nybegynnerkurs og nybegynnerturer, tilbud for de mer erfarne og fotokurs med lavere O2-faktor. Men det var flyt for folk flest som solgte best.
– Det var flyt-turene som hadde størst påmelding. Det stilte opp folk med både hardtails og stisykler, og tilbakemeldingene fra deltagerne var at alle hadde fått syklet nye stier de ikke visste om fra før, sier Kenneth Olsen i sykkelskolen.no, som er initiativtaker til festivalen.
Se vår store oversikt over sommerens sykkelfestivaler
Eksplosiv vekst
Mens fjorårets stifestival trakk en håndfull stisyklister fredag kveld og 27 til lørdagens turer, var det seks ganger så mange som i fjor på fredag og over dobbelt så mange på lørdag.
– I fjor var vi fem mann fredag kveld, og 27 syklister på lørdag. I år kom det plutselig 30 syklister på fredag og over 60 på lørdag, så dette er ny rekord for oss. Vi hadde også en deltager fra British Colombia i Canada som tilbrakte den siste helgen i Norge på Stisykkelfestival før han skulle reise hjem. Han var stoked, sier Olsen.
Les også: Sterk vekst for terrengsykling
Saken fortsetter under

Folksomt og god stemning på Trondheim stisykkelfestival i helga. Foto: Eirik Volent
Folksomt og god stemning på Trondheim stisykkelfestival i helga. Foto: Eirik Volent
Grusbankerne kommer
Olsen ser at stadig flere får sansen for stisykling, og i år var det mange av dem som fant veien til stisykkelfestivalen.
– Flere av deltagerne har vært grustravere gjennom flere år med tynt eller ikke-værende forhold til stisykling. Så det å kunne nå ut til disse og vise at dem at de kan ha det gøy i marka uten å måtte bytte ut utstyret eller komme i konflikt med folk, var noe av det beste med årets festival for meg, sier Olsen.
Sykkel til alle døgnets tider
Saken fortsetter under

Stisykling blir stadig mer populært og når stadig flere miljøer. Foto: Eirik Volen
Stisykling blir stadig mer populært og når stadig flere miljøer. Foto: Eirik Volent
Må utvide staben
Med så stor økning i antall deltakere, må Olsen utvide staben til neste års festival. Han har allerede planer på gang.
– Neste år går vi sammen med flere samarbeidspartnere for å kunne øke kapasiteten. I år var det dessverre folk som ikke fikk delta på de turene de ønsket på grunn av guidemangel.
Videre ønsker Olsen også å utvide kursmenyen. I år var det blant annet tilbud om fotokurs, og dette ble godt mottatt av deltakerne. Neste år håper Olsen å ha flere temaer på kursprogrammet.
– Til neste år ønsker vi å kunne gi enda mer tilbake til deltagerne i form av mekkekurs, demostander og stibyggerkurs. Slike tiltak gjør flere i stand til å dra i gang sykkelmiljøer hvor de bor, sier Olsen.

Tilbake etter mer neste år. Foto: Eirik Volent
Tilbake etter mer neste år. Foto: Eirik Volent