Sterk vekst for terrengsykling

Terrengsykling er nå nest største idrett på Ekstremsportveko på Voss, og i år er det enda flere sykkeltilbud.

Sist oppdatert: 7. juni 2018 kl 07.00
Guidede turer er et populært tilbud på sykkelfestivalene, og Ekstremsprotveko er ikke noe unntak. Foto: Tommy Aslaksen
Guidede turer er et populært tilbud på sykkelfestivalene, og Ekstremsprotveko er ikke noe unntak. Foto: Tommy Aslaksen
Lesetid: 3 minutter

– Det er jo generelt større interesse for terrengsykling, og Ekstremsportveko har de siste årene hatt program for terrengsyklistene hele uka, men i fjor ble terrengsykling den nest største aktiviteten på Ekstremsportveko. sier Tommy Aslaksen, som er sjef for blant annet terrengsykkeltilbudet på Ekstremsportveko.

Med økende interesse for terrengsykling generelt, har også sykkelprogrammet på Ekstremsportveko utviklet seg. Mens det tidligere var nesten utelukkende rendyrket utfor og ekstreme aktiviteter, har arrangøren nå også tilbud til de som ønsker å prøve seg på stisykling av mer moderat karakter. Se program nederst i saken

– Vi ønsker fortsatt å gi både gode og spesielle opplevelser for de erfarne rytterne, men samtidig ønsker vi mer og mer de vanlige tursyklistene velkommen. Det er i tråd med hele konseptet for Ekstremsportveko: Det skal være for de beste, men også ha tilbud til mosjonister og de som vil teste, sier Aslaksen.

Les også: Lanserer traktorshuttling og rundbanesprint

Saken fortsetter under

Hilde Sangesland Strædet - Ekstremsportveko 2017 - Foto Tommy Aslaksen 1400x933
Endurokurs med Hilde Sangesland Strædet blir det også i år. Foto: Tommy Aslaksen

Endurokurs med Hilde Sangesland Strædet blir det også i år. Foto: Tommy Aslaksen

Enda flere ritt og aktiviteter
I år er det totalt et dusin sykkelaktiviteter på Ekstremsportveko, inkludert flere nye tilbud og en helt ny lagkonkurranse for enduro- og utforsyklister. 

– Tag Team rittet er en stafett der den med sti- eller endurosyklistene starter og sykler den første etappen der det er noe oppover. Så veksler de med utforsyklistene halvveis i rittet, og laget med best samlet tid vinner, sier Aslaksen. 

Utforrittet er imidlertid ikke en del av den felles skandinaviske utforcupen. Ettersom dette ville vært det eneste norske rittet i cupen denne sesongen, har ikke NCF lagt opp til noen felles cup i år, forklarer Aslaksen, som likevel og kanskje nettopp av den grunn venter stor oppslutning om rittet. 

Videre forventer Aslaksen stor interesse for helisyklingen, der deltakerne flys med helikopter opp til Lønahorgi på 1410 meter over havet og sykler derifra ned til Voss. Traktorshuttlingen i sykkelparken Fenne Farm, som var ny i fjor, var også populær og ble fort utsolgt. I år er det bygget to nye løyper i parken. Turmenyen er utvidet, og byr også i år på egen jentetur.

Les også: Test av knebeskyttere til under tusenlappen 

Saken fortsetter under

Traktor shuttling - Fenne Farm - Ekstremsportveko 2017 - Foto Tommy Aslaksen 1400x
Traktorshuttlingen på Fenne Farm ble en suksess i fjor og videreføres i år. Foto: Tommy Aslaksen

Traktorshuttlingen på Fenne Farm ble en suksess i fjor og videreføres i år. Foto: Tommy Aslaksen

Sosialt
Aslaksen ser også at det sosiale ved festivalen er et viktig trekkplaster, og at terrengsyklistene ikke er noe unntak. 

– Folk kommer også hit for å chille, dra på andre arenaer og oppleve konserter. To tredjedeler av terrengsyklistene sier de er på Ekstremsportveko på grunn av det sosiale rundt sporten, og derfor avslutter vi alle aktiviteter med noe sosialt, sier han. 

Stadig flere vil sykle på Strynefestivalen
Også Brynjar Åmot, som er festivalsjef på Strynfestivalen, merker økt interesse for stisykling blant festivaldeltakerne. 

– Alle de de fire åra jeg har vært festivalsjef her så har stisykling vært en av de mest populære aktivitetene på Stryn, og det vært en jevn økning i interessen for stisykling, sier han. 

Åmot tror også slike festivaler kan være en arena til å prøve stisykling og at slike arrangementer er med på å gjøre stisykling mer tilgjengelig. – Det kommer mange til Strynefestivalen som driver med frikjøring og klatring og andre uteaktiviteter, men som kanskje ikke har fått prøvd seg skikkelig på stisykling før. Her kan låne demosykler, og ta med seg på de ulike sykkelaktivitetene vi har, slik som guidede turer, sier Åmot.  

Slik blir sykkelprogrammet på Ekstremsportveko 2018

23.juni: TagTeam – stafett for stisykkel og utforsykkel
24.juni: Utforkonkurranse i hele utforløypa, ny øvre del av løypa
25.juni: Terrengsykkelkonkurranse og familieløype i sentrum, lavterskel endurokonkurranse med to forhåndsutdelte etapper og en blind etappe
26.juni: Stravasegmentet til årets King og Queen of the Mountain legges ut, konkurransen er åpen fram til slutten av Ekstremsportveko 1 juli. 
27.juni: Endurokurs med Hilde Sangesland Strædet, som er tidligere norgesmester i utfor og har vunnet den norske 80/20- enduroserien de siste årene. 
28.juni: Guidede stisykkelturer i fjellet med lokale guider 
29.juni: Helibike – helikopter opp til Lønahorgi 1410 meter over havet, stisykling ned til Voss. 
30.juni: Traktorshuttling i den nye sykkelparken Fenne Farm på Voss, der det til årets festival åpnes to nye løyper. 
30.juni: Guidede stisykkelturer i fjellet med lokale guider, inkludert egen jentetur

Les også: Alt om stisykling på terrengsykkel.no

Publisert 7. juni 2018 kl 07.00
Sist oppdatert 7. juni 2018 kl 07.00
annonse

Relaterte artikler

annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Kommersiell leder: Alexander Hagen