Stisykling i Tromsø

Ishavsbyen Tromsø har alltid hatt ivrige entusiaster som plukker opp de siste trendene innen aktiviterer i naturen, og mange stier har vært syklet helt siden 80-tallet. Høres det fristende ut med stisykling i midnattssol?

Sist oppdatert: 29. mai 2019 kl 10.00
stisykling i tromsø, stisykling i nord-norge, stisykling i norge
Stien fra fjellheisen over Tromsø traverserer bortover fjellet før man slipper seg ned mot byen. / Stisykling i Norge.
Lesetid: 2 minutter

De siste årene har det vært en markant økning i interessen for stisykling.

Sykkelmiljøet i Tromsø har lagd sine egne arrangementer og møtepunkter. Selv om Tromsø har en kort sesong, kan den gjøres desto mer intens med muligheter for toppturer i midnattssol.

Syklingen

Syklingen i og rundt Tromsø er variert, med gode muligheter for flyt. Fra Tromsø sentrum sykler du rett ut i stinettet på Tromsøya. Her finner du tekniske utfordringer og småkupert terreng. Fjellheisen på Fløya i Tromsdalen gir deg svettefrie høydemeter og en lang nedkjøring. Ellers er det karakteristisk med toppturer der du veksler mellom å trille og sykle opp og kjører ned igjen i sykkelvennlig og ikke alt for bratt terreng. Skibotn, to timers kjøring østover, har snillere klima og nydelige barnålsstier. 

Stiene

Tromsøs sykkelperler er i utgangspunktet vanlige turstier, som i liten grad er tilrettelagt. Det er stort sett enkle stier å sykle, og det er lett å finne flyten.

Oversiktskart over Tromsø med inntegnet rute. Fra Stisykling i Norge.
Oversiktskart over Tromsø med inntegnet rute. Fra Stisykling i Norge.

Sykkelmiljøet

Stisyklistene i Tromsø er forholdsvis mange, men de er i liten grad organisert. Mange har bakgrunn fra toppturer på ski og har oppdaget stisykling de siste årene. Det viktigste møtestedet for terrengsyklister er nettsiden Ride Tromsø, hvor du kan få svar på det meste du lurer på i forkant av en tur til ishavsbyen.

Lokalt stivett

Konfliktnivået mellom terrengsyklister og andre er lavt, men med økt bruk ser man også økt potensiale for konflikt. Det nordnorske klimaet gir spor i landskapet dårlige kår for å reparere seg selv, og stivettreglene følges klokelig. I de bynære områdene, som i alle andre byer, må man være klar over at stiene brukes av mange andre, og farten og oppmerksomheten må innrettes deretter.

Sykkelbutikker

Tromsø Ski og Sykkel er byens store fagbutikk, og Basecamp Tromsø har lang erfaring med sykkelreparasjoner. I Giæverbukta finnes XXL og G-Max.

Mer info: Du finner stiguider og forum på www.ridetromso.com

GPS-spor til alle turene finner du på gps.terrengsykkel.no. Disse kan du laste ned og se nærmere på. Har du en GPS med kartvisning, kan du følge sporet når du sykler.

Publisert 29. mai 2019 kl 10.00
Sist oppdatert 29. mai 2019 kl 10.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen